Řitka Video – Přes Gobi a Chingan

Na poušti ještě zůstaneme, jen změníme kontinent, dobu a válečnou stranu. V katalogu společnosti Řitka Video lze najít film Přes Gobi a Chingan, výpravné drama z konce 2. světové války. I když, na samotné poušti toho strávíme z celkové stopáže opravdu minimum.

 

  

Dvoudílný koprodukční film nabízí téměř tříhodinovou podívanou z konce 2. světové války. Zatímco Evropa slaví konec krvavých bojů s nacisty, na Dálném východě zvuk zbraní ještě zdaleka neutichl. Ozbrojené síly Sovětského svazu pokračují v plánované ofenzívě. Za pomoci mongolských jednotek postupují přes poušť Gobi a údolí Chingan, aby jednou provždy umlčely japonské fašisty. Jejich cesty vedou k elitní gardě japonského militarismu, která se na sklonku války pokouší o poslední zoufalý krok – využít bakteriologických zbraní, vyvinutých v laboratořích rozmístěných v Číně.

 

Jaké jsou rozkazy, soudruhu veliteli?

 

Přiznejme si, co si z dějepisu pamatujeme o vstupu Sovětského svazu do války s Japonskem (až 8. srpna 1945), o osamostatění Mongolska, o Kvantungská armádě (která ignorovala císařský dekret o kapitulaci), o vývoji bakteriologických zbraní, o tom, že v Asii byly i ruské jednotky, ale na opačné straně fronty?

 

Proč tam všechno bylo červené?

 

Tenhle film ale příliš neobjasní, spíš jen naznačí. Chvílemi sice působí jako poloviční dokument, „děj" vpřed posouvají časté vstupy vypravěče, ale neznalost problematiky, stejně znějící mongolská, čínská a japonská jména a plynutí po povrchu událostí je v tomto případě dost na škodu.

 

Kombinézy spálit a podat hlášení na velitelství!

 

Na pozadí osudu početné rodiny epidemiologů, milostné romance a špionážní historii kombinovaného německo-japonského úsilí vyvinout zbraně, decimující živou sílu bez poškození materiálu, je nám představen dvojí konec války.

 

Já vím, válka skončila, ale... 

 

Zatímco Evropa slaví, v Moskvě se slavnostně pochoduje, jsou některé jednotky bez jakýchkoli informací přepravovány vlaky na jih, do Asie, kde je čeká poslední válečný úkol. Zničit zbývající jednotky Japonců, okupující Čínu a přitom mimochodem zlikvidovat laboratoře. A taky naznačit Americe, že ruská síla něco znamená, atomovka neatomovka.

 

Výzkum pokračuje

 

Na filmu je poznat doba vzniku, leckteré záběry jsou zřejmě původní, ale od těch filmových je skoro nejde rozlišit, pokud zrovna nejsou černobílé. Scény s bojovou technikou jsou klasicky rusky rozmáchlé, poušť plná tanků a mongolských koní, Stalin vcelku milý vůdce, Mongolové a Číňani rudí.

 

Ten sysel se sám od sebe nenakazil 

 

Zvuk je vyřešen pozoruhodně – veškeré cizí jazky s výjimkou ruštiny jsou ponechány v původním znění, přes které je slyšet ruský překlad a „navrch" je přidán hlas vypravěče (Pavla Soukupa). Často tak jde jen s problémy rozlišit, co která postava vlastně říká.

 

Rusové vstoupí do války

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: SSSR / Mongolsko / NDR

Rok vzniku: 1981

Délka: 166 minut

Původní název: Через Гоби и Хинган / Cherez Gobi i Khingan

Režie: Vasilij Ordynskij, Badrachyn Sumchu

Scénář: Vasilij Ordynskij, Vadim Trunin, Lodongijn Tudeva

Produkce: Mark Šadur, Chamsangijn Cerendorž, Chajnc Buš

Hudba: Jurij Kladienko (Butsko), Begžijn Damdinsuren

Kamera: Žambalyn Asalbaj, Nikolaj Vasilkov

Společnost: Mosfilm / MongolKino / Sovinfilm / DEFA

 

Máte pravdu, soudruhu Staline 

 

Hrají: Alexander Ovčinnikov, Ljudmila Petrova, Vladimir Ivašov, Leonid Nevedomskij, Andrej Martynov, Oleg Štefanko, Bolot Bejšenalijev, Andro Kobaladze, Ch. Nerguj, Lev Zolotuchin, Vsevolod Larionov, Vjačeslav Jezepov, Jevgenij Lazarev, a další

 

16. červenec 1945, Alamogardo 

 

V českém znění: Pavel Soukup, Jiří Plachý, Rudolf Kubík, Oto Rošecký, Jan Šimík, Libor Terš, Lukáš Hlavica, Pavel Šrom, Petr Gelnar, Marek Libert, Jitka Moučková, Helena Brabcová, a další

 

Enola Gay

 

Сюжет: О событиях завершающего этапа второй мировой войны – разгроме советскими и монгольскими войсками отборной Квантунской армии. В лаборатории японского генерала Исии Сиро создавалось бактериологическое оружие. Опыты проводились на военнопленных и политических заключенных. Врачу-эпидемиологу Дмитрию Соколову было поручено разгадать тайну этой лаборатории. Ценой собственной жизни он выполнил задание. Марш советских и монгольских соединений через пески Гоби и отроги Хингана был не только блестящей военной операцией, но и предупреждением применения Японией бактериологического оружия.

 

Přes Gobi, 120 kilometrů za den? Nemožné! 

 

Жанр: военный

Страна: СССР, Монголия, Германия

Год выпуска: 1982

Продолжительность: 167 мин.

Режиссер: Василий Ордынский, Бадрахын Сумху

Сценаристы: Василий Ордынский, Вадим Трунин, Лодонгийн Тудэв

Продюсеры: Марк Шадур, Жамсангийн Цэрэндорж, Хайнц Буш

Операторы: Николай Васильков, Жамбалын Асалбай

Композиторы: Юрий Буцко, Безгийн Дамдинсурэн

Художники: Юрий Кладиенко, Очирын Мягмар

Производство: Мосфильм / Deutsche Film (DEFA) / Монголкино

 

Menu DVD 

 

В ролях: Александр Овчинников (Дмитрий Соколов), Людмила Петрова (Люба), Владимир Ивашов (Матвеев), Болот Бейшеналиев, Андро Кобаладзе (Сталин), Ч. Нэргуй (Чойбалсан), Лев Золотухин, Всеволод Ларионов (Малиновский), Вячеслав Езепов, Евгений Лазарев, Леонид Неведомский (Мороз), Андрей Мартынов (Теренков), Олег Штефанко (Ваня Соколов), Ирина Гошева (Надежда Фёдоровна), Светлана Тормахова (Анна Соколова), Иван Агафонов, Валентина Березуцкая, Виктор Борисов, Александр Воеводин, Шавкат Газиев, Гомбожавын Гомбосурэн, Борис Гусаков, Константин Захаров, Виктор Ильичёв (Зяблик), Владимир Козелков, Николай Маликов, Николай Пеньков, Валерий Погорельцев, Николай Сморчков (Марфутенко), Виктор Уральский, Роман Хомятов, Михаил Чигарев, Георгий Шевцов, Ахсарбек Бекмурзов (Плиев), Татьяна Ким, Вадим Лущевский, Владимир Ткалич, Бадрахын Сумху

 

Kapitoly

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,66:1)

Bonus: z naší nabídky (jen náhledy obalů)

 

Nastavení