North Video – Rozhovory s mým zahradníkem

V pátek 24. června 2009 za 49,- Kč přináší North Video francouzský film Rozhovory s mým zahradníkem. Herecké hvězdy Daniel Auteuil a Jean-Pierre Darroussin jako malíř a jeho zahradník, dávní kamarádi ze základní školy, kteří se po letech setkávají v rodném domě prvního z nich a v laskavých i břitkých rozhovorech znovu navazují a prohlubují své přátelství. Film byl u nás představen na MFF Karlovy Vary v roce 2007.

 

  

Úspěšný malíř opouští Paříž, aby se vrátil na venkov, do vesnice v centrální Francii, kde se před více než padesáti lety narodil. Dům, neobývaný od smrti rodičů, obklopuje pozemek, k jehož kultivaci malíř nemá ani vlohy, ani chuť. Proto hledá přes inzerát zahradníka. K jeho velkému překvapení se ozve dávný kamarád ze základní školy. Mezi oběma muži vzniká tentokrát dospělé přátelské pouto obohacené o jejich odlišné životní zkušenosti. Každodenní rozhovory vyjevují odlišné zkušenosti a postoje, ať už jde o rodinu, znalosti, zeleninu, život a smrt, nebo vkus či barvy, a dovedou je k pozdnímu zmoudření. Očima toho druhého se oběma otevírá nový pohled na svět. Zejména zahradníkova bezprostřednost a nelíčená spontaneita jeho životních mouder okouzlí muže z velkoměsta.

 

 

Nenápadně elegantní režie Jeana Beckera dává prostor setkání dvou vynikajících francouzských herců Daniela Auteuila a Jeana-Pierra Darroussina, jejichž brilantní výkony řadí příběh přátelství malíře a zahradníka mezi nejzajímavější francouzské filmy roku 2007.

 

 

Někomu film padl do oka, někomu ne – vybíráme z reakcí:

 

Film je postavený na dialozích. Ty jsou naštěstí parádně vybroušené a nejenže mají hlavu a patu, ale člověk se z nich mnohé dozví o protagonistech a dokonce někam vedou. Auteuil i Darroussin předvádějí perfektní herecké výkony. Režisér naštěstí věděl, že nenatáčí rozhlasovou hru, takže (nejen jejich) rozhovory dokázal celkem nápaditě oživit. Není to žádný milník kinematografie, ale za pozornost to rozhodně stojí.

 

 

Oslava venkova, francouzských železnic a prostého (civilizací nezkaženého) člověka = ruralistický kýč, vedle něhož je i Babička Boženy Němcové naturalistickou záležitostí.

 

 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Francie

 

Francouzský obal 

 

Rok vzniku: 2007

Délka: 104 minut

Původní název: Dialogue avec mon jardinier / Conversation with My Gardener

Světová premiéra: 9. února 2007 – Německo (European Film Market)

Premiéra v kinech ČR: 1. července 2007 (Karlovy Vary)

Režie: Jean Becker

Námět: Henri Cueco

Scénář: Jean Becker, Jean Cosmos, Jacques Monnet

Produkce: Louis Becker

Hudba: Ahmet Gulbay

Kamera: Jean-Marie Dreujou

Výtvarník: Thérèse Ripaud

Střih: Jacques Witta

Společnost: ICE3 / K.J.B. Production / Studio Canal / France 2 / Rhône-Alpes Cinéma / Canal+ / CinéCinéma / Centre National de la Cinématographie / Procirep / Angoa-Agicoa

Hrají: Daniel Auteuil (malíř Dupinceau), Jean-Pierre Darroussin (zahradník Léo Dujardin), Fanny Cottençon (Hélène), Alexia Barlier (Magda), Hiam Abbass (žena zahradníka), Élodie Navarre (Carole), Roger Van Hool (Tony), Michel Lagueyrie (René), Christian Schiaretti (Charles), Jean-Claude Bolle-Reddat (starosta), Bernard Crombey (Durieux), Nicolas Vaude (Jean-Etienne), Coralie André (prodavačka), André Lutrand (Colin), Monique Roussel (vdova Juliette), Elric Thomas (zubař), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky (neobsahuje český dabing) 

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: z naší produkce