Blesk – Nemilosrdný střelec

Minulý týden jsme tu měli Djanga, který nebyl Djangem, a teď je tu western, který nemůže být westernem a má Djanga v (původním) návu. Blesk na úterý 1. prosince 2009 za 49,- Kč oznámil film Nemilosrdný střelec. Odehrává se totiž v Japonsku a navíc v něm hraje Quentin Tarantino…

Do poklidného městečka přichází gang červených hledat poklad. Městečko si podmaní a šerifa donutí spolupracovat. Po nějaké době přijíždí do tohoto terorizovaného městečka druhý gang, bílý, který je domorodci zprvu považován za osvoboditele.

Máme zde tedy dva soupeřící gangy, přelétavého šerifa a několik zbývajících obyvatel města. V této situaci přijíždí osamělý pistolník, kterého chtějí oba „týmy“ získat na svou stranu.

Pistolník se však uchýlí do ústraní, kde se seznámí se starou Ruriko, vnukem Heihachim, který ztratil hlas při smrti svého otce, a jeho matkou, Akirou, kterou si velmi oblíbí.

Skupinka bílých právě do města veze zásoby těžkých zbraní a dynamitu. O tom se však dozví červení a rozhodnou se tohoto nákladu zmocnit. Druhá půlka bílých jde svým druhům naproti a město tak zůstane naoko opuštěno. Ruriko, Akira i Heihachi se snaží využít situace a prchnout. Jsou však zastaveni, Akira zabita a pistolník těžce zraněn. Ruriko se v tíživé situaci rozhodne vrátit o několik let zpátky a všechny postřílí. Pistolník tak zjistí, že právě ona je obávaná Krvavá Benten, kterou jí učinil Ringo.

Po čase, když se pistolník uzdraví, se rozhodne on a Krvavá Benten jednou provždy skoncovat s terorem ve městě. Benten si od Ringa vezme zpět své smrtící zbraně a s pistolníkem, pokladem jako návnadou, se vydávají do města zlikvidovat všechny nepřátele. Na straně jedné je velká skupina bílých, na straně druhé asi 5 červených, avšak s ničivou zbraní a na straně třetí pistolník a Ruriko.

Na konci všech bojů zůstane naživu jen pistolník, velitel bílých, Heihachi a stařena, která pistolníka uzdravila. Na město začne padat sníh a závěrečný souboj vyhraje dobro v podobě pistolníka.

Následuje dojemný epilog, kdy v zasněženém westernovém městečku promlouvá pistolník do duše Heihachiho. V záběru jsou i dva motivy, které provází celý film, a sice červenobílá růže jako symbol spojení obou gangů, kde plodem zakázané lásky byl právě Heihachi… a horská hudba. Mladý klučina pohlédne na růži a poprvé promluví: „LÁSKA“. Pistolník si vezme pár zlaťáků jako odměnu a zbytek nechá Heihachimu. V úplném závěru se dozvíme, že se Heihachi o několik let později přestěhoval do Itálie, kde byl znám jako Django…. Ale to je úplně jiný příběh…

Vynikající a velice atypický western kultovního japonského režiséra Takashiho Miika (Ichi The Killer, trilogie Dead or Alive či One Missed Call – Zmeškaný hovor). Velice „barvitý“ snímek se do kinodistibuce dostal v Japonsku, avšak jméno Quentina Tarantina znamená hodně a tak se dnes hojně promítá po celém světě na filmových festivalech (mimo jiné i u nás na Fresh Film Festu 2008). Film byl mimo jiné nominován na Zlatého lva.

Podle diváckých komentářů to vypadá na řežbu, kterou slibují i obrázky, nicméně zjevně není pro každého:

Pocta spaghetti westernům i samurajským filmům s kořením Shakespeara. Pro hrst jenů. Ultrabrutální černohumorný masakr. Potěší citace klasiky, jako je třeba truhla s rotačním kulometem. Příběh jednoduchý, stopáž možná až příliš dlouhá, cool herci s piercingem, přestřelek dost a dost, hromady mrtvol.

Zahraniční obal

Žánr: Western / Akční

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 121 minut (existuje i 96 minutový sestřih)

Původní název: Sukiyaki Western Django

Světová premiéra: 31. srpna 2007 – Japonsko

Premiéra v kinech ČR: 30. srpna 2008 (Fresh Film Fest)

Režie: Takashi Miike

Scénář: Takashi Miike, Masa Nakamura

Produkce: Toshiaki Nakazawa, Masato Ôsaki, Nobuyuki Tohya

Hudba: Kôji Endô

Kamera: Toyomichi Kurita

Střih: Yasushi Shimamura

Kostýmy: Michiko Kitamura

Společnost: Dentsu Productions Ltd. / Geneon Entertainment / Sedic / Sony Pictures Entertainment / Sukiyaki Western Django Film Partners / TV Asahi / Toei Company

Natáčeno: Yamagata, Japonsko

Hrají: Hideaki Ito (střelec), Masanobu Ando (Yoichi), Kôichi Satô (Taira no Kiyomori), Kaori Momoi (Ruriko), Yusuke Iseya (Minamoto no Yoshitsune), Renji Ishibashi (Benkei), Yoshino Kimura (Shizuka), Quentin Tarantino (Piringo/Ringo), Takaaki Ishibashi, Teruyuki Kagawa (šerif), Taigi Kobayashi, Toshiyuki Nishida, Shun Oguri (Akira), Masato Sakai (Taira no Shigemori), Hideaki Sato, Christian Storms, Yôji Tanaka, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 japonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ?