Blesk – Smrt on-line

Podle upoutávky na zadní straně jednoho z obalů se chystá v Blesku na pondělí 9. listopadu 2009 za 49,- Kč thriller Smrt on-line. Internetový vrah si našel dokonalého komplice: Vás.

Jeniffer Marshová je svobodná matka ale především zvláštní agentka FBI. Ze všech sil se snaží nezanedbávat ani rodičovské starosti svobodné matky, ani svou kariéru. Společně se svým kolegou Griffinem Dowdem pátrá ve dne v noci po lidech porušujících zákony prostřednictvím internetu. Brouzdají ze své portlandské kanceláře po internetu a řeší případy podvodů s kreditními kartami a sexuálního obtěžování.

Jednoho dne dostanou tip na bizarní stránky killwithme.com, na kterých jejich autor zabíjí v přímé závislosti na jejich návštěvnosti. Na první pohled jde o příliš šílený nápad, než aby působil věrohodně.

Úporná snaha okamžitě vypátrat provozovatele se však mění v beznadějné zjištění, že jejich umístění je prakticky nevysledovatelné. Je ale zřejmé, že vrah si s agenty pohrává prostřednictvím stop, naznačujících, že se nachází někde v Portlandu. Už vůbec však nemají tušení, že hlavním předmětem zájmu „majitele stránek“ se stávají právě oni sami.

Když se na stránkách objeví oběť únosu, začíná ještě mnohem děsivější hra. Indikátor na stránkách oznamuje, kolik lidí je právě sleduje – čím více jich je, tím rychleji muž zemře. Protože agenti nejsou schopni příval návštěvníků zastavit, jsou nuceni s hrůzou sledovat, jak jejich počet narůstá až do osudného okamžiku, kdy muž zemře.

Poté, co se do rukou brutálního vraha dostává také agent Dowd,  je Marshová nucena spojit síly s místním policejním detektivem Ericem Boxem. Zatímco vrah pokračuje ve své zvrhlé zábavě, musí Marshová do pátrání vložit veškeré své síly. Následkem toho se přestává věnovat své rodině a nevnímá nebezpečí, které hrozí.

Současně s tím, jak se vyšetřování blíží úspěšnému konci, vrah utahuje neviditelnou smyčku kolem krku Griffina Dowda. Box a Marshová jsou nuceni rozplést spletitou pavučinu nápověd a spojitostí, ale je možné, že definitivní odpověď na všechny otázky naleznou příliš pozdě.

Pokud jste náhodou neviděli v televizi, pak třeba napoví divácké komentáře:

Dobrý thriller, ale nic víc. Začátek je výchovný (pirátství je špatné, áno), následuje přehlídka IT technologií speciálního policejního týmu (řekněte WOW, áno). Ani krátké, ani dlouhé. Ani revoluční, ani totálně blbé. Jen takové klasicky průměrné.

Žánr: Krimi / Drama / Horor / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 97 minut

Původní název: Untraceable

Světová premiéra: 22. ledna 2008 – USA

Premiéra v kinech ČR: 29. května 2008

Režie: Gregory Hoblit

Scénář: Robert Fyvolent, Mark Brinker, Allison Burnett

Produkce: Andy Cohen, Hawk Koch, Gary Lucchesi, James McQuaide, Steven Pearl, Sarah Platt, Eric Reid, Tom Rosenberg, Harley Tannenbaum, Richard S. Wright

Hudba: Christopher Young

Kamera: Anastas N. Michos

Střih: Gregory Plotkin, David Rosenbloom

Kostýmy: Elisabetta Beraldo

Společnost: Cohen – Pearl Productions / Lakeshore Entertainment

Natáčeno: 3712 SE Carlton Street, Portland, Oregon, USA / 4446 NE 18th Avenue, Portland, Oregon, USA / Beaverton, Oregon, USA / Broadway Bridge, Portland, Oregon, USA / Burnside Skatepark, Portland, Oregon, USA / Clackamas, Oregon, USA / Irvington, Portland, Oregon, USA / Oaks Park, Portland, Oregon, USA / Portland City Hall – 1221 SW 4th Avenue, Portland, Oregon, USA / Rose Garden Arena – One Center Street, Portland, Oregon, USA

Hrají: Diane Lane (agentka Jennifer Marshová), Billy Burke (detektiv Eric Box), Colin Hanks (agent Griffin Dowd), Joseph Cross (Owen Reilly), Mary Beth Hurt (Stella Marshová), Peter Lewis (Richard Brooks), Tyrone Giordano (Tim Wilks), Perla Haney-Jardine (Annie Haskinsová), Tim De Zarn (Herbert Miller), Christopher Cousins (David Williams), Jesse Tyler Ferguson (Arthur James Elmer), Trina Adams (policistka), Brynn Baron (paní Millerová), John Breen (Richard Weymouth), Dan Callahan (Trey Restom), Erin Carufel (Melanie), Ryan Deal (polda), Marilyn Deutsch (regionální zpravodajka), Fray Eubank (Ray), Pete Ferryman (hlasatel zpráv), David Freitas (hlasatel zpráv), West A. Helfrich (polda), Zack Hoffman (policejní šéf Michael Bagley), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: trailer, film o filmu, rozhovory, za kamerou, nabízíme