Filmhouse – 12 úkolů pro Asterixe

Ve středu 9. září 2009 v obálce s logem společnosti Filmhouse za podpory deníku Metro vyjde druhé DVD animovaných příhod neporazitelných galských hrdinů 12 úkolů pro Asterixe za 50,- Kč.

Po dlouhá léta se Césarova vojska snaží dobýt galskou vesnici, ale marně. "Ani s celou armádou je nedokážeme porazit… ti prostě musejí být bohové," řekli si Římané o obyvatelích vesnice. Aby César dokázal svou moc, rozhodne se s Galy uzavřít dohodu.

 

 

Vyzve je k dvanácti nadlidským úkolům, které nikdo jiný než bohové zdolat nemůže. Pokud uspějí, stanou se svrchovanými vládci Říma. Pokud se jim jediný nepodaří, podrobí se celá vesnice Césarovi.

 

 

 

Asterix a Obelix se tak vydávají do boje s přírodou, atlety, zaříkávači, zápasníky, sirénami, jídlem, duchy, nestvůrami a především úředníky, aby rozhodli o osudu svých přátel.

 

 

Film 12 úkolů pro Asterixe jako jediný René Goscinny nenatočil podle některé ze svých a Uderzových komiksových předloh a na poli necelých devadesáti minut využil tolik komediálních nápadů, že by to jiným vystačilo na několik velmi vtipných filmů.

 

 

Podle zahraničních zdrojů pak naopak film posloužil jako předloha pozdějším komiksům. K zajímavostem patří např. postava Venuše, která leží nahá na oblaku – jedná se o karikaturu Brigitte Bardot; v jedné scéně se mezi gladiátory objevuje vejce ve tvaru kačera Donalda; když si na začátku filmu Brutus hraje s nožem, nabádá ho César „Polož tu dýku, ještě s ní někomu ublížíš"…

 

A jen pro přehled – animované filmy s Asterixem:

Asterix a Galové (1967)

Asterix a Kleopatra (1968)

12 úkolů pro Asterixe (1976)

Asterix a překvapení pro Cézara (1985)

Asterix v Británii (1986)

Asterix a velký boj (1989)

Asterix dobývá Ameriku (1994)

Asterix a Vikingové (2006)

 

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1976

Délka: 75 minut

Původní název: Les Douze travaux d’Astérix

Světová premiéra: 12. března 1976

Režie: René Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo, Pierre Watrin

Námět: René Goscinny, Albert Uderzo (komiks)

Scénář: René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Tchernia

Produkce: Georges Dargaud, René Goscinny, Albert Uderzo

Hudba: Gérard Calvi

Společnost: Dargaud Films / Les Productions René Goscinny / Studios Idéfix

 

 

 

Hrají: hlasy v původním znění – Roger Carel (Astérix/Caius Pupus/senátor), Pierre Tornade (Obélix), Jean Martinelli (Julius César), Pierre Tornade (Abraracourcix), Henri Virlojeux (Panoramix/Iris), Micheline Dax (nejvyšší kněžka/Kleopatra), a další

 

 

 

V českém znění (zdroj animsvet.cz) – Libor Terš, Jan Schánilec, Dalimil Klapka, Miloslav Študent, Martin Janouš, Ladislav Županič, Jitka Morávková, Jan Hanžlík, Tomáš Borůvka, Zdeněk Dolanský, Ladislav Gerendáš, Milan Slepička, Helena Němcová, Jiří Ptáčník

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 1,66:1

Bonus: žádný