InterSonic – Mělký hrob

Uvidíme, jestli obálka od společnosti InterSonic s titulkou KlikTV a názvem edice Světoví režiséři bude týdenní záležitostí. Pokud ano, pak se snad v pondělí 9. listopadu 2009 za 49,- Kč vydáme proti proudu času s dalším filmem Dannyho Boylea, jeho celovečerní prvotinou Mělký hrob. Tip vyšel pouze částečně, titul se objevil na pultech až v úterý 10. listopadu 2009.

Film je zvláštní a originální kombinací hodně černé tragikomedie a komorního thrilleru. Jeho téma není nijak nové – film zachycuje rozpad přátelství dvou mužů a jedné ženy, kteří se náhodou dostanou k mnoha penězům a kteří neodolají lákavé "nabídce". Mělký hrob, který odstartoval slávu Ewana McGregora, vypráví o třech přátelích, kteří do svého bytu shánějí spolubydlícího. Když se konečně jeden najde, skončí to tragicky a obrátí to jejich životy naruby.

 

 

Příběh o přátelství, smrti, penězích, lásce, problémech s mrtvým tělem a šílenství se zamýšlí nad tím co dělají z lidí, a dokonce z přátel, peníze. Ruku v ruce se špinavými penězi jdou zločin, msta a nenávist.

 

 

Počáteční idyla přátelského soužití se mění v děsivé peklo vzájemného podezírání a napadání, jež končí vraždami. Cena za lehce nabytý mamon je příliš vysoká. Výrazně skotský snímek má svižné tempo, je nabitý filmařskými grify a určitým, těžko definovatelným espritem. Počáteční komediální ladění se brzy láme ve studii proměn charakterů a vztahů hlavních hrdinů.

 

 

Komentáře se shodují, že jde o neprávem opomíjený film, který se povedl. Za všechny citace jednoho z filmových dialogů:

 

„Já myslím že to nezvládnu."

„Ale, Julie, ty jsi doktor. Zabíjíš lidi každý den."

„To je rozdíl."

 

Žánr: Komedie / Thriller / Drama / Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1994

Délka: 90 minut

Původní název: Shallow Grave

Světová premiéra: 16. května 1994 – Francie (Cannes Film Market)

Premiéra v kinech ČR: 17. října 1996

Režie: Danny Boyle

Scénář: John Hodge

Produkce: Andrew Macdonald, Allan Scott

Hudba: Simon Boswell

Kamera: Brian Tufano

Střih: Masahiro Hirakubo

Kostýmy: Kate Carin

Společnost: Channel Four Films / The Glasgow Film Fund / Figment Films

Natáčeno: Edinburgh, Skotsko, Velká Británie / Glasgow, Strathclyde, Skotsko, Velká Británie / New Town, Edinburgh, Skotsko, Velká Británie

 

Výběr kapitol 

 

Hrají: Kerry Fox (Juliet Millerová), Christopher Eccleston (David Stephens), Ewan McGregor (Alex Law), Ken Stott (detektiv McCall), Keith Allen (Hugo), Colin McCredie (Cameron), Victoria Nairn (návštěvnice), Gary Lewis (návštěvník), Jean Marie Coffey (Goth), Peter Mullan (Andy), Leonard O’Malley (Tim), David Scoular (oběť u pokladny), Grant Glendinning (oběť v koupelně), Victor Eadie (oběť v mrazáku), Robert David MacDonald (Lumsden), Frances Low (lékař), Bill Denistoun (ceremoniář), John Bett (Brian McKinley), Tony Curran (agent), Elspeth Cameron (starší žena), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky podle obalu, ale angličitna je údajně jen 2.0

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: trailery na tituly společnosti InterSonic (Charlotte Grey, Vikingové 2, Sexy Bestie)

 

Nastavení zvuku