Aha! – Rozchod!

Další kouskem v Romantické edici Aha! je v úterý 1. prosince 2009 za 99,- Kč komedie Rozchod! Vince Vaughn a Jennifer Aniston se představují v hlavních rolích filmu, který začíná přesně tam, kde romantické komedie obvykle končí – oba milenci si začínají navzájem lézt na nervy! O filmu velmi podrobně informoval před hodně dlouhým časem kolega zde.

Romantická komedie Rozchod! začíná přesně tam, kde většina podobně žánrově laděných filmů končí. On a ona se potkali, zamilovali se do sebe až po uši a našli si společné hnízdečko, ve kterém chtěli žít šťastně až do smrti. Což by mohli, kdyby se záhy nezačali nenávidět. Záminkou pro ukončení jejich společného života se stane jedna z mnoha banálních hádek, které provázejí sto procent partnerských vztahů.

 

 

Na jejím konci se Brooke a Gary rozhodnou, že se každý vydá vlastní cestou. Potíž je v tom, že nádherný byt, který si pořídili a zařídili, patří jim oběma a ani jeden nemá vůli se z něj vystěhovat. V tu chvíli se rozjíždí velmi zábavný souboj pohlaví, který má prostřednictvím kamarádů a kamarádek, válečných porad, plánů, bezcitných léček a dokonce jednoho nastrčeného podivína, snaží navzájem dostat toho druhého z bytu.

 

 

To nebude ani trochu jednoduché, zvlášť když si při vzájemném rafinovaném schovávání spodního prádla a během hlasitých večírků, které pořádají ve chvíli, kdy chce ten druhý urputně spát, postupně uvědomí jednu skutečnost – nic nepomáhá a zdá se, že jediným řešením pro oba je bydlet vedle sebe jako dva nepřátelé. Dokud jim nedojde, že nejde ani tak o byt, jako právě o bývalého partnera.

 

 

Hořkou komedii Rozchod! sice režíroval Peyton Reed, avšak iniciátorem projektu byl představitel hlavní mužské role, herec Vince Vaughn, který se stal také spoluautorem námětu a spoluproducentem. Ten nechtěl natočit běžnou romantickou komedii. Se scenáristy se zaměřil na to, jak se rázem může proměnit milostný vztah kvůli drobné rozmíšce, přinášející vzápětí velké následky.

 

 

V krátkém prologu se výřečný Gary Grobowski seznámí s půvabnou Brooke Meyersovou, pod úvodními titulky běží fotopasáž, zaznamenávající ve zkratce jejich milostné soužití a pak, po večeři s příbuznými, už rovnou dojde ke klíčové scéně hádky, jež vede k rozchodu.

 

 

Tvůrci nepochybně vycházeli z vlastních zkušeností z různých půtek, jimiž je poznamenán každý déletrvající vztah mezi mužem a ženou. Potud je jejich snímek vlastně dost realistický. I když se značná část příběhu odehrává v bytě, koloruje jej atmosféra současného Chicaga.

 

Podle komentářů to vypadá na zatím nejslabší kousek Romantické kolekce, vyberme z těch pozitivnějších:

 

Na hollywoodské poměry celkem fajn, občas jsem se smál, občas nudil.

 

Muž si chce zahrát hru, kulečník, zapařit s kámoši, žena chce uklizený byt, pohodu a hlavně přesný počet citronů. Teorie o Venuši a Marsu v praxi. Domněnka, že sbírání ponožek a povalujících se hadrů je ženským národním sportem jen u nás, byla vyvrácena.

 

Na spoustě míst dokonale výstižné v otázce vztahů a partnerského soužití. Paradoxně hlavně myšlenkou v pozadí, nikoliv do puntíku trefným zpracováním. Film, o kterém se mnohem lépe přemýšlí, než se na něj kouká.

 

Tak abych někoho navnadil, případně popudil – letem světem po disku a obrazovkách. Po spuštění se jako první objeví výběr jazyka, předpokládal jsem, že kvůli následujícímu menu.

 

Výběr jazykové varianty 

 

Jenže se objevil klasický otravný spot Neukradneš! Proč jako majitel legálně zakoupeného titulu musím tři čtvrtě minuty čučet na nepřeskočitelný spot? No nic. Vzápětí úvodní obrazovka. A ejhle, v původním jazyce? Takže češtinu jsem si vybral jen kvůli tomu spotu?

 

Strana konfliktu 

 

No konečně se dostávám do menu. Zase angličtina? Navíc působí dost uboze…

Překvapivě se zvuk a titulky nastavují každé v samostatné obrazovce.

Výběr zvukové stopy 

Výběr titulků

Tak už zbývá jen obrazovka s výběrem kapitol. 

Výběr kapitol 

A vcelku překvapivě halda bonusů, kterí ani na stránkách edice nebyly zmíněny. Milé překvapení (anglický zvuk + titulky).

Dostupné bonusy 

Žánr: Komedie / Romantický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 102 minut

Původní název: The Break-Up

Světová premiéra: 2. června 2006 – Kanada, USA, Portoriko

Premiéra v kinech ČR: 31. srpna 2006

Režie: Peyton Reed

Scénář: Vince Vaughn, Jeremy Garelick, Jay Lavender

Produkce: Stuart M. Besser, Peter Billingsley, Jeremy Garelick, John Isbell, Jay Lavender, Scott Stuber, Victoria Vaughn, Vince Vaughn

Hudba: Jon Brion

Kamera: Eric Alan Edwards

Střih: Nikola Filipovic, Dan Lebental, David Rosenbloom

Kostýmy: Carol Oditz

Společnost: Universal Pictures / Mosaic Media Group / Wild West Picture Show Productions

Natáčeno: Buckingham Fountain, Grant Park, Downtown, Chicago, Illinois, USA / Wrigley Field – 1060 W. Addison St., Lake View, Chicago, Illinois, USA

Hrají: Vince Vaughn (Gary Grobowski), Jennifer Aniston (Brooke Meyersová), Joey Lauren Adams (Addie), Cole Hauser (Lupus Grobowski), Jon Favreau (Johnny O), Jason Bateman (Riggleman), Judy Davis (Marilyn Deanová), Justin Long (Christopher), Ivan Sergei (Carson Wigham), John Michael Higgins (Richard Meyers), Ann-Margret (Wendy Meyersová), Vernon Vaughn (Howard Meyers), Vincent D’Onofrio (Dennis Grobowski), Elaine Robinson (Carol Grobowská), Jane Alderman (paní Grobowská), Jacqueline Williams (Shondra), Peter Billingsley (Andrew), Jane Hu (Diane), Rebecca Spence (Jen), Mary-Pat Green (Mischa), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: anglicky, bulharsky, česky, polsky, rumunsky, řecky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: Komentář herců Vince Vaughna a Jennifer Aniston, Vynechané scény, Prodloužené scény, Alternativní konec