Řitka video – Šéf je mrtvý

Nejen válkou jsou živa filmová studia a diváci. I když, ono vlastně jde taky o válku, byť ne zrovna tu světovou. Katalog společnosti Řitka Video nabízí od 8. června 2009 mafiánský film Šéf je mrtvý se slavným Anthony Quinnem v roli kmotra.

 

  

Na úvod něco z oficialit (jako obvykle), hned upravených a doplněných vlastními dojmy:

 

Hlavně nenápadně

 

Oscarový herec Anthony Quinn (Řek Zorba, Žízeň po životě, Lawrence z Arábie) září v tomto epickém akčním dramatu lásky, života a smrti uvnitř mafie.

 

Nenápadný kufřík se promění v několik pytlíčků

 

Frankie, syn mafiánského bosse Dona Paola, a Tony Fargo právě uskutečňují důležitý "obchod", když k nim vtrhne skupina maskovaných mužů, která se chce zmocnit drog i peněz za ně.

 

Ruce vzhůru a všechno je naše!

 

Nebýt toho, že ve skrytu čekal i Tonyho bratr Vince, oba muži by byli mrtví. Tony ale prohlašuje, že s drogami nechce mít nic společného. Ostatně ani společenství se surovým a pudově jednajícím Frankiem mu nesedí.

 

Franku, tvůj otec, Don Paolo... srdce...

 

Po návratu z akce se Frankie dozvídá, že zemřel jeho otec Don Paolo… Zanedlouho se proto scházejí mocné mafiánské rodiny, aby se poradily, jak si nově rozdělí město Las Vegas. Frank je ještě příliš mladý, než aby vedl rodinu a nastoupil na místo po svém otci.

 

Náš výbor se sešel, abychom se poradili, co a jak dál

 

Jen z trojice dosavadních vůdců – Don Angelo – navrhuje, aby si sféry zájmu rozdělili po Paolovi napůl společně s nepřítomným třetím Donem (náhodou sedí ve vězení a zastupuje ho jeho poradce) a Frank se zatím spojil s ním. Až do své role doroste, on mu vše přenechá a Frank zaujme otcovo i jeho místo, je totiž bezdětný. Bratři Fargovi při té příležitosti oznamují, že se hodlají osamostatnit a nepřejdou tedy ani na jednu stranu.

 

Dosud jsem mlčel a naslouchal - teď navrhuji

 

Všichni naoko souhlasí, ale chamtivý a ambiciózní Luigi Orlando (poradce zatčeného Dona) se svou ještě ambicióznější ženou Marií se ale rozhodou, že dostanou nejméně polovinu města pod svou kontrolu. A Orlando ihned začne jednat…

 

Nepoletíš se mnou do Itálie?

 

Frankie velice miluje mladou Irku Ruby, se kterou se dokonce hodlá oženit, přestože nepatří do "rodiny". Právě se ale chystá na měsíc odjet do Itálie, domluvit další obchod. Ruby s ním odmítne odcestovat, čeká na svou příležitost. A tak Maria půvabnou blondýnku, která se chce stát zpěvačkou, vyhledá a dohodne jí schůzku s Donem Angelem, který by jí mohl pomoci.

 

Chci to jméno, rozumíš?

 

Tomu se dívčiny písně skutečně líbí, dohodne jí schůzku s hudebním manažerem a ona se mu za to nabídne. Krásná žena tak mezi mafiánskými rodinami pořádně zamíchá kartami. Don Angelo si z ní udělá svou vydržovanou milenku.

 

Nejsi mi ničím zavázána, Ruby

 

Po návratu z Itálie se to ovšem okamžitě dozví Frank, pochopitelně zase "díky" Orlandovi, který mu podstrčí anonymní dopis… Frank se rozzuří, počká si na Ruby v jejím apartmá a surově ji zmlátí. Dívka musí do nemocnice. Když se Frank navíc dozví, kdo je jejím milencem, nemůže věřit svému sluchu: je to jeho "skoro otec" Angelo!

 

Ty děvko!

 

Když naopak Angelo navštíví Ruby v nemocnici a zjistí, že jí to způsobil Frank, chce ho nechat okamžitě zabít. Přestože Angelo nevěděl, že Ruby byla Frankova dívka, pochopí, že od této chvíle stojí oba na opačných stranách barikády…

 

Najděte Franka, chci vidět jeho mrtvolu

 

I když se na poslední chvíli pokusí na popud svého poradce akci zastavit, je pozdě, válka začíná a do hry se zapojí i bratři Fargovi.

 

Co budeme dělat, co budeme dělat?

 

K ději už snad víc dodat nelze, pokud nemají být prozrazeny všechny detaily, snad jen naznačit, že sice když se dva perou, třetí se směje, ale kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp (pokud tedy vůbec někdo zbude).

 

Válka začíná

 

Kmotr to není, i když několik herců je shodných, ale určitě převyšuje pár zástupců, které jsme na trhu už měli. Některým komentujícím vadí pomalé tempo, jenže tady nejde o žádnou super akční mlátičku, i když mrtvol je nakonec víc než dost. Solidně odvyprávěný příběh o střetu generací („poctivý obchod" versus „špinavé drogy"), o nemožnosti vystoupit z rozjetého vlaku, o tom, že někomu je i polovina málo a pak má za dveřmi jen hromady mrtvol.

 

V noci, nebo ve dne...

 

Obraz je slušný, občas to sice vypadá, jako kdyby kameraman nedoostřil, ale to určitě nepadá na vrub DVD. Český dabing (byť nejsou herci jmenováni) je na velmi slušné úrovni a hlasy „pasují". A hudební doprovod je OK, občas drásá nervy, je-li třeba, občas ho ani nevnímáte, když se to hodí.

 

Je mi to líto, chytil to nejmíň 16krát

 

Žánr: Akční / Drama / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1973

Délka: 109 minut

Původní název: The Don Is Dead

Světová premiéra: 14. listopadu 1973 – USA

Režie: Richard Fleischer

Námět: Marvin H. Albert (román)

Scénář: Christopher Trumbo, Michael Butler, Marvin H. Albert

Produkce: Hal B. Wallis, Paul Nathan

Hudba: Jerry Goldsmith

Kamera: Richard H. Kline

Společnost: Universal Pictures

 

Menu DVD 

 

Hrají: Anthony Quinn (Don Angelo), Frederic Forrest (Tony), Robert Forster (Frank), Al Lettieri (Vince), Angel Tompkins (Ruby), Charles Cioffi (Orlando), Jo Anne Meredith (Marie), Barry ‚J. Duke‘ Russo (Don Bernardo), Louis Zorich (Mitch), Anthony Charnota (Johnny Tresca), Ina Balin (Nella), Joe Santos (Joe Lucci), Frank DeKova (Giunta), Abe Vigoda (Don Talusso), Victor Argo (Augie the Horse), Val Bisoglio (Pete Lazatti), Robert Carricart (Mike Spada), Frank Christi (Harold Early), Sid Haig (Arab), Maurice Sherbanee (korsičan), George Skaff (Vito), Vic Tayback (Ralph Negri), a další

 

Seznam kapitol

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1)

Bonus: Z naší nabídky (trailery na tituly z katalogu)

Nastavení