Blesk – Modrá laguna

I když si někteří myslí, že všechno už vlastně bylo vydáno, deník Blesk nás původně v sobotu 18. července 2009 měl přesvědčit o tom, že to není tak úplně pravda. Řada byla na filmu, který je na Zóně označen jako "bible pedofilů" – Modrá laguna za 49,- Kč. Slavný a ve své době mírně skandální snímek Randala Kleisera těžící především z oblíbené robinsonské tematiky a nádherné přírody tichomořských ostrovů. Jenže v udaný den titul nevyšel, jak se v poslední době stává zvykem. Naděje čekajícím je dána tentokrát na nově oznámený termín úterý 4. srpna 2009.

 

  

Hrdiny romantického příběhu jsou dvě děti, Richard a Emmelina, které ztroskotají společně s protřelým námořníkem, lodním kuchařem Paddym Buttonem, na opuštěném tichomořském ostrově. Starý námořník sice zemře, když to poněkud přežene s ochutnáváním rumu ze soudku, ale předtím ještě naučí obě děti jak se o sebe postarat a jak na neobydleném ostrově přežít. Naštěstí je všude plno ovoce a moře plné ryb. Roky plynou, oba malí trosečníci dospívají a jejich přátelský vztah se postupně mění v lásku, z níž se po čase narodí syn, který dostane jméno Paddy, po kuchaři Buttonovi.

 

 

 

Když však Richard objeví stopy po hostině lidojedů, kteří na ostrov přijeli ze sousedního ostrova, začne v něm zrát odhodlání ostrov kvůli bezpečí svých blízkých opustit.

 

 

Slavný a ve své době skandální film, který těží z oblíbené robinsonské tematiky a nádherné přírody tichomořských ostrovů, je adaptací viktoriánského románu Henryho de Vere Stacpoolea. Snímek natočený v roce 1980 podle scénáře Douglase Day Stewarta je v pořadí již druhou filmovou. Tu první natočil v roce 1949 Frank Launder s Jean Simmonsovou a Donaldem Houstonem v rolích malých trosečníků.

 

 

Ačkoliv se v příběhu objeví divocí lidojedi, nijak výrazně do příběhu nezasáhnou a také erotičnost příběhu je pouze decentně naznačena. Hlavní důraz klade režisér Randal Klaiser (z jeho tvorby známe především úspěšný muzikál Pomáda) na krásnou přírodu ostrova a především moře, čemuž slavný kameraman Nestor Almendros dodává svým uměním kouzelnou, téměř idylickou atmosféru. Romantiku nádherných obrazů podtrhuje i hudba Basila Poledourise.

 

 

V hlavních rolích můžete vidět Christophera Atkinse (Dallas, Tajná zbraň) a známou hollywoodskou krásku Brooke Shields (Pretty Baby, Wanda Nevada, Sahara), v roli kuchaře Buttona se představí Leo McKern (Jestřábí žena, Francouzova milenka, Král Lear). O jedenáct let později se filmaři na kouzelný ostrov vrátili, aby na úspěšný snímek navázali filmem Návrat do Modré laguny, v němž režisér W. A. Graham vypráví příběh malého Paddyho, jehož potká podobný osud jako jeho rodiče.

 

 

Zatímco romantické duše pláčí, teskní a obdivují, najdou se i šťouralové:

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Nádherné křivky mladičké Brooke Shields, opravdu nádherná a nedotčená příroda tichomořských ostrovů, které svým uměním dodal kameraman Nestor Almendros kouzelnou, téměř idylickou atmosféru, romantiku nádherných obrazů podtrhuje i hudba Basila Poledourise, decentní erotičnost, smrt kuchaře Paddyho, ale také tak trochu Robinsonáda – a máte příběh jako hrom, i když ne originální. Ale přesto krásný, který si své příznivce vždy najde.

 

Jeden bod dávám za záběr na pářící se želvy. To ostatní nestojí za řeč. Au, au! Nebijte mně, já jsem taky romantik, ale mám své meze.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Při sledování jsem se vyloženě bavila počítáním logických chyb ve filmu (všimli jste si třeba, jaké má hrdinka po několika letech života na pustém ostrově pěstěné nehty?). Za zmínku stojí jen krásná příroda a slušná hudba.

 

Klasika romantického kýče. Brooke Shieldsová naznačila své budoucí vnady, které sice Milla Jovovich v pokračování ještě překonala, ale to byl jediný klad dvojky vůči jedničce.

 

Zadní strana

 

Žánr: Dobrodružný / Romantický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1980

Délka: 101 minut (1:40:34)

Původní název: The Blue Lagoon

Světová premiéra: 20. června 1980 – USA (New York)

Režie: Randal Kleiser

Námět: Henry De Vere Stacpoole (román)

Scénář: Douglas Day Stewart

Produkce: Richard Franklin, Randal Kleiser

Hudba: Basil Poledouris

Kamera: Néstor Almendros

Střih: Robert Gordon

Kostýmy: Jean-Pierre Dorléac

Společnost: Columbia Pictures Corporation

Natáčeno: Nanuya Levu Island, Fidži / Turtle Island, Fidži

Hrají: Brooke Shields (Emmeline), Christopher Atkins (Richard), Leo McKern (Paddy Button), William Daniels (Arthur Lestrange), Elva Josephson (mladá Emmeline), Glenn Kohan (mladý Richard), Alan Hopgood (kapitán), Gus Mercurio (důstojník), a další

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný (původní vydání jich mělo spoustu – Komentáře režiséra, scénáristy i Brooke, Film o filmu, Fotoalbum Brooke, Trailer, Filmografie)