ABCD Video – Nejkrásnější místa světa 10 – Norsko

Všude dobře, doma nejlíp, říkáváme s oblibou my, lokální patrioti. Navzdory krachům cestovních kanceláří, které každoročně podbarvují kolorit letní sezóny v českých krajích, vydávají se davy Čechů do zemí jiných – cizích. Tipem může být další DVD ABCD Video s názvem Norsko, které vyšlo v edici Nejkrásnější místa světa ve středu 29. července 2009 za 49,- Kč.

Je to projev správného českého vlastenectví, táži se. Cožpak podporou turistického ruchu  cizozemských destinací můžeme účinně bojovat proti ekonomické krizi u nás doma? Ano, zní odpověď, pokud ovšem cestujeme prstem po mapě, a nebo s DVD společnosti ABCD video, která sice vydává pořady o různých odlehlých místech světa, avšak z prodaných DVD odvádí daně zde, u nás, v českém ráji to napohled. 

Kde hlahol zvučí mužných českých slov, a druha druh po mravu otců zdraví, ať město kryje vás, neb chyše krov, Bůh žehnej vám, vy mladé české hlavy!

Ve filmu navštívíte Vestland s bývalým hanzovním střediskem Bergenem. Uvidíte Sognefjord, největší ledovec Evropy Jostedalsbreen, vodopády Stigfossen a Stavanger. Lysefjord nazval Victor Hugo v románu Dělníci moře "Velkou temnou ulicí". Čeká na vás 600 metrů vysoký útes Preikestolen. Sorland, tzv. "jižní krajina", připomíná spíše středomořské pobřeží, kde se Norové o letní dovolené zotavují z drsných zim. Prohlédnete si roubené kostely "stavkirke" v Heddalu, kanál Telemark a Kristiansand. Navštívíte hlavní město Oslo s jeho Karl Johan Avenue, na jejímž konci stojí symbol monarchie – Královský palác. Čeká na vás Akker Brygge se svými renovovanými obchody, velký přístav, Vikingské muzeum lodí i světoznámý skokanský můstek Holmenkollen. Jednou z nejkrásnějších oblastí Norska je Valdres s městem Fagernes. V údolí Gudbrandsdal leží dějiště Zimních olympijských her v roce 1994 – Lillehammer. Ve filmu uvidíte také Trondheim s katedrálou Nidaros, kde jsou korunováni norští králové. Čeká na vás souostroví Lofoty, Vesteralen, hlavní město Arktidy Tromso a země Samiů Finmark. 

Kapitoly: 

01. Bergen

02. Sognefjord

03. Geirangerfjord

04. Stavanger

05. Sorland

06. Kristiansand

07. Oslo

08. Valdres

09. Lillehammer

10. Lofoty

11. Tromso

12. Finmark 

 

Další informace o Norsku získáte po vložení disku do DVD mechaniky vašeho PC, který automaticky spustí multimediální přílohu DVD. 

 

Zadní strana 

 

Údaje o DVD:

Délka: 56 minut + 25 minut bonusy

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3 

Bonus: ukázky z filmů na DVD –

01. Paříž

02. Egypt

03. JOTA

04. Aljaška – Duch divočiny

05. Erupce Sv. Heleny

06. Kaňon Zion – Poklady bohů

07. Medvědi

08. Nejkrásnější místa

09. Pacifický ohnivý kruh

10. Pátrání po velkém žralokovi

11. Solarmax

12. Tropický deštný prales

13. Nádherný Sever

14. Afrika – Serengeti

15. Vlci

16. Ztracený svět