Eusebius – Immortal

Na poslední den první poloviny prázdnin, pátek 31. července 2009, za 49,- Kč přichystalo vydavatelství Eusebius film, který je některým znám, ba dokonce se jim možná povaluje v poličce. V dávných dobách totiž vyšel jako „doprovod" na oboustranném DVD, které tvořilo přílohu herního magazínu Level. Immortal. Vítejte v New Yorku 2095.

Je konec dvacátého prvního století. Nad městem se vznáší pyramida, kterou obývají dávní egyptští bohové.

 

Kdesi ve třech úrovních New Yorku žije Jill, žena s modrými vlasy, ronící modré slzy. Horus, bůh se sokolí hlavou, proletěl polovinu vesmíru jen proto, aby se s ní spojil. Ostatní bohové ho odsoudili k smrti a jemu zbývá pouhých sedm dní života na to, aby v bludišti města našel Jill a svedl ji. 

 

K tomu ale potřebuje lidské tělo. Jeho novou tělesnou skořápkou se stane Alcide, politický vězeň, kterého před třiceti lety zmrazili, protože věděl příliš mnoho. Horus, Alcide a Jill – podivný trojúhelník ve světě, kde je všechno jiné: hlasy, těla i vzpomínky. Všechno, kromě lásky, která vznikne tam, kde by ji nikdo neočekával. 

 

Není to ani Blade Runner, ani Pátý element, ani Hvězdná brána – přes veškerou snahu. Jak se lze dočíst v komentářích k filmu: 

 

Bohužel se veškerá nápaditost vyplýtvala na mystiku a barvy prostředí, tvary postav, zatímco příběh dostal pořádně na frak. Nalezneme zde prvky z pár jiných sci-fi filmů, ale ani tak to nestačí. Kdo není skalní příznivce jakýchkoli komiksových filmů či ještě lépe předlohy – komiksu Nikopol – bude nejspíš zklamán. 

 

A v den vydání jen taková poznámka na okraj – další důkaz, jak vydavatelé pečují o vydávané filmy a věnují se jejich propagaci. Text na pošetce uvádí: Vítejte v New Yorku 2095. Je začátek dvacátého třetího století. Podivná budoucnost…

Žánr: Drama / Akční / Sci-fi

Země původu: Francie / Itálie / Velká Británie

Rok vzniku: 2004

Délka: 99 minut

Původní název: Immortel (ad vitam) / Immortal

Světová premiéra: 13. března 2004 – Belgie (Brussels International Festival of Fantasy Films)

Režie: Enki Bilal

Námět: Enki Bilal (komiks "La Foire aux immortels" a "La Femme piège")

Scénář: Enki Bilal, Serge Lehman

 

Menu DVD 

Produkce: Dominique Brunner, Sylvie Chevreau, Charles Gassot, Daniel J. Walker

Hudba: Sigur Rós, Goran Vejvoda

Kamera: Pascal Gennesseaux

Společnost: Téléma / TF1 Films Production / CiBy 2000 / RF2K Productions / Force Majeure Productions / Medusa Film / TPS Star / Cofimage 13 / Natexis Banques Populaires Images 2 / Sofica Valor 6

Hrají: Linda Hardy (Jill Bioskop), Thomas Kretschmann (Alcide Nikopol), Charlotte Rampling (Elma Turner), Yann Collette (Froebe), Frédéric Pierrot (John), Thomas M. Pollard (Horus), John Sheridan (Allgood), Corinne Jaber (Lily Liang), Olivier Achard (Checker), Jerry Di Giacomo (Jack Turner), Dominique Mahut (recepční), Gary Cowan (Tycho Barman), a další 

Kapitoly 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 6:9

Bonus: rozhovor s výtvarníkem, film o filmu, videoklip, trailer

Nastavení