Vapet pro každého – Únosci

V úterý 28. července 2009 se za 48,- Kč dočkáme od Vapetu v edici Pro každého krimi thrilleru Únosci. Doposud jim stačily jen malé pouliční zlodějiny. Teď chtějí změnu a rozhodnou se unést těhotnou dívky. O tuto mladou ženu je však veliký zájem.

  

Až doposud stačily grázlíkům Parkerovi a Longbaughovi jen menší zlodějiny opepřené rvačkami po barech. Oba mladíci ale chtějí změnu, něco, co z nich udělá skutečné boháče. Rozhodnou se tedy k únosu těhotné dívky, bedlivě střežené několika bodyguardy, která má porodit dítě jednomu z nejbohatších mužů v zemi. Ten je kvůli svému potomkovi schopen rozpoutat válku. Kromě komanda bodyguardů povolá i nezvyklého vyjednavače Sarna, který se únoscům okamžitě pověsí na paty. Ani gangsteři se však nehodlají vzdát bez boje. Nenávist stojí proti nenávisti a krev bude vykoupena zase jen krví.

 

Dle diváků poněkud neurovnaný a nevyrovnaný film, který je ale vcelku solidním překvapením:

Suchý humor, drsné hlášky a vymazlená, syrová akce, která si skvěle pohrává s rytmickým hudebním podkresem.

 

Těžká stylovka, hlavní charaktery jsou skvěle napsané, perfektně typově obsazené (až na Phillipa, jehož bych do téhle polohy netipoval a který těžce překvapil), hudba geniálně dokresluje potřebné atmosférické kontury a sem tam se ukáže i nějaká velice originální žánrová idea.

 

Neobyčejně krvavý film, na němž mě nejvíc zaujala odhodlanost a neústupnost jednotlivých postav.

Žánr: Thriller / Krimi / Akční / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 115 minut

Původní název: The Way of the Gun

Světová premiéra: 8. září 2000 – USA

Režie: Christopher McQuarrie

Scénář: Christopher McQuarrie

Produkce: Kenneth Kokin, Russell D. Markowitz

Hudba: Joe Kraemer

Kamera: Dick Pope

Společnost: Artisan Entertainment / Aqaba Productions

 

 

 

Natáčeno: Abandoned Gas Station, Skull Valley, Utah, USA / Mexico Motel, Skull Valley, Utah, USA / Road Side Motel, Delle, Utah, USA / Salt Lake City, Utah, USA

Hrají: Ryan Phillippe (Parker), Benicio Del Toro (Longbaugh), Juliette Lewis (Robin), Taye Diggs (Jeffers), Nicky Katt (Obecks), Geoffrey Lewis (Abner Mercer), Dylan Kussman (Dr. Allen Painter), Scott Wilson (Hale Chidduck), Kristin Lehman (Francesca Chidducková), James Caan (Joe Sarno), Henry Griffin (P. Whipped), Armando Guerrero (federál 1), Andres Orozco (federál 2), Jan Jensen (recepční), José Pérez, Neil Pollock (reportér), Irene Santiago (prostitutka), a další

 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: rozhovory, upoutávka