Vapet vás baví – Křik černých vlků

Pokud si chcete vyplnit čas mezi Vinnetouem a Orlím perem, pak ve čtvrteční edici Vás baví můžete od Vapetu dne 17. září 2009 koupit a shlédnout Křik černých vlků za 48,- Kč. Dobrodružný film z doby zlaté horečky podle povídky Jacka Londona od režiséra klasických Mayovek.

Hlavním hrdinou dobrodružného příběhu je Bill Robin, lovec kožešin, který žije v aljašských horách. Do obydlené oblasti přichází jen málokdy, ale vždy je vítán, obzvlášť malým chlapcem Jimmym.

 

 

Jednoho dne se Bill v horách setkává s neznámým mužem. Ten mu oznámí, že Jimmy je v nebezpečí. Bill se okamžitě vydává na cestu, aby svému malému příteli pomohl, jenže netuší, že jde o léčku, kterou na něj nastražil Tornádo Kid, největší gauner a zabiják v okolí. Nemůže se dočkat, až se Billa Robina zbaví, je mu trnem v oku už dlouhou dobu.

 

 

To ovšem není jediné nebezpečí, které Billovi hrozí. Bezcharakterní zlatokop Mike Williams ukradne Billovi psí spřežení a snaží se od pomateného indiánského děvčete Akaeny vyzvědět, kde se v horách nachází zlato. Je při tom někým zezadu zastřelen. Poté, co tažní psi dovezou jeho mrtvolu do osady, je z vraždy obviněn Bill Robinson. Williamsova sestra Frona chce bratra pomstít a zaplatí pistolníku Jacku Harperovi 2000 dolarů, když dostane Billa Robinsona…

 

 

 

A spolehněme se na mínění znalců:

 

V porovnání s Reinlovými mayovkami jsou pozdější filmy již syrovější, je zde více násilí, ostatně tak tomu je i v příbězích Jacka Londona. Jsou realističtější, i když zde nakonec dobro opět vítězí. Některé scény, kdy Bill sám přemáhá jednoho banditu po druhém, jsou – popravdě řečeno – dosti naivní. Ale je to příjemná, nenáročná podívaná.

 

Žánr: Dobrodružný

Země původu: Německo

Rok vzniku: 1972

Délka: 85 minut

Původní název: Der Schrei der schwarzen Wölfe

Světová premiére: 4. října 1972

Režie: Harald Reinl

Námět: Jack London

Scénář: Kurt Nachmann, Rolf Olsen

Produkce: Karl Spiehs

Hudba: Gerhard Heinz

Kamera: Franz Xaver Lederle

Společnost: Lisa-Film

Natáčeno: St. Jakob im Defereggental, Tirol, Rakousko / Tauplitzalm, Steiermark, Rakousko

 

 

 

Hrají: Ron Ely (Bill Robinson), Raimund Harmstorf (Jack Harper), Gila von Weitershausen (Frona Williamsová), Arthur Brauss (Tornado Kid), Angelica Ott (Betty Taylerová), Jean-Claude Hoffmann (Jimmy), Hans Terofal (Stumpey), Catharina Conti (Akaena), Carl Lange (Nicholas Morse), Alexander Grill (Forester), Dan van Husen (Joe), Heinrich Schweiger (Sam Jenkins), Kurt Bülau (Ray Murdock), Tony Berger (Mike Williams), Günter Clemens (Tom Lafferty), Karin Lorson (Sara), Intone Fröhlich (Polly), Sigfrit Steiner, Ernst H. Hilbich, Jan Groth, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný