FilmX – Pohrdání

Nadchází opět čas edice FilmX a ve čtvrtek 15. října 2009 budou za 99,- Kč ke koupi jako obvykle dva tituly. Zatímco první Pianista je „reedicí“ filmu, kterým před časem příjemně překvapil Vapet, druhé Pohrdání jsme tu ještě neměli. On ji miluje, ona jeho už ne. Ví vůbec dnešní generace, kdo byla BB?

Film získal 8 nominací na OSCARA.

Francouzsko-italské psychologické drama Pohrdání významného režiséra „nové vlny“ Jeana-Luca Godarda vzniklo podle stejnojmenné novely italského spisovatele Alberta Moravii v roce 1963.

Je to snímek z filmařského prostředí a jeho hrdinové jsou jednak smyšlení, jednak autentičtí – roli filmového režiséra, který natáčí film podle Homérovy Oddysey, vytvořil slavný německý režisér Fritz Lang. Tématem filmu je zánik milostného citu v mladém manželství nadaného spisovatele a scenáristy.

Pro svůj první barevný film si Jean-Luc Godard vybral často zpracovávané téma: umělecký úpadek: Camille je žena populárního filmaře Paula, který je znám jako velice nekompromisní člověk. V honbě za vysokými honoráři slevuje ze svých uměleckých nároků a začíná pracovat na filmech, za které by se dříve styděl.

A spolu se stoupající kariérou ztrácí Paul respekt své krásné, dříve milující ženy – a je tak objektem „pohrdání“.

Pohrdání je z dnešního pohledu tak trochu negodardovský film – barevné širokoúhlé plátno s mnoha dlouhými záběry a pomalými jízdami kamery je vzdálené od chaotického a kaleidoskopického stylu, jímž se Godard začal prezentovat později.

V hereckém obsazení navíc sehrál vedle obou hvězdných person půvabný part režisér Fritz Lang, glosující nový filmový tvar (coby jeden z mnoha Godardových satirických šlehů) slovy „širokoúhlý cinemaskop je vhodný pro natáčení hadů nebo pohřbů“.

Většina diváků spokojena:

Film o filmu, film ve filmu, film bez filmu, film sám pro sebe. Film s atmosférou tak, jak ji už dnes neznáme.

Žánr: Drama

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1963

Délka: 100 minut

Původní název: Le Mépris / Il Disprezzo / Contempt

Světová premiéra: 29. října 1963 – Itálie

Režie: Jean-Luc Godard

Námět: Alberto Moravia (román „Il Disprezzo“)

Scénář: Jean-Luc Godard

Produkce: Georges de Beauregard, Carlo Ponti, Joseph E. Levine

Hudba: Georges Delerue, Piero Piccioni

Kamera: Raoul Coutard, Alain Levent

Kostýmy: Tanine Autré

Střih: Agnès Guillemot, Lila Lakshmanan

Společnost: Les Films Concordia / Rome Paris Films / Compagnia Cinematografica Champion

Natáčeno: Isle of Capri, Naples, Campania, Itálie / Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Brigitte Bardot (Camille Javalová), Michel Piccoli (Paul Javal), Jack Palance (Jeremy Prokosch), Giorgia Moll (Francesca Vaniniová), Fritz Lang (sám sebe), Raoul Coutard (kameraman), Jean-Luc Godard (asistent režiséra Langa), Linda Veras (sirène), a další

Údaje o DVD:

Existují dvě verze, Bonton jednu vydal s remixovaným zvukem do 5.1 a nekvalitními titulky, druhou Levné knihy s původním zvukem 2.0, s vadným obrazem a chybějícím koncem…

Zvuk: Dolby Digital francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: ?