Blesk – Smrt stopařek

I když je podle zveřejněných upoutávek jasné, že se i Eusebius časem vrátí k domácí produkci, zatím v úterý 6. října 2009 hájí národní barvy opět Blesk. Na pultech bude kriminální film Smrt stopařek za 49,- Kč. Vyšetřování dvojnásobné brutální vraždy, natočené na motivy skutečné události. Dvě populární princezny jdoucí na smrt.

Kriminální drama režiséra Jindřicha Poláka Smrt stopařek bylo inspirované skutečnou událostí – brutální vraždou dvou mladých dívek, spáchanou sexuálně deviantním řidičem nákladního auta.

 

Řidič Chorvát, který si nedávno odseděl několikaletý trest odnětí svobody, je nebezpečným psychopatem, jehož samota a podvědomá touha po rodině vede k násilí. Daří se mu ale úspěšně tajit před okolím jak svůj pobyt ve vězení, tak i nezvladatelnou agresivitu vůči ženám.

 

Zatímco mladá číšnice Klímová se jeho útoku podvolí a zachrání si tak život, dvojice mladých dívek, kterým ujel vlak a proto přijmou Chorvátovu nabídku na odvoz, se znásilnění brání. Proto obě zavraždí. Těla pohodí na místě, jež nemá nic společného s jeho osobou, a domnívá se, že tím zahladil všechny stopy.

 

Druhý den jsou na skládce nalezena jejich mrtvá těla. Pod vedením detektiva Kameníka a jeho asistenta Horáčka se rozjíždí pátrání komplikované řadou nečekaných překážek. Hlavní svědek nečekaně umírá na mrtvici a vrah dlouho uniká pozornosti vyšetřovatelů díky shodě náhod, která mu na dobu vraždy zajistila alibi a zbavila ho auta, jehož si svědci všimli na místě, kdy byla nalezena těla zavražděných dívek.

 

Přesto se jim podaří poměrně brzy odhalit vrahovu totožnost, k čemuž napomohou lékařské záznamy z vězení, kde Chorvát strávil několik předchozích let. A vzápětí také místo jeho pobytu, jenž prozradí zlaté hodinky, patřící jedné za zabitých dívek, které náhodou objeví malý Míša, syn ženy, u které Chorvát bydlí jako podnájemník.

 

 

Chorváta se zmocní strach před dopadením, rozhodne se tedy uprchnout. Aby se pojistil, bere si s sebou rukojmí – malého synka své bytné. S policisty v patách s ním prchá směrem k hranicím.

 

Celý film byl natočen v reálech, a to jedinou ruční kamerou, kterou obsluhoval Josef Vaniš.

 

Film pochopitelně neušel pozornosti časopisu Kino. V čísle 17. ročníku XXXIV s datem vydání 21. srpna 1979 vyšel na stranách 8 a 9 článek s šifrou -ej- a názvem Smrt za úsvitu:

 

Filmy s kriminální zápletkou tvoří velmi oblíbený divácký žánr, příběhy, v nichž vyšetřovatelé řeší složité šarády a stíhají pachatele zločinů, mají stálé místo v plánech snad všech kinematografií. Dlouhou tradici v tomto oboru mají samozřejmě naši filmaři; dnes vás proto seznamujeme s právě dokončenými tituly, kterými oblast kriminálního filmu obohatilo barrandovské studio.

 

Stalo se jednoho letního dne v časných ranních hodinách. Vlak už se rozjížděl, když na nástupiště nádraží v Trenčíně vběhly dvě dívky. Pozdě. Ti, se kterými měly jet na výlet, chlapci a děvčata z turistického oddílu, už jim stačili jen zamávat. Probouzelo se modravé sluneční ráno, do půl páté chybělo několik minut. Dívky vyšly z nádraží. Co teď? Měly štěstí, náhodou kolem projíždělo nákladní auto. Zamávaly a řidič zastavil. Dívky se vyšplhaly do kabiny…

 

 

Druhý den byla na skládce u silnice nedaleko Valašských Klobouk objevena těla dvou mrtvých dívek s bodnými a řeznými ranami, znetvořenými obličeji. Díky pomoci obyvatel se příslušníkům Bezpečnosti podařilo najít sadistického vraha již příští den. Z tragédie, která se před lety skutečně stala, vychází drama scenáristy Vojtěcha Měšťana a režiséra Jindřicha Poláka Smrt stopařek. A režiséra Poláka jsme požádali o několik slov nad fotografiemi z jeho zatím posledního filmu.

 

1/ Dvojnásobné vražda se stala ve voze typu Roman. Pro její filmové ztvárnění jsme potřebovali celkem tři tyto vozy – i když tato nejdrastičtější pasáž filmu není, a ani nemůže být, přímou rekonstrukcí. První vůz měl svou běžnou podobu, na druhý jsme připevnili pomocné plošiny pro lampy, kameru a další technická zařízení. Z třetího nám stačilo jen torzo, kabina na podvozku. K ní se musel ještě vejít agregát, zvukař, skriptka a další nezbytní spolupracovníci. Ostatní členové štábu za námi jezdili v malém autokaru. Konvoj doprovázely vozy VB, auta byla mezi sebou propojena vysílačkami. Natáčeli jsme při normálním provozu na silnicích, hlavně v prostoru mezi Příbramí a Sedlčany.

 

2/ Celý film natáčel kameraman Josef Vaniš jedinou ruční kamerou. No snímku v ní ještě nemá kazetu s filmovým materiálem, aby byla pro aranžování této scény lehčí. Zcela jsme se obešli bez ateliérových staveb, všechno se natáčelo v reálném prostředí, aby film působil co nejvěrohodněji. Řidič Charvát (jméno skutečného-pachatele bylo pochopitelně jiné) již předtím svezl stopařku, servírku z motorestu – hraje ji Jana Válková z divadla v Pardubicích. Zavezl ji na „své" místo v lese, dívka však měla už nějaké životní zkušenosti, raději se moc nebránila a tím si vlastně zachránila život.

 

3/ Postavu vraha jsem obsadil polským hercem, kterého jsem objevil v barrandovské kartotéce. Marek Perepeczko měl pro nás hned několik předností. Je výborný herec, má za sebou pěknou řádku rolí, ale naši diváci ho moc neznají. Měří téměř dva metry, zjevem opravdový chlap – a stačí mu jen nepatrné gesto, krátký pohled, aby diváka přesvědčil. Jeho roli nadaboval do češtiny Vilém Besser. Marek měl pro nás ještě jinou výhodu. Zcela se uvolnil ze svých uměleckých závazků ve Varšavě a mně se stalo něco, co jsem za své dvacetileté praxe dosud nepoznal: měl jsem herce po čtyři měsíce naprosto k dispozici. Dodatečně jsme si uvědomili, že s některým naším hercem bychom tento film vzhledem k letošním meteorologickým podmínkám včas nedokončili.

 

4/ Také pro role stopařek jsem hledal „neokoukané" herečky. Dagmar Patrasovou jsme již viděli v několika drobnějších rolích, více ji zatím znají především návštěvníci pražského Semaforu, kde hraje, tančí a zpivá. Jana Nagyová je Slovenka, česky její roli namluvila Naďa Konvalinková.

 

5/ V tomto okamžiku pracovníci Bezpečností nevědí jak dál, jediný svědek zemřel na infarkt. Roli vyšetřovatele Kameníka hraje Zdeněk Buchvaldek, jeho spolupracovníka Karel Heřmánek. Kapitán Kameník neřeší případ s pistolí v ruce, má velké zkušenosti především jako psycholog. Koneckonců na tu pistoli v závěru příběhu také dojde – jenže v rukou vraha…

 

A na závěr divácké konstatování:

 

Polák umí! A nejen dětskou tvorbu. Na svou dobu velmi dobrá a příjemně temná detektivka. Legendární krimifilm ve své době šokoval drastickými scénami zavraždění stopařek a spousty stopujících dívek jakmile uviděly červený náklaďák Roman, utíkaly pryč.

Žánr: Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1979

Délka: 83 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. října 1979

Režie: Jindřich Polák

Pomocná režie: Jiří Růžička

Scénář: Vojtěch Měšťan, Jindřich Polák

Vedoucí výroby: Jan Balzer

Zástupce vedoucího výroby: Kateřina Paluzgová, Zdena Černá

Dramaturgie: Věra Kalábová

Hudba: Karel Svoboda

Architekt: Milan Nejedlý

Kostýmy: Theodor Pištěk

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: Jiří Pavlík

Odborný poradce: major Karel Pilař

Kamera: Josef Vaniš

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Miloše Brože

Hrají: Marek Perepeczko (Charvát, mluví Vilém Besser), Zdeněk Buchvaldek (vyšetřovatel Kameník), Jana Válková (Klímová), Jaroslava Obermaierová (Jarošová), Dagmar Patrasová (Marta Vaňková), Jana Nagyová (Eva Černá, mluví Naďa Konvalinková), Jana Gýrová (dr. Říhová), Lída Plachá (Bendová), Zdeněk Martínek (lesník), Karel Heřmánek (pomocný vyšetřovatel Horáček), Petr Procházka (Míša Jaroš, mluví Tomáš Holý), Karel Vochoč, Robert Vrchota, Eva Trunečková, Petr Pospíchal, Antonín Hardt, Alois Liškutín, Libuše Geprtová, Kateřina Vlková, Mnislav Hofman, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (? Jaroslava Obermaierová, Dagmar Patrasová, Theodor Pištěk)