FilmX – Dveře v podlaze

Další dva týdny uplynuly a v edici FilmX se dočkáme ve čtvrtek 29. října 2009 za 99,- Kč filmu Dveře v podlaze. Nejnebezpečnější tajemství jsou ta, která se bojíme říci sami sobě… Měli jsme příležitost i v televizi i tady u nás.

Nenechte se zmást zvláštním názvem. Nejedná se o nějaké sci-fi či horor, nýbrž o adaptaci psychologické novely jednoho z nejvýznamnějších žijících světových autorů, Johna Irvinga (Pravidla moštárny, Svět podle Garpa). Bestseller A Widow For One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás.

 

Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám – čím za to platí druzí?

 

 

Děj se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea, známého autora dětských knížek a jeho krásné ženy Marion. Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Při autonehodě se zabili jejich dva synové a teď se starají o svou čtyřletou Ruth.

 

Marion se ale se ztrátou nedokáže tak snadno vyrovnat, propadá depresím a Ted si nedokáže odpustit drobné nevěry, takže vyvstane otázka potřebné změny v jejich vztahu.

 

 

Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie O´Hara sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života.

 

Eddie si Teda idealizuje, ale Tedovy nepravidelné pracovní návyky Eddieho za chvíli odkážou jen na sebe sama. Eddie začne po Marion toužit, začne v ní vyvolávat zapomenuté mateřské a ženské pocity. K Eddiemu překvapení a potěšení je jeho touha hojně opětována.

 

 

Čím víc se Eddie zaplétá do složitosti zdánlivě křehké, leč ve skutečnosti sílící Marion, tím víc si uvědomuje, že i Tedova zdánlivá neschopnost v sobě skrývá něco hlubšího. S blížícím se koncem léta musí Ted a Marion rozhodnout o budoucnosti jejich rodiny.

 

 

Diváci vesměs spokojeni:

 

Hloubavě komorní drama. Příběh je vyprávěn velmi pozvolna, působivě a poutavě, je natočený velice klidnou formou. Takovou, v níž vše stojí a padá na hereckých výkonech. Překrásný a velmi citlivý film, jehož jemná instrumentální hudba nádherně podtrhovala ony emotivní a tolik krásné scény.

 

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 106 minut

Původní název: The Door in the Floor

Světová premiéra: 18. června 2004 – USA (Nantucket Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 17. února 2005

Režie: Tod Williams

Námět: John Irving (román "A Widow for One Year")

Scénář: Tod Williams

Produkce: Anne Carey, Michael Corrente, Julie Fischer, Ted Hope, Amy J. Kaufman, Roger Marino, Marisa Polvino

Hudba: Marcelo Zarvos

Kamera: Terry Stacey

Střih: Affonso Gonçalves

Kostýmy: Eric Daman

Společnost: Focus Features / This Is That Productions / Revere Pictures / Good Machine

Natáčeno: Bridgehampton, Long Island, New York, USA / East Hampton, Long Island, New York, USA / New York City, New York, USA / Orient Point, Long Island, New York, USA / Sea Cliff, Long Island, New York, USA / The Hamptons, Long Island, New York, USA

Hrají: Elle Fanning (Ruth Coleová), Jeff Bridges (Ted Cole), Kim Basinger (Marion Coleová), Jon Foster (Eddie O’Hare), Larry Pine (tazatel), John Rothman (Minty O’Hare), Harvey Loomis (Dr. Loomis), Bijou Phillips (Alice), Mimi Rogers (Evelyn Vaughnová), Mike S. Ryan (fanoušek), Libby Langdon (žena na recepci), Louis Arcella (Eduardo Gomez), Robert LuPone (Mendelssohn), Rachel Style (asistentka v knihkupectví), Amanda Posner (prodavačka v obchodě), Donna Murphy (majitelka obchodu), Marion McCorry (zákaznice v knihkupectví), Kristina Valada-Viars (Effie), LeAnna Croom (Glorie Mountsierová), Claire Beckmanová (paní Mountsierová), Tod Harrison Williams (Thomas Cole), Carter Williams (Timothy Cole), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: John Irving: Od románu k filmu, Podrobná anatomie scény, Film o filmu, Komentář režiséra Toda Williamse a dalších tvůrců filmu