DVD edice – Štvanec

Nějak nerozumím, k čemu ty manévry. Pod zvoleným distribučním názvem jsou plné trakaře zcela jiných filmů a tenhle film, který se v originále jmenuje Rancid, znají naše filmové databáze pod názvem Zatuchlé vzpomínky. DVD edice ovšem pro vydání ve středu 14. října 2009 zvolila název Štvanec a cenu 49,- Kč. Švédský napínavý thriller, odehrávající se během jediné noci v New Yorku.

Jahn Hayson býval kdysi nadějný spisovatel. Osobní tragédie v něm ale probudila letargii a vyvolala naprostou ztrátu zájmu o svět i o psaní, jeho život je vlastně jen vegetativní živoření. Nyní je zapomenutý a přežívá ze dne na den a nic nenapovídá tomu, že by se mělo cokoli změnit.

 

 

Uprostřed své existenciální krize navíc potká své tři bývalé spolužáky ze střední školy. A s nimi přicházejí i stíny minulosti. Tváří v tvář své životní lásce se pokouší odolat nepřízni osudu a napravit bývalé chyby a vrátit svůj život zpět do klidných kolejí. Brzy ale zjistí, že je příliš pozdě. Že na to, co bývalo, je lepší navždy zapomenout. Je zamotaný do pavučiny lží, vášní a zabíjení. V patách je mu policie, která jej podezřívá ze spáchání nelidského zločinu – z brutální vraždy.

 

 

Jahn si musí vybrat. Buď podlehne svým temným vášním, nebo bude následovat světlo, které skýtá naději pro světlejší budoucnost.

 

 

Diváci opět ve dvou táborech:

 

Thriller s docela neotřelým a nepředvídatelným scénářem, se spoustou krve a spoustou mrtvol.

 

Takhle to dopadne, když Švédi koketují s USA. Zpočátku slibně vypadající a napínavé krimi drama se postupem času začne ztrácet samo v sobě tím nejhorším možným způsobem. Překombinovaný děj není jedinou slabinou filmu. Další jsou akční scény, které byly nedotažené a často dost nereálné.

 

Žánr: Thriller / Akční / Krimi

Země původu: Švédsko

Rok vzniku: 2004

Délka: 108 minut

Původní název: Rancid

Světová premiéra: 13. Prosince 2004 – Švédsko (Lucia Movie Night)

Režie: Jack Ersgard

Scénář: Jesper Ersgård, Patrik Ersgård, Jack Ersgard

Produkce: Jack Ersgard, Zoula Pitsiava, Peter Possne, Brad Southwick, Brad Tiemann

Hudba: Lars Anderson, Trevor Morris, Mikael Sandgren  

Kamera: Kjell Lagerroos

Společnost: Sonet Film AB

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Švédsko

Hrají: Matthew Settle (James Hayson), Fay Masterson (Monica Kleinová), Currie Graham (Crispin Klein), Patrik Ersgård (Andy Fell), Jay Acovone (kapitán Peters), Michael Wiseman (detektiv Kent), Jennifer Jostyn (detektiv Olsenová), Siena Goines (Angela Morrisová), Paul Satterfield (Richard Desmond), Pernilla August (Bergquistová), Yun Choi (důstojník Wang), Alex Zonn (The Bum,), Jarmo Mäkinen (Ash), Ola Rapace (Bob), Daniela Svensson (Lazy Telemarketerová), Jesper Ersgård (barman), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, 5.1 česky

Titulky: ?

Obraz: barevný  

Bonus: ?