Aha! – Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský

Se značkou Aha! by se ve čtvrtek 12. listopadu 2009 měl za 52,- Kč objevit další domácí film Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský. Setkání s klasikem českého filmu, jeho rolemi, ale i jeho vlídnou moudrostí a úsměvnou filozofií. Přátelská sezení, při nichž Vlastimil Brodský rekapituluje svůj život a vzpomíná na umělecké začátky a na nejbližší spolupracovníky. Herecký komentář je protkáván ukázkami ze čtyřicítky jeho rolí.

"První rovinu filmu – tu nejdůležitější – tvoří ukázky ze snímků a televizních inscenací, kde hrál. Vedle sekvencí z děl vpravdě legendárních se objeví i věci nečekané, speciální… Důležitý je osobní vztah pana Brodského k jednotlivým filmům, rolím či scénám. Překvapivé detaily, vysvětlivky, či ironické poznámky jsou tmelem a kořením střihové skladby", uvedl v komentáři režírující Ondřej Havelka.

 

Střihový dokument o jednom z nestorů českého herectví a ve svém soukromí velice svérázném člověku je pozoruhodnou mozaikou vzpomínek, moudrých i úsměvných postřehů, charakteristik i sebeironizujících bonmotů, vztahujících se především k vlastní, nesmírně bohaté a obsáhlé herecké práci.

 

 

Ondřej Havelka provokuje "Bróďu" k vyprávění pečlivým výběrem ukázek, zčásti dávno zapomenutých, které jemu i divákům předkládá často v nečekaných spojeních. Kombinuje je s dotáčkami zčásti dokumentaristickými, zčásti záměrně stylizovanými. A tak se s Vlastimilem Brodským setkáme nejen na jeho nádherné chalupě či na scéně Divadla na Vinohradech, ale i jako s "ležícím – spícím husitou" v bizarní kulise Maroldova Panoramatu bitvy u Lipan. Celovečerní filmový debut herce, zpěváka a divadelního režiséra Ondřeje Havelky je zkrátka stejně originální jako umělec a člověk Vlastimil Brodský.

 

 

Film je postaven především na vtipných, sebeironických průpovídkách Brodského, v nichž glosuje svou uměleckou dráhu i zákruty životní zákruty. Pro mnohé může být překvapením až morbidní humor, díky němuž se vyrovnává (podle vlastního přiznání už několik desetiletí!) s vědomím blížícího se konce. Pronášené "výšplechty" mohou být dokladem nepředstíraného smíření: stačí si připomenout, jak neodolatelně rozvíjí úvahy o výhodách bydlení v blízkosti hřbitova, jak kouzelně vypráví o zvyku posedávat u topení, aby se tak lépe zvykl na žár krematoria. Tímto zpola odevzdaným, zpola provokujícím tónem ovšem prozrazuje, že do nejmenšího detailu si je vědom mýtotvorného charakteru svých výpovědí – ani na okamžik nevypadl ze zvolené role bručivého dobrosrdečného staříka.

 

Kdo v té době mohl tušit, kam až ho úvahy o pár let později dovedou…

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1999

Délka: 90 minut

Premiéra v kinech ČR: 22. dubna 1999

Režie: Ondřej Havelka

Námět: Pavel Melounek

Scénář: Ondřej Havelka, Kateřina Lírová

Dramaturgie: Ondřej Šrámek, Pavel Melounek

Produkce: Zora Kaslová, Pavel Melounek, David Prudký, Marek Brodský, Jiří Pomeje, Ondřej Šrámek, Vlastimil Ježek

Hudba: Svatopluk Havelka, Melody Makers, Michal Pavlíček

Kamera: Kristián Hynek

Střih: Zdeněk Patočka

Zvuk: Tomáš Jelínek

Společnost: Whisconti / Fonda Film / Česká televize / Český rozhlas

Hrají: Vlastimil Brodský, Ondřej Havelka

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: české

Obraz: barevný

Bonus: rozhovory (Ondřej Havelka, Pavel Melounek, Pavel Taussig)