Blesk – Sirotčinec

Občas to tak vypadá, že se na lesklé placky dostávají filmy druho až třetiřadé a není naděje, že bychom potkali v trafice levně nějaký skutečný trhák. Sem tam se ale výjimky najdou, jak jsme se v nedávné době měli šanci párkrát přesvědčit. A v pátek máme další možnost. Blesk nabízí 6. listopadu 2009 za obvyklých 49,- Kč velmi kladně hodnocený horor Sirotčinec, kterému třeba  Filmfaroniáda aktuální Ikarie dala 5 z 5 možných hvězdiček a o kterém jsme již informovali.

V poslední době byla za líheň těch nej hororů (a námětů pro jejich urychlený remake) považována Asie. Východní podívaná byla a je pro diváky nezvyklá, znepokojivá a opravdu strašidelná. Ovšem rýsuje se další oblast, která má v této provařené oblasti co povědět a činí tak čím dál lépe. Ze Španělska přichází velmi klasicky pojatá duchařina, která všechny ty nabroušené břitvy, ruční a motorové pily spolehlivě tupí svou chytrostí. Přestože scénář není zas tak moc originální a půjčuje si nápady z vícera podobných filmů, jeho zpracování se povedlo na výbornou. Děsivý horor si pohrává se známými tématy tak, až to bere dech. Parádní interiéry, dobré herecké výkony a skvělá atmosféra, kterou někteří kritici srovnávají s filmy Tima Burtona – a pointa bývá zase přirovnávána k Šestému smyslu.

 

 

Laura vyrůstala v sirotčinci na mořském pobřeží. Po třiceti letech se vrací, koupila budovu, ve které strávila své dětství, a spolu se svým manželem Carlosem chtějí sirotčinec opravit a znovu otevřít pro nemocné a invalidní děti.

 

 

Toto nové prostředí však probouzí u jejich syna Simóna zvláštní představivost – ale je to jen představivost? Oblíbené hry s neviditelnými kamarády začnou rodiče znepokojovat. Hrají s ním zajímavou hru – schovají mu nějakou oblíbenou věc a on ji musí podle indicií najít.

 

 

A když při jedné z her syn záhadně zmizí, Laura neváhá požádat o pomoc parapsychologa. Záhadu, kterou je dům obklopen, musí za každou cenu odhalit.

 

 

 

Když nalezne indicii, pochopí, že neviditelní přátelé chtějí hrát svou oblíbenou hru i s ní. Dokáže svého syna najít?

 

Žánr: Drama / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Mexiko / Španělsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 106 minut

Původní název: El Orfanato / The Orphanage

Světová premiéra: 20. května 2007 – Francie (Cannes Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 14. srpna 2008

Režie: Juan Antonio Bayona

Scénář: Sergio G. Sánchez

Produkce: Belén Atienza, Álvaro Augustín, Sandra Hermida, Elena Manrique, Joaquín Padro, Mar Targarona, Guillermo del Toro

Hudba: Fernando Velázquez

Kamera: Óscar Faura

Střih: Elena Ruiz

Kostýmy: Maria Reyes

Společnost: Esta Vivo! Laboratorio de Nuevos Talentos / Grupo Rodar / Rodar y Rodar Cine y Televisión / Telecinco Cinema / Telecinco / Televisió de Catalunya / Warner Bros. Pictures de España / Wild Bunch

Natáčeno: Barcelona, Cataluña, Španělsko / Llanes, Oviedo, Asturias, Španělsko

Hrají: Belén Rueda (Laura), Fernando Cayo (Carlos), Geraldine Chaplin (Aurora), Montserrat Carulla (Benigna), Mabel Rivera (Pilar), Andrés Gertrúdix (Andrés), Roger Príncep (Simón), Alejandro Campos (Víctor), Edgar Vivar (Balaban), Montserrat Carulla (Benigna), Andrés Gertrúdix (Enrique), Edgar Vivar (profesor. Leo Bálaban), Óscar Casas (Tomás), Mireia Renau (Lauřina chůva), Georgina Avellaneda (Rita), Carla Gordillo (Martín), Alejandro Camps (Víctor), Carmen López (Alicia), Óscar Lara (Guillermo), Geraldine Chaplin (Aurora), Enric Arquimbau (Jefe z terapeutické skupiny), Blanca Martínez (Mujer z terapeutické skupiny), Carol Suárez (Benigna), Isabel Friera (Antonia), Fernando Marrot (doktor), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný