Řitka Video – Velká vlastenecká válka 2. DVD

Před nedávnem jsme se zabývali začátkem vydávání dokumentárního seriálu Velká vlastenecká válka. Čas ovšem poskočil a společnost Řitka Video má v katalogu i další pokračování tohoto monumentálního díla, pojďme se tedy podívat na druhý disk.

Zcela unikátní americko-sovětský dokumentární seriál mapuje ve dvaceti dílech Velkou vlasteneckou válku jako největší vojenskou kampaň v dějinách lidstva. Průvodcem této série je legendární oscarový herec BURT LANCASTER.

 

Hello, I am Burt Lancaster

 

Seriál byl natočen za spolupráce amerických a sovětských dokumentaristů koncem 70. let, v době, kdy došlo k určitému zlepšení americko-sovětských vztahů. Skládá se z dokumentárních záběrů sovětských i německých kameramanů, které byly umístěny v archívech SSSR, USA a Velké Británie a které do té doby nebyly v některých případech nikdy publikovány. Autentické sekvence doplňují výpovědi účastníků 2. světové války i novodobé záběry z míst, kde probíhaly důležité boje. V zemích východního bloku byl seriál vysílán pod názvem Velká vlastenecká válka, v západních zemích pod titulem Neznámá válka.

 

Na DVD se nachází opět dva díly:

 

Volba kapitol 3. dílu

 

3. díl – Obléhání Leningradu

Dny, týdny, měsíce a roky toto město odolávalo německým silám. Nebylo co jíst, čím topit, statisíce obyvatel zahynuli hlady nebo umrzli. Ale nepoddali se. Téměř 900 dní trvalo obklíčení, které zdejší oblast naprosto izolovalo. Ze dvou a půl milionu obyvatel každý třetí zemřel na podvýživu, na následky ostřelování, nebo zimou.

 

Podle původních plánů mělo být město dobyto za 4 týdny. Pak měly vítězné jednotky posílit vojska před Moskvou. Leningrad měl být prvním dobitým sovětským velkoměstem.

 

Obyvatelům se za hrozných podmínek podařilo vybudovat téměř 550 kilometrů obranných zařízení a postavit 15 tisíc bunkrů.

 

Obránci Leningradu

 

Brzy ale bylo jídlo daleko větší vzácností než náboj, německé bombardéry zničily při náletech sklady potravin. Jenže dobytím Leningradu by Rusové ztratili symbol své bolševické revoluce. K záchraně města byl vyslán i maršál Žukov, který stáhl do pěších jednotek i námořníky baltské flotily. A německý postup byl zastaven.

 

Hitler nakonec vydal rozkaz, aby se tankové síly přesunuly na jih k plánovanému útoku na Moskvu, u Leningradu zůstalo těžké dělostřelectvo. Jenže přišla ruská zima. Němečtí vojáci neměli tušení, jaké to je, bojovat proti Rusům za takových podmínek. Ale i město mělo potíže, vodovodní potrubí zamrzlo a popraskalo, doprava se zhroutila a obyvatelé pálili svůj nábytek. Dřevo na otop mělo cenu života. Přišel i hladomor, lidé strhávali tapety a jedli lepidlo. Ztráta přídělové karty znamenala jistou smrt.

 

Přesto dokázaly továrny vyrábět a zbrojovky dodávaly armádě munici. Město zmíralo, ale Šostakovič dokončil svou symfonii a architekti plánovali vítězný oblouk. Zima naštěstí otevřela i cestu ke spáse – zamrzlé Ladožské jezero se stalo zásobovací trasou. Ale trvalo tři dny, než se do města dostaly zásoby alespoň na jeden den života…

 

Cesta života přes Ladožské jezero

 

I na jaře probíhalo zásobování přes jezero. Na dno bylo položeno potrubí, motorové čluny vlekly do města cisterny a na provizorních rampách hladinu brázdily vlaky na improvizovaných kolejích. Leningrad zůstal neporažen. Hitlerovi vojáci se nakonec do města dostali, ale nikoli jako dobyvatelé, nýbrž jako zajatci.

 

Volba kapitol 4. dílu

 

4. díl – Na východ

Díl, ve kterém nejsou téměř žádné záběry z bojů. Připomíná se v něm málo známá kapitola válečných dějin, kdy muselo být kolem 1500 závodů a továren přesunuto díky německé okupaci na východ. Část po části se vše stěhovalo až daleko za Ural.

 

Když se Němcům podařilo obsadit Ukrajinu, získali obrovské zdroje – obilí, dobytek, uhelné doly, elektrárny. V Moskvě vznikl už třetí den války Výbor pro evakuaci, protože zemí se valily statisíce uprchlíků, kteří znali jediný směr – na východ… Jedním z těch, kdo organizoval přesun lidí a ekonomiky, byl Alexej Nikolajevič Kosygin.

 

Největší migrace v dějinách lidstva

 

Na východě, na zeleném trávníku, vznikaly největší zbrojovky. Ze západních částí země se stěhovalo často pod dělostřeleckou palbou, ale stroje byly rozebírány a nakládány na lodě, vlaky, automobily. Dělníci odcházeli spolu s nimi na Sibiř, aby za několik dní obnovili 100% původní výrobní kapacity.

 

Stěhovaly se i zemědělské stroje, hospodářská zvířata, zásoby potravin. Co se nestihlo přestěhovat, bylo ničeno, páleno, zakopáno. Denně vyjíždělo 2700 vlaků z katastrofy do bezpečí. Za první rok války se přestěhovalo 10 milionů lidí – největší migrace v dějinách lidstva.

 

Na Sibiři se kvůli zamrzlé zemi namísto kopání musely používat při stavbě základů výbušniny. Dělníkům přimrzaly ruce při práci k lopatám. Přesto do konce války na Urale a Sibiři vznikala jedna továrna denně.

Žánr: Dokumentární / Válečný

Země původu: USA / SSSR

Rok vzniku: 1978

Délka: 2×49 minut

Původní název: The Unknown War

Hrají: Burt Lancaster, veteráni 2. světové války

Produkce: Isaac Kleinerman, Fabian Mogilevsky

Scénář: Edwin Polianovsky, Roman Karmen, John Lord,

Režie: Thengiz Siemenov, Roman Karmen,

Hudba: Vitalij Gujeviksman, Lud Gujdravičus, Rod McKuen

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: náhledy obalů z katalogu společnosti