Blesk – Generál Eisenhower: Velitel invaze

Blesk dnes v pondělí 3. srpna 2009 překvapil, protože kromě obvyklé řady Pro ženy se objevil za 49,- Kč další titul, navíc věnovaný v poslední době hojně zastoupenému tématu 2. světové války. Jedná se o televizní film Generál Eisenhower: Velitel invaze. Osud milionů lidí závisí na statečnosti jednoho člověka.

Invaze – den D – nejrozsáhlejší vojenská operace druhé světové války a začátek konce – vyzdvihla "Ike" Eisenhowera jako jednoho z nejschopnějších amerických armádních důstojníků.

Generál Eisenhower rozhodl během několika týdnů o osudu tisíců vojáků v komplexním strategickém plánu řízeném společně s britským ministerským předsedou Winstonem Churchillem, americkým generálem Georgem S. Pattonem, britským polním maršálem Bernardem Montgomerym a francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem.

 

Byla to nejistá doba, neexistovaly druhé šance. V takové atmosféře jeden muž, Dwight Eisenhower, spojil světové vůdce dohromady k jedné z neblaze proslulých bitev historie..

Diváky kladně přijato (doloženo opět kompilátem ohlasů):

Rozpočtem malý, ale svým tématem velký film. Na relativně malém prostoru jsou zobrazeny zlomové dny druhé světové války, kdy se velení největší armády v historii světa dostalo do rukou jediného muže… Rekonstrukce se dokázala vyhnout přehnanému patriotismu a patosu. Nečekejte dalšího Vojína Ryana, tenhle film nestaví na vojácích na bojišti a jejich osudech, nýbrž na tom, kdo celou akci organizoval a jejich osudy rozhodl. Rekapitulují se sice jen notoricky známá fakta a film se zabývá zejména jednotlivými postavami a jejich vzájemnými vztahy. Dívá se na tyto postavy nejen jako na generály, ale jako na obyčejné lidi postavené do této situace.

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA / Nový Zéland

Rok vzniku: 2004

Délka: dle zahraničních zdrojů 120 minut, dle obalu 86 minut

Původní název: Ike: Countdown to D-Day

Světová premiéra: 31. května 2004 – USA

Premiéra v kinech ČR: 13. června 2002

Režie: Robert Harmon

Scénář: Lionel Chetwynd

Produkce: Dennis A. Brown, Paul Carran, Lionel Chetwynd, Tim Christenson, David Craig, Delia Fine, Stephanie Germain

Hudba: Jeff Beal

Kamera: David Gribble

Společnost: Film Factory New Zealand Limited / A&E Television Networks / Lionel Chetwynd Productions / Sony Pictures Television / Stephanie Germain Productions

Natáčeno: Nový Zéland 

 

Menu DVD

Hrají: Tom Selleck (generál Dwight D. Eisenhower), James Remar (generál Omar Bradley), Timothy Bottoms (Walter Bedell „Beetle" Smith), Gerald McRaney (Lt. Gen. George S. Patton), Ian Mune (premiér Winston Churchill), Bruce Phillips (polní maršál Bernard Law Montgomery), John Bach (maršál letectva sir Trafford Leigh-Mallory), Nick Blake (maršál letectva Arthur W. Tedder), Kevin J. Wilson (RAdm. Bert Ramsay), Christopher Baker (kapitán Maj. James Stagg), George Shevtsov (generál Charles DeGaulle), Gregor McLennan (kapitán Chapman), Paul Gittins (Maj. Gen. Henry Miller), Craig Hall (Cpl. William Hayes), Paul Barrett (Maj. Wiatt), Stephen Brunton (Cpl. William Younger), a další 

 

Výběr kapitol

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný 

 

Nastavení DVD