Amercom – Encyklopedie II. světové války 24 – Cíl: Německo

Zatímco North Video přineslo na pulty novinkovou řadu, věnovanou vzdušným silám, v pravidelném dvoutýdenním intervalu se dnes v pondělí 27. července 2009 objevil další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 24. Přílohové DVD tentokrát nese název Cíl: Německo, obvyklá cena kompletu je 99,- Kč.

  

 

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Nástup Američanů. Kapitoly Historie jsou nazvány – Letecká ofenziva pokračuje, Nástup Američanů, Pokračování války radarů, Denní operace do konce října 1943, Britské operace do konce října 1943. Sekce Militarie nabízí další letadla 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi června 1942.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Konec letecké války nad Evropou, Noční operace do ledna 1944, Akce RAF do dne D.

 

Obsah DVD:

Když se na jaře roku 1940 přehnala německá vojska západní Evropou a Britové se z Dunkerque stáhli do vlasti, zdálo se, že Hitler dosáhl svého cíle. Británie však byla odhodlána v boji pokračovat, ačkoli bylo zřejmé, že v této fázi války mohlo Německo ohrozit jen ze vzduchu. Zahájila proto svou bombardovací ofenzivu. Takřka pět let, tedy od května 1940 do dubna 1945, útočilo bombardovací velitelství RAF na města, továrny, silnice a železnice v Německu. V roce 1943 se k němu přidaly i bombardéry 8. a 15. letecké armády USA. Cena útoků ze vzduchu však byla vysoká. Spojenci ztratili desetitisíce pilotů, v Německu umíraly statisíce civilistů. Stálo to skutečně za to? Bylo strategické bombardování účinné?

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 49 minut

Původní název: Airwars – Bomber Offensive: Target Germany

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný