Řitka video – Pták s křišťálovým peřím

S tímhle pánem jsme už párkrát měli tu čest se bát. Pro připomenutí – Vrah přichází v noci, Suspiria, Karetní hráč. Do katalogu společnosti Řitka video je od 18. května 2009 v edici s názvem Kolekce Daria Argenta zařazen film Pták s křišťálovým pěřím: Přízrak teroru. Film, který definoval žánr giallo na plátně.

 

  

Geniální filmový debut Daria Argenta s hudbou Ennia Morriconeho a kamerou Vittoria Storara (APOKALYPSA, POSLEDNÍ CÍSAŘ).

 

Výběr vhodného nářadí 

 

Noční procházka romantickým Římem se pro amerického spisovatele Sama Dalmase stává peklem ve chvíli, kdy se ve vstupu do galerie stane svědkem pokusu o vraždu. Maskovaná postava v černém plášti a rukavicích se snaží zavraždit mladou ženu.

 

Neee, neeé, néééé 

 

Jen díky Samovi je žena zachráněna, a jak se později ukáže, jde o jedinou přeživší oběť sériového vraha. Policie případ brzy přestává řešit a Sam se spolu se svou dívkou rozhoduje vypátrat zabijákovu totožnost na vlastní pěst.

 

A po oficiálním textu opět něco osobních dojmů. Film už je dnes spíš vhodný k zařazení do čítanky žánrů, přece jen na něm věky zanechaly svou stopu. Děs a hrůzu vyvolá velmi těžko, nahé kůže a krve si také moc neužijete. A tehdy moderní metody vyšetřování ve světle dnešní televizní CSI dostávají také pěkně na frak.

 

Mezi ptáky v muzeu

 

V úvodu filmu máme možnost sledovat plánování a práci zmiňovaného sériového vraha. Sledovačka, focení a následně láskyplné vybírání smrtelného nástroje. Zprávám v novinách o další oběti až tak moc nevěnuje pozornost spisovatel, který si do Říma na radu přítele zaletěl odpočinout a načerpat energii a inspiraci. Místo toho stvořil ornitologické pojednání, se kterým slavil úspěch. Cestou z muzea ale zvolil cestu, která mu změnila na pár následujících dní život. Když prochází kolem proskleného vstupu umělecké galerie, upoutá jeho pozornost zápas maskované postavy s mladou ženou nad schodištěm. Marně se pokouší dostat dovnitř, je pouhým svědkem, jak maskovaná postava mizí a zakrvácená žena padá na podlahu a prosebně k němu vzpíná ruce. Maskovaný fantom ho navíc uzavře ve vstupu venkovními dveřmi, takže ani nemůže přivolat pomoc.

 

Prosím, pomožte mi...

 

Naštěstí se v ulici objeví náhodný chodec, s jehož pomocí se konečně podaří přivolat lékaře, policii a také manžela raněné galeristky. Následné vyšetřování stále nevede ke kýženému cíli, i když má Američan neustále pocit, že rozuzlení má přímo před nosem.

 

Moderní věda pomáhá kriminalistice 

 

Komisař mu zabaví pas a tím znemožní plánovaný odlet domů, takže se za občasného skřípění zubů jeho společnice pouští do vyšetřování na vlastní pěst. Může být vodítkem k vrahovi obrázek bláznivého naivistického malíře? Nebo se opravdu řešení skrývá v maličkosti, kterou si Sam při vzpomínkách na přepadení v galerii nemůže stále vybavit? Kolik dívek ještě vytřeští oči při pohledu na kožené rukavice a lesklou čepel?

 

Před ulehnutím...

 

Co opravdu svou sílu neztratilo, je nervy drásající a uši tahající hudba, Morricone je prostě Morricone.

 

Je tady někdo? Ano, je...

 

Žánr: Krimi / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Itálie / Německo

Rok vzniku: 1970

Délka: 93 minut

Původní název: L‘ Uccello dalle piume di cristallo

Světová premiéra: 19. února 1970 – Itálie

Režie: Dario Argento

Námět: Fredric Brown (román "The Screaming Mimi")

Scénář: Dario Argento

Produkce: Salvatore Argento, Artur Brauner

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: Vittorio Storaro

Společnost: Central Cinema Company Film / Glazier / Seda Spettacoli

Natáčeno: Řím, Itálie

 

Neopouštějte město! 

 

Hrají: Tony Musante (Sam Dalmas), Suzy Kendall (Julia), Enrico Maria Salerno (inspektor Morosini), Eva Renzi (Monica Ranieriová), Umberto Raho (Alberto Ranieri), Renato Romano (profesor Carlo Dover), Giuseppe Castellano (Monti), Mario Adorf (Berto Consalvi), Pino Patti (Faiena), Gildo Di Marco (Garullo), Rosita Torosh (4. oběť), Omar Bonaro (policejní detektiv), Fulvio Mingozzi (policejní detektiv), Werner Peters (prodejce starožitností), Karen Valenti (Tina, 5. oběť), Carla Mancini (dívka sledující TV), Bruno Erba (policejní detektiv), Dario Argento (vrahovy ruce), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: trailer (v původním znění bez titulků), nabídka dalších DVD z katalogu (náhledy obalů)

 

Nastavení