Aha! – Taxidermia

Čtvrtek 3. září 2009 by měl obohatit film Taxidermia za 49,- Kč. Zvratky, lidi tlustší než prasata, masturbace, frustrace, preparace, smrt. Kdo se nezalekl hned, bude mít ještě další příležitosti – abychom citovali z jedné divácké recenze. Podle Zóny jde o první z letošní čtveřice "artových" filmů z katalogu společnosti Aerofilms. Loňský výběr vycházel pod hlavičkou Lidových novin, komu svěřila Sony BMG vydání letos se ukázalo v den vydání – překvapivě je na obalu logo Aha!.  

Tři příběhy – tři historická období. Tři muži – děd, otec a syn. Jeden je zdravotník, druhý je vrcholový sportovec a třetí je taxidermista – odborník na vycpávání zvířat. Jeden touží po lásce, druhý po úspěchu, třetí po nesmrtelnosti.

 

 

Podivínský děd, který za druhé světové války sloužil jako zdravotník, žije svými fantaziemi a za zimních večerů se v promrzlém chlévě zahřívá vzrušujícími sny. Nic ho nemůže zastavit v jeho plodné představivosti. Monumentálně obtloustlý otec je proslulý šampion v soutěžích jedlíků v časovém limitu, jenž se snaží dostihnout svůj vzor, evropského mistra jedlíků. Syn vycpává zvířata a zabývá se něčím, co si nikdo nedokáže ani v nejbujnější fantazii představit. Chce vytvořit nejdokonalejší umělecké dílo na světě vycpáním svého vlastního trupu.

 

 

Příběhy děda, otce a syna, jež se odehrávají ve třech dějinných obdobích, nastavují zrcadlo zvrácené době i společnosti. Příběhy tří generací lze vnímat jako velmi osobitý pohled na moderní dějiny maďarské společnosti.

 

 

Historická fakta se mísí se surrealismem a vytvářejí magický realismus známý z děl Gabriela Garcíi Márqueze či maďarského autora Partiho Nagye Lajose, z jehož dvou povídek scénář čerpá inspiraci. Palfi doplnil třetí příběh vnuka preparátora.

 

 

Reřisér o svém filmu říká: "Nemám potřebu vyprávět o sobě, ale o věcech, které jsou pro mne důležité. Objevil jsem svět povídek Lajose Partiho Nagye, které by klidně mohly být moje. Dvě jeho povídky tvoří základ tohoto příběhu o rodině. Ve scénáři jsem k nim přidal tři generace a pro sebe místo vypravěče…."

 

 

Od oficiálních textů a kritik se vraťme k diváckým ohlasům:

 

Taxidermia posouvá hranice sofistikované dekadence a neředěné amorálnosti tak daleko, jak to jen jde. „Epický" maďarský film o třech generacích jedné rodiny, během něhož se dočkají dehonestujícího zesměšnění sex, jídlo a smrt, přináší mimo spousty originálních nápadů v mnoha ohledech velmi neotřelou koncepci organizace časových rovin. Zejména však metody překračování omezujících představ o vkusnosti jsou fascinující: od klování zobákem do penisu a znásilňování prasečích ostatků přes nechutné žraní a nekonečné zvracení až k lidským embryím v klíčenkách.

Žánr: Drama / Horor / Komedie

Země původu: Maďarsko / Rakousko / Francie

Rok vzniku: 2006

Délka: 91 minut

Původní název: Taxidermia

Světová premiéra: 3. února 2006 – Maďarsko

Premiéra v kinech ČR: 11. ledna 2007

Režie: György Pálfi

Námět: Lajos Parti Nagy (povídky)

Scénář: György Pálfi, Zsófia Ruttkay

Produkce: Alexander Dumreicher-Ivanceanu, Emilie Georges, Gabriele Kranzelbinder, Alexandre Mallet-Guy, Péter Miskolczi, Gábor Váradi

Hudba: Amon Tobin, Albert Márkos

Kamera: Gergely Pohárnok

Společnost: Amour Fou Filmproduktion / Eurofilm Stúdió / Katapult Film / La Cinéfacture / Memento Films Production

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko

Hrají: Csaba Czene (Morosgoványi Vendel), Gergely Trócsányi (Balatony Kálmán), Piroska Molnár (Hadnagyné), Adél Stanczel (Aczél Gizi), Marc Bischoff (Balatony Lajoska), Gábor Máté (Öreg Balatony Kálmán), Zoltan Koppany (Miszlényi Béla), Géza D. Hegedüs (Dr. Regoczy Andor), Erwin Leder (Krisztián), Krunoslav Agatic, Géza Balkay (Szovjet tábornok), Attila Balogh (Csehszlovák versenyzõ), Gyulání Bán (Dadus), Laszlo Banya, Katalin Bene (Anyuka), Eszter Bíró Kiss (Gyufaárus lány), Péter Blaskó (Orvos), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1, 2.0 maďarsky  

Titulky: česky  

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)  

Bonus: Pozdrav režiséra pro českou premiéru, Fotogalerie, Plakát k filmu, Trailer, Také vyšlo (trailery: Control, Grbavica, Kachní sezóna, Můj architekt Louis Kahn, Samaritánka, Shortbus, Skici Franka Gehryho), Znělka Aerofilms, Adoptuj si sedačku v kině!, Staň se součástí Pop Corn Free Culture, Terryho ponožky