North Video – Hamlet

Když jsme se zatím nedočkali původně ohlášeného Apocalypto, režijního díla Mela Gibsona, budeme mít možnost, budeme mít možnost se ve čtvrtek 3. září 2009 díky North Video podívat alespoň na jeho starší herecký výkon ve filmu Hamlet za 49,- Kč. Je cosi shnilého v království Dánském… Shakespeare oslovuje diváky všech dob.

Kralevic Hamlet se vrací do svého rodného kraje a zjišťuje, že jeho otec tragicky zemřel a jeho místo po matčině boku zaujal strýc Klaudius. Nový král Hamleta nutí, aby se co nejrychleji oženil s jeho milovanou Ofélií, ale Hamletovi se ve snu zjeví duch jeho otce a prozradí mu, jak se ve skutečnosti věci mají.

Otcovo místo na trůně i v manželském loži totiž obsadil jeho vrah… Zdrcený Hamlet je tak postaven před nejtěžší volbu svého života…

Po legendárním a patetickém Hamletovi Laurence Oliviera (1948) a po introvertním a intelektuálním Hamletovi Innokentije Smoktunovského (1967) k nám přichází další Hamlet poněkud netradiční.

Jeho tvůrce Franco Zeffirelli přistupoval k tragédii Williama Shakespeara podle podobného klíče jako k předcházejícím shakespearovským adaptacím (Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie) či ke svým proslulým operním režiím. Patos a sentiment předlohy nahradil dramatickým spádem a strhující citovou naléhavostí.

Obsazení titulní role hvězdou formátu Mela Gibsona signalizuje snahu přiblížit starý příběh divákům, navyklým spíše na kánony akčního filmu. Gibsonův princ Hamlet není příliš váhavý a nerozhodný, na intrikujícím královském dvoře se pohybuje se stejnou lehkostí a prohnaností jako jeho protihráči. A stejně netradičně je pojat jeho vztah k Ofelii (vynikající Helena Bonham-Carter) i k jeho matce Gertrudě (Glenn Close).

Zadní strana reedice v digipackovém balení

Žánr: Drama

Země původu: USA / Velká Británie / Francie / Španělsko

Rok vzniku: 1990

Délka: 130 minut

Původní název: Hamlet

Světová premiéra: 19. prosince 1990 – Kanada

Režie: Franco Zeffirelli

Námět: William Shakespeare (divadelní hra)

Scénář: Christopher De Vore, Franco Zeffirelli

Produkce: Bruce Davey, Dyson Lovell

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: David Watkin

Společnost: Canal+ / Carolco Pictures / Icon Entertainment International / Marquis / Nelson Entertainment / Sovereign Pictures / Warner Bros. Pictures

Natáčeno: Skotsko / Velká Británie / Itálie / Francie

Hrají: Mel Gibson (Hamlet), Glenn Close (Gertrude), Alan Bates (Claudius), Paul Scofield (duch), Ian Holm (Polonius), Helena Bonham Carter (Ophelia), Stephen Dillane (Horatio), Nathaniel Parker (Laertes), Sean Murray (Guildenstern), Michael Maloney (Rosencrantz), Trevor Peacock (hrobník), John McEnery (Osric), Richard Warwick (Bernardo), Christien Anholt (Marcellus), Dave Duffy (Francisco), Vernon Dobtcheff (Reynaldo), Pete Postlethwaite (Král), Christopher Fairbank (Královna), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: z naší nabídky