Urania – Katyň

Vydavatelství Urania opět překvapilo. Traktor Tom zůstal u předposledního dílu a dnes ve středu 7. října 2009 vyšel za 49,- Kč film, který není určen dětem (doporučená věková hranice je 12 let) – Katyň režiséra Andrzeje Wajdy. Příběh o zločinu, který měl zůstat zapomenut.

Válečný zločin, který se stal symbolem nelidského Stalinova režimu.

 

Dlouho očekávaný film režiséra Andrzeje Wajdy popisuje osudy čtyř důstojníků a jejich rodin na pozadí dějin Polska, které v roce 1939 vymazaly z mapy Evropy armády aliance dvou totalitních režimů. Krutý příběh začíná 17. září 1939, kdy do země vstupuje Rudá armáda. Polští důstojníci a příslušníci inteligence byli zmasakrováni sovětskou tajnou policí NKVD roku 1940.

 

 

Jejich zmizení zůstávalo dlouho záhadou pro svět a především pro jejich blízké. Když však nacisté objevili v roce 1943 masové hroby u Katyně, začala druhá kapitola tragického příběhu – pronásledování těch, kteří se nebáli o zločinu mluvit pravdu. Tento boj skončil až v roce 1990, kdy Kreml přiznal odpovědnost za masakr. Přesto Rusko stále odmítá odtajnit dokumenty týkající se této události a uznat masakr za genocidu.

 

 

Toto je první film, kde uvidíte jak sovětský důstojník zdraví udatnou německou armádu Adolfa Hitlera. Osmdesátiletý režisér Andrzej Wajda se dočkal doby, kdy se mohl natočit film o povražděných polských zajatých důstojnících Rudou armádou. Filmové drama, které Wajda natočil podle knihy „Katyń: Post Mortem" Adrzeje Mularczyka, se zaměřuje na příběhy lidí, které masakr s různou intenzitou osobně zasáhnul.

 

 

Natočení filmu Wajda považoval za svou povinnost, neboť v Katyni byl popraven i jeho otec (a také strýc hudebního skladatele Kryzstofa Pendereckého). Film se ale dotýká též poválečného režimu v Polsku, kde lidé spojeni s Katyní jsou perzekvováni. Rusové doposud neuznali tyto popravy jako genocidu. Mladá generace, která nezažila život v totalitě, bude těžko chápat jemné souvislosti ve filmu. "Jak dlouho si myslíš, že jim vydrží, to přátelství?" hovoří spolu zajatí důstojníci, když viděli přátelské uvítáni německého a sovětského důstojníka. "Hitler slibuje tisíciletou říši, komunismus je na věčné časy, to vyjde nastejno."

 

 

PhDr. Mečislav Borák, CSc.: „Povraždění více než dvaceti tisíc důstojníků polské armády a příslušníků polských státních služeb v Sovětském svazu bylo po půl století předmětem pochybností a dohadů. Dostali se do sovětského zajetí hned na počátku druhé světové války v září 1939, když se Stalin podělil s Hitlerem o dobyté polské území. Bylo mezi nimi i přes pět set Poláků z českých zemí, především z Těšínska. Pobývali v zajateckých táborech až do jara 1940, pak se jejich korespondence s rodinami přerušila. Nikdo o nich nevěděl až do dubna 1943, kdy svět ohromila zpráva o nálezu hromadných hrobů v lese u Katyně poblíž Smolenska. Sovětský svaz kategoricky odmítl důkazy o tom, že Poláky zavraždili příslušníci sovětské bezpečnosti na příkaz nejvyššího politického vedení státu už dávno před německým vpádem do Ruska, a pokusil se svalit vinu na Němce. Teprve v dubnu 1990 se ke spáchání zločinu oficiálně přiznal, odtajnil dokumenty o pachatelích a umožnil nalezení dalších hromadných hrobů v Medném u Tveru a v Charkově. V posledních letech se však ruské úřady opět snaží odpovědnost za zločin zpochybnit, a spolupráce polských a ruských orgánů prokuratury při vyšetřování byla přerušena."

 

 

„Katyň" A Wajdy je nejúspěšnějším polským filmem roku 2007. "Pravými hrdiny mého filmu nejsou zavraždění vojáci, ale jejich ženy, které každý den čekají na jejich návrat. Každý den, každou hodinu žijí v nelidsky kruté nejistotě," říká o filmu Wajda.

 

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Polsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 117 minut

Původní název: Katyń

Světová premiéra: 17. září 2007 – Polsko, Varšava

Premiéra v kinech ČR: 18. září 2008

Režie: Andrzej Wajda

Námět: Adrzej Mularczyk (kniha „Katyń: Post Mortem")

Scénář: Andrzej Mularczyk, Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski, Andrzej Wajda

Produkce: Katarzyna Fukacz-Cebula, Michal Kwiecinski, Dominique Lesage, Dariusz Wieromiejczyk

Hudba: Krzysztof Penderecki

Kamera: Pawel Edelman

Společnost: Akson Studio/ TVP S.A./ Polski Instytut Sztuki Filmowej / Telekomunikacja Poska

Natáčeno: Kasina Wielka, Polsko / Kraków, Polsko / vojenský výcvikový prostor – lesy u Katyně, Wesola, Warsaw, Polsko / Poswietne, Polsko / Senatorska, Varšava, Polsko / Stary Dzików, Polsko / Warsaw Citadel, Varšava, Polsko / Varšava, Polsko / železniční most Wyszków, Polsko / Zielonka, Polsko / Zlota, Varšava, Polsko / okolí města Jaroslaw, Polsko

Hrají: Andrzej Chyra (Jerzy), Maja Ostaszewska (Anna), Artur Zmijewski (Andrzej), Danuta Stenka (generálova žena Róza), Jan Englert (generál), Magdalena Cielecka (Agnieszka), Agnieszka Glinska (Irena), Pawel Malaszynski (Piotr), Maja Komorowska (Andrzejova matka), Wladyslaw Kowalski (profesor Jan, Andrezjův otec), Antoni Pawlicki (Tadeusz), Agnieszka Kawiorska (Ewa), Sergei Garmash (major Popov), Joachim Paul Assböck (Obersturmbannführer Brunon Mueller), Waldemar Barwinski (polský důstojník), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 polsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: rozhovor s režisérem Andrzejem Wajdou, upoutávky