Vapet vás baví – Je nám osmnáct

Ve čtvrtek 5. listopadu 2009 vydává Vapet za 48,- Kč v edici Vás baví film Je nám osmnáct. Bláznivá francouzská komedie o jednom nepoučitelném žákovi, jeho hodně naštvaném učiteli a o dni, během kterého se může stát úplně cokoli.

Je červen roku 1990 a v jednom malém francouzském městečku právě začíná poslední den školy. Maturitní zkoušky klepou na dveře, ale koho by to zajímalo, všichni jsou až příliš rozjívení. Lepší je začít se co nejdřív pořádně bavit.

 

 

A možná by mohlo dojít i na upřímnost. I proto, zachvácen euforií z konce školní docházky, odhodí student Lucas všechny zábrany, vyhledá učitele Martineaua, kterého měl na filosofii, a od plic mu řekne, co si o něm myslí. Což mimochodem nebyl zrovna dobrý nápad, protože děsivý profesor Martineau byl právě vylosován jako Lucasův zkoušející při ústní části maturity. Nyní mu připadá, že nemá šanci zkoušku udělat.

 

Ale podobných trapasů v tento výjimečný den proběhne ještě několik. A některé se budou opět týkat profesora Martineaua. Lucas se například na první pohled během oslavy konce roku zamiluje do neznámé dívky Clémence. Nechá jí ovšem odejít, aniž by se dozvěděl její jméno.

 

 

Protože maturitu považuje za ztracenou, všechny své síly směřuje k nalezení této krásky. Vyklube se z ní pedagogova dcera. Nakonec Lucas dokonce souhlasí s doučováním přímo u Martineaua. Ale co naděláte. V osmnácti nikdo moc neměří, a raději rovnou řeže.

 

 

A hodnocení:

 

Komedie pro mládež se nijak nevymyká z běžného standardu průměrné nenáročné zábavy – nic neřeší, nikoho nepoučuje a ničím neurazí.

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2008

Délka: 90 minut

Původní název: Nos 18 ans

Světová premiéra: 13. června 2008 – Francie (Festival du film de Cabourg)

Režie: Frédéric Berthe

Scénář: Eric Assous, Fausto Brizzi, Massimiliano Bruno, Marco Martani

Produkce: Marina Gefter, Edouard Weil

Kamera: Philippe Pavans de Ceccatty

Střih: Célia Lafitedupont

Kostýmy: Nathalie Benros, Sabrina Riccardi

Zvuk: Vincent Vatoux, Frédéric Gendre

Společnost: Rectangle Productions / Mes Films / TF1 Films Production / TF1 International / Canal+ / Sofica Valor 7 / Région Aquitaine

Natáčeno: Bordeaux, Gironde, Francie

Hrají: Théo Frilet (Lucas), Valentine Catzélfliz (Clémence), Michel Blanc (profesor Martineau), Arthur Dupont (Maxime), Julia Piaton (Sarah), Lisa Manili (Alice), Pierre Boulanger (Richard), Bernadette Lafont (Adèle), Venantino Venantini (Marcello), Maruschka Detmers (matka Clémence), Iris Besse (Valentine), Annabel Rohmer (Clarisse), Bartholomew Boutellis (Yvan), Pierre Niney (Loïc), Lucy Ferry (Laura), Eric Naggar (ředitel), Xavier Gallais (gynekolog), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný