DVD edice – Exit

Ve čtvrtek 3. září 2009 se zřejmě DVD edice pokouší dohnat prodlevu a na pultech se objevily hned dva disky. První z nich je s filmem Exit za 49,- Kč, dosud uváděným pod českým názvem Východisko. Měla se z něj stát hvězda vysokého byznysu. Ale místo toho se ho kdosi snaží zničit. A neštítí se ničeho…

Kolbištěm briskního a především skvostně obsazeného švédského mysteriózního thrilleru je nemilosrdný svět velkých financí. A právě v něm se jako ryba ve vodě pohybuje i Thomas Skepphult, kterého zde ztělesnil vynikající dánský herec Mads Mikkelsen, známý českému divákovi především coby padouch Le Chiffre z bondovky Casino Royale (dále Král Artuš, Dina, Setkání v Praze).

 

 

Thomas je muž, který má vše – skvělou rodinu i dobře placenou práci. Nyní ho čeká velká událost, která by jej měla uvést mezi nejvyšší obchodní smetánku. Jenže pak se začne dít cosi neobvyklého a děsivého.

 

 

Jako by se z Thomasovy minulosti vynořil duch, který se jej snaží zničit. A aniž by muž věděl, co se děje, lidé kolem něj padají k zemi jako mouchy a odnikud se noří tajemní vyděrači. Thomas je obviněn z vraždy svého mentora, a navíc mu kdosi vyhrožuje smrtí jeho rodiny. Je čas začít jednat, chránit své blízké a snažit se očistit své jméno.

 

 

Touha po moci a penězích, ale i loajalita, láska a sebeobětování – to jsou hodnoty, ze kterých si Thomas v této hře na pokraji života a smrti musí vybrat.

 

 

Kromě Mikkelsena se mohou diváci těšit také na syna slavného švédského otce Alexandera Skarsgårda, kterého bylo možné vidět ve skvělém válečném seriálu Generation Kill a v seriálu True Blood, a na Samuela Frölera.

 

Žánr: Krimi / Akční / Thriller / Mysterozní

Země původu: Švédsko

Rok vzniku: 2006

Délka: 100 minut

Původní název: Exit

Světová premiéra: 26. září 2006 – Dánsko (Copenhagen International Film Festival)

Režie: Peter Lindmark

Námět: Jesper Kärrbrink, Hakan Ramsin (román)

Scénář: Peter Lindmark

Produkce: Steve Aalam, Thomas Allercrantz, Daniel Collert, Sten Johansson, Peter Lindmark

Hudba: Johan Söderqvist

Kamera: Eric Maddison

Společnost: Röde Orm Filmproduktion AB / Isis Cataegis / Daniel Collert Filmproduktion / Triangelfilm / Kanal 5

Natáčeno: Europa Studios, Bromma, Stockholm, Stockholms län, Švédsko / Stockholm, Stockholms län, Švédsko

 

 

 

Hrají: Mads Mikkelsen (Thomas Skepphult), Alexander Skarsgård (Fabian von Klerking), Samuel Fröler (Morgan Nordenstrale), Kirsti Eline Torhaug (Anna Skepphultová), Börje Ahlstedt (Wilhelm Rahmberg), Kristina Törnqvist (Louise Rahmbergová), Johan Rabaeus (Gabriel Mörk), Maria Langhammer (Diana Malmová), Henrik Norlén (Åke), Johanna Dickson (Ebba Skepphultová), Henrik Noél Olesen (Prebem Smed), Hassan Brijany (Ahmed Aalam), Göran Forsmark, Vladimir Dikanski (rus), Ulf Friberg (Philip Ceder), Stig Engström (otec Anny), Mats Qviberg, Matilda Mörk, Helena Collert, Kola Ktauze, Björn Gedda, Hayes Jemide, Thomas Bagge, Peter Tägtgren, Tor Dickson, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 švédsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný