Český kinematograf – Zapomenuté světlo

Tenhle film vyšel 13. ledna 2009 zcela neočekávaně v edici, která se tehdy honosila názvem Český kinematograf – filmový elixír. North Video dlouho dopředu hlásilo vydání filmu Dobré světlo, kterého jsme se nedočkali, protože to nakonec bylo Zapomenuté světlo, jak jinak než za 49,- Kč. Bolek Polívka v hlavní roli příběhu vesnického faráře, o vášnivém vztahu k lásce a životu.

  

Jeden lidský život a jeden kostel uprostřed tenkého přediva mezilidských vztahů v roce 1987. Všechno to vypadá, že malinkou vesničku kdesi na severu Čech čeká docela normální podzim, jaký tu byl léta předtím a jaký zde bude nejspíš i po mnoho let následujících. Jeden neobyčejný farář, který se původně vyučil mechanikem, na vojně svářel tanky a pak se stal duchovním, řeší svůj vztah k režimu, Bohu, církvi a především sám k sobě. Příběh o boji se státními úředníky i vyššími církevními představiteli za záchranu kostela.

 

Pro faráře Holého představuje víra v Boha neotřesitelnou hodnotu. Navíc zápasí s pocitem vlastní zbytečnosti. Je bezmocný při setkání s chorobou milované Marjánky a stejně bezradný je před komunistickým režimem, který arogantně likviduje hmotné i duchovní hodnoty.

 

Režisér sáhl po literární předloze a na motivy knihy Jakuba Demla Zapomenuté světlo natočil snímek, který se stal jedním z největších filmových překvapení roku 1996. Jemně kreslený a půvabně neokázalý příběh je situován do soumraku socialistického Československa, poháněného už jen setrvačností. Pohybuje se na motivicky tenké půdě státem trpěných duchovních, zakázaných hrabat a všemocných stranických tajemníků. Přesto nesklouzne k laciné prvoplánovitosti, ale z ožehavého tématu vybalancuje (v čele s nezvykle uměřeným Bolkem Polívkou) jako příjemně čistý, lidsky obyčejný film, který je schopen vás oslovit nejen příběhem, ale i svou poetikou a myšlenkou.

 

Michálek si dovolil nevídanou věc. Obsadit do hlavní role takového filmu bytostného komika a mima, to už vyžaduje jistou dávku odvahy. Bolek Polívka se však režisérovi za tuto ojedinělou šanci odměnil vskutku královsky a výborným výkonem ujistil všechny o svém hereckém nadání, které neobnáší jen úsměvné grimasy a pitvoření se v manéži. Vznikl tak malý a drobný skvost, který je docela půvabný ve své nenápadné křehkostí.

 

Žánr: Drama / Psychologický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1996

Délka: 105 minut

Premiéra v kinech ČR: 19. prosince 1996

Režie: Vladimír Michálek

Námět: Jakub Deml (sbírka povídek)

Scénář: Milena Jelínek

Produkce: Ivana Kačírková, Jana Tomsová, Alice Nemanská

 

Menu DVD 

 

Dramaturgie: Marcela Pittermannová

Kostýmy: Petra Jáchymová

Střih: Ivana Kačírková

Výprava – architekt: Jindřich Götz

Hudba: Radim Hladík, Michal Dvořák

Zvuk: Radim hladík ml.

Kamera: Martin Duba

Společnost: Česká televize / Studio Fáma 92

 

Nastavení 

 

Hrají: Bolek Polívka (farář Holý), Veronika Žilková (Marjánka), Petr Kavan (Francek), Jiří Pecha (sochař Klíma), Simona Peková (hospodská Olina Klímová), Antonín Kinský (hrabě Kinský), Jaromíra Mílová (Betina), Soňa Valentová (Dr. Prokopová), Jiří Lábus (farář Kubišta), Richard Metznarowski (kapitulní vikář), Miroslav Knoz (arcibiskup), Ivo Kubečka (Novák), Hana Frejková (Novačka), Václav Legner (Mládek), Zita Kabátová (Tante), Jiří Samek (Vacek), Milan Riehs (církevní tajemník), Kryštof Hanzlík (doktor), Jura Smutný (horal), Alena Pacholíková (Alena), Agáta Hanychová (Eliška), Monika Nosková (Terezka), Václav Pacholík (Václav), Martin Chlum (Martin), a další

 

Bonusy

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky, česky pro nevidomé

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (1,85:1)

Bonus: Filmografie (Boleslav Polívka, Veronika Žilková, Jiří Pecha, Zita Kabátová, Jiří Lábus, Vladimír Michálek), Dokument o Jakubu Demlovi (31:39 minut), Film o filmu (10:04 minut)

 

Výběr kapitol