Vapet pro každého – Atlantis

Mezi tituly Luca Bessona budeme mít v úterý 10. listopadu 2009 díky Vapetu za 48,- Kč v edici Pro každého se seznámit i s jeho dokumentem Atlantis. Fascinující cesta světem podmořských krás.

Vítejte v prastarém světě. Ve světě nádherném, tajuplném a harmonickém. Zapomeňte postupně na každodenní zvuky. Na všechen hluk, na všechny symboly moderního, městského života. Zapomeňte na prostředí plné skla a oceli. Zapomeňte na asfalt, který nás žene každý den rychleji a dále. Ponořte se…

 

 

 

Dokument vznikl hlavně díky Bessonově vášni z mládí – moři. Jeho rodiče byli potápěčskými instruktory a on sám se chtěl stát mořským biologem. Po natočení " Magické hlubiny" se proto pod hladinu vrátil ještě jednou a vytvořil její jakési pokračování.

 

 

 

 

Film se natáčel 16 měsíců v podmořských scenériích souostroví Tahiti, v Rudém moři, na Bahamách, Galapágách i na severním pólu, přičemž Besson se zaměřil především na zachycení podmořské fauny a flóry.

 

Nemá žádný děj, je strukturován jako řada epizod s převážně abstraktními tématy, ale jednotlivé scény dávají smysl – souboj žraloků , použití hejna maličkých rybek ve vraku ztroskotané lodi ve spojení se zvuky lidí v divadle, světlo a stín pod vodou.

 

 

 

 

Tematické celky mají názvy Rytmus, Rozum, Duše, Nenávist. Fascinující obrazy podmořského života doplňuje neméně fascinující hudba Erica Serry. Dokument je obrazem filmařské geniality a úžasného obrazového vidění.

 

Divácké výkřiky obdivu:

 

Tohle není dokument, ale umění. Doporučeno všude, všem a vždycky!

Žánr: Dokument

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1991

Délka: 75 minut

Původní název: Atlantis

Světová premiéra: 21. srpna 1991 – Francie

Režie: Luc Besson

Produkce: Claude Besson, Luc Besson, Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, David Robert Cobb, Patrice Ledoux

Hudba: Eric Serra

Kamera: Luc Besson, Christian Pétron

Střih: Luc Besson

Společnost: Gaumont / Les Films du Loup / Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 pouze hudební doprovod 

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný