Codi – Válečné ponorky – Hitlerovy žraločí smečky – 2. DVD – Zlaté časy

Vydavatelství Codi pokračuje v aktuální trilogii a v úterý 28. července 2009 bude za 49,- Kč na pultech další DVD Válečné ponorky – Hitlerovy žraločí smečky. Tentokrát nastanou Zlaté časy.

 

  

Německé ponorkové loďstvo bylo jednoznačně nejúspěšnější složkou německého Hitlerova válečného loďstva a přes jistý odpor Adolfa Hitlera k této složce „Kriegsmarine", jak se německé válečné loďstvo jmenovalo, bylo i složkou nejefektivnější, protože poměr mezi náklady vynaloženými na jeho zřízení a škodami, které způsobilo, byl velmi příznivý.

 

 

Zejména od léta 1940 začínají být ztráty lodní tonáže britského loďstva způsobené německými ponorkami velmi tíživé. Ostatně Doenitz se domnívá, a snaží se o tom přesvědčit i Adolfa Hitlera, že ponorkové loďstvo samo o sobě může vyhrát válku s Británií tím, že ji vyhladoví, znemožní dodávky zbraní, surovin a zlomí její odpor.

 

Německé ponorky, jejich charismatičtí velitelé, odvážné bravurní kousky osádek ponorek a v neposlední řadě i jisté počáteční gentlemanské vedení ponorkové války z ponorek, to vše z jejich osádek a zejména ponorkových kapitánů udělá celebrity, které jsou oslavovány celým Německem a uznávány i protivníky. Jména ponorek U 30, 37, 46, 47, 48, 99 a U100 a jejich kapitánů Lempa, Priena, Endrasse, Schepkeho, Oehernea, Bleichroda či Kretschmera jsou známé po celém světě.

 

 

Velká Británie se brání obtížně, stále se však nevzdává a to přivádí Hitlera k zuřivosti. Počátkem roku 1941 se prohlubuje spolupráce se Spojenými státy, které dodaly Británii 50 svých torpédoborců z I. světové války výměnou za pronájem britských základen, zlepšují se protiponorková zařízení na lodích a závod mezi potápěním lodí a jejich výstavbou se stupňuje. Velkou vzpruhou pro těžce zkoušené loďstvo Velké Británie je Zákon o půjčce a pronájmu, který schválil americký kongres a prezident Roosevelt, jež umožní dodávat Británii vojenský materiál bez okamžité platby. Součástí dodávek jsou i tzv. Liberty Ships, sériově vyráběné dopravní lodi.

 

Ačkoliv německé ponorky budou i nadále způsobovat Spojencům velké škody, nikdy již potopená tonáž nedosáhne úrovně nově postavené tonáže. V září navíc německá ponorka potopí, snad omylem, americký torpédoborec USS Geer a lodě Spojených států dostávají příkaz útočit na německé ponorky bez omezení.

 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: cca 60 minut

Společnost: Pacific Media, S. L.

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfred Strejček)

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný

 

Volba kapitol