Řitka video – Tank

Pro odlehčení od mořské nemoci a válečných konfliktů se podívejme na další přírůstky z katalogu Řitka Video z jiné tematické oblasti. Na konci června se třeba v nabídce objevil film s názvem Tank. I když to tak podle názvu příliš nevypadá, jedná se o komedii, v níž voják tělem a duší vyráží bojovat za spravedlnost.

Mezi akčním filmem a komedií se pohybuje snímek zkušeného Marvina J. Chomského, režiséra seriálů Star Trek nebo Mission: impossible. Celoživotní pevná víra seržanta Zacka Careyho v pravdu a spravedlnost Spojených států je od základu otřesena ve chvíli, kdy je jeho syn neprávem zatčen šerifem jednoho malého města. A Zack se rozhodne jednat. Za pomoci svého osobního tanku vyrazí na cestu, na jejímž konci má být očištění syna i opětovné nastolení správných pořádků.

 

Kdo v Americe soukromě vlastní tank?

Zpočátku film opravdu nevypadá na to, zač je vydáván. Spíš to vypadá na rodinné drama. Příběh začíná stěhováním velícího důstojníka do nového působiště, kde na něj čeká nejen jeho jednotka, ale i reportér vojenského časopisu. Kdy se poštěstí, aby se ve vašem dosahu objevil jediný soukromý majitel funkčního Shermenu?

 

Řekněte, seržante, jak dlouho jste ho dával dohromady?

Postupně se dozvídáme, že rodina přišla o staršího syna, že mladší syn trpí komplexy toho méně milovaného, že otec má armádní služby dost a chce odejít do civilu, jen co se mu podaří koupit rybářskou jachtu, že je jako velící tvrdý, ale spravedlivý. Neváhá pohrozit podřízenému, který bije své dítě, běhat s mužstvem při ranní rozcvičce či zasednout s vojáky nad snídaní v jejich jídelně.

 

Tak už jenom ten člun

Idylka skončí v jednom místním civilním baru. Doma mají dýchánek paničky důstojníků a tak seržant u pultu popíjí s místní šlapkou, která je jediná ochotná si s ním povídat.

 

Zazpívám ti písničku, holka, chceš? 

 

Zástupci šerifa se to ovšem přestane líbit – jeho město, jeho klid a jeho děvka, do toho se přece nebude navážet nějaký přivandrovalec z armády. K zástupcově smůle incident skončí jeho rozbitým obličejem (i jinými tělesnými partiemi)…

 

Jak to vypadáš? Přijď do mé kanceláře!

To ovšem nemůže vydýchat šerif. Prohlásí, že to je stejné, jako kdyby namlátil někdo jemu a že dotyčný měl skončit nejmíň v márnici. Pokusí se seržanta dostat za mříže, jenže ten už mezitím věc ohlásil a zástupce velitele posádky ho podrží. Šerifovi naznačí, že pokud chce míchat vojenskou a civilní spravedlnost, dostane místní posádka zákaz kontaktu s civilem, s jejich obchody, hospodami, prostitutkami.

 

Díky za nabídku, ale rybolov je taky důležitý, generále

Šerif se ovšem nehodlá vzdát a snadno najde slabé místo – synovi seržanta podstrčí do školní skříňky marihuanu, zinscenuje „objevení" a dostane ho za mříže. Situace se nevyvíjí příznivě, seržantova manželka neuvěří, co je šerif zač, pohádá se s manželem kvůli oné prostituce a pokusí se do záležitosti zatáhnout právníka.

 

Billy, synku, pojď si sednout ke mně

Slavný právník ale končí za mřížemi za napadení policisty a syn na farmě, sloužící k údajné převýchově delikventů. Tam je šerif a jeho příznivci neomezeným pánem…

 

Slibuju, že tě z vězení dostanu

Tehdy se seržant rozhodne, dojde si pro svůj majetek a vyrazí za ranního rozbřesku s tankem pro spravedlnost.

 

Je čas vyrazit... 

 

Začne v šerifově kanceláři – a to doslova. I když je od začátku jasné, jak to proběhne, přeci jen mi jízda přes mahagonový stůl a zánovní Chevrolet vyloudila úsměv na tváři. A pak už je to všechno hrozně americké – otec, prostitutka a vysvobozený syn vyráží na hranice státu, aby se podrobili nezávislému soudu, cestou si všechno vyříkali (když chceš nenávidět, vždycky si najdeš důvod) a rodinné štěstí se opět stmelilo.

 

Cesta ke spravedlnosti

V cestě jim stojí (tedy, snaží se stát) šerif a jeho pomocníci, ovšem na straně tankistů postupně přibývá sympatizantů -od osvobozených vězňů přes armádní kolegy (vojenská moc je oddělena od civilního práva a já vám nemohu poskytnout žádnou pomoc, pokud k tomu nedostanu přímý rozkaz od prezidenta Spojených států – ale pokud máte zájem, šerife, mohu vám dát jeho adresu…) nebo obyvatele, kteří dodávají pohonné hmoty. A nakonec se na hranicích shromáždí pouťové obecenstvo, čekající na příjezd tanku. Policisté, mažoretky, cheerleaders, řidiči náklaďáků, čumilové, prodavači balonků či pro děj nakonec velmi důležití Hell Angels. A nakonec i guvernér (Když řeknu ano, je to pomoc uprchlému trestanci, když řeknu ne, je to jako kdybych střelil do zad Jesseho Jamese!). Na opačné straně čeká šerif, parta maníků s puškami a taky s jednou bazukou. A nastane už jen doslovné přetahování o osud trojice hrdinů a v nezbytném happy endu už chybí jen Socha svobody…

Pokud rádi pravé americké hodnoty, není nad čím váhat, při troše dobré vůle se nejen zasmějete, ale i slza může ukápnout.

Nastavení zvuku/titulků je tentokrát dostupné nikoli z menu disku, ale až po spuštění filmu. Obraz čistý a jasný, dabing slušný (jak to ti herci stíhají, namluvit tolik filmů?).

Žánr: Akční / Drama / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 108 minut

Původní název: Tank

Světová premiéra: 16. Března 1984

Režie: Marvin J. Chomsky

Scénář: Dan Gordon

Produkce: Richard McWhorter, Irwin Yablans

Hudba: Lalo Schifrin

Kamera: Donald H. Birnkrant

Společnost: Lorimar Film Entertainment / Universal Productions

Natáčeno: Fort Benning, Georgia, USA / Georgia, USA / Zebulon, Georgia, USA

Hrají: James Garner (velící starší seržant Zack Carey), Shirley Jones (LaDonna Careyová), C. Thomas Howell (William ‚Billy‘ Carey), Mark Herrier (seržant Jerry Elliott, reportér magazínu ‚Soldier‘), G. D. Spradlin (šerif Cyrus Buelton), Jenilee Harrison (Sarah, šlapka), James Cromwell (zástupce šerifa Euclid Baker), Dorian Harewood (seržant Ed Tippet), Sandy Ward (generál V. E. Hubik), John Hancock (seržant Johnson), Guy Boyd (seržant Wimofsky), Dan Albright (reportér TV), Gerald A. Atkins (velitel jídelny), Ron Baskin (zástupce šerifa), Bill Crabb (Jackson), T. Renee Crutcher (Gwen Tippet), J. Don Ferguson (guvernér státu Tennessee Harold R. Sims), Bill Fleet (velitel), Bob Hannah (ředitel školy Taylor), Larry Jordan (Harris), Mickey Yablans (školák), Mark Thomas McGee (reportér TV), Wallace Merck (náměstek), Danny Nelson (pan Gant, dodavatel benzínu), Kathy Payne (Dianne Flemmingová), Don Young (Aavery, muž s bazookou), Joan Riordan (Rhonda Wimofskyová), a další

 

Menu DVD 

 

V českém znění – Vladimír Čech, Libor Terš, Petr Nezkusil, Pavel Soukup, Dana Černá, Martin Stránský, Tereza Chudobová, Oldřich Vlach, Antonín Navrátil, Jiří Švarc, Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Michal Holán, Roman Slepička, René Slováčková, Tereza Bebarová, a další

 

Volba kapitol

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky s anglickým zvukem

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (trailery na DVD z katalogu)

Nastavení