Filmexport Home Video – Falešná kočička

Filmexport Home Video opět v pátek 27. listopadu 2009 za 49,- Kč nabízí pamětnický film Falešná kočička. Jedná se o druhou filmovou adaptaci stejnojmenné divadelní hry připomínající pygmalionský motiv o výchově zanedbaného děvčete.

Prudký rozvoj zvukového filmu vyvolal jistý hlad po spolehlivých, divácky přitažlivých námětech. Proto se ke slovu dostaly i nové verze starších úspěšných filmů; opakovaně tak vznikly například snímky Velbloud uchem jehly, Sextánka – a Falešná kočička, natočená předtím v roce 1926 režisérem Svatoplukem Innemannem podle humoristického románu a divadelní hry Josefa Skružného. Hlavní roli ve své svižné komedii Slavínský svěřil populární Věře Ferbasové, která si diváky získala mimo jiné i tím, jak se dokázala převtělovat do nejrozmanitějších postav – ať to byl falešný kluk Venoušek, „nevzdělaný siroteček" v Uličnici, nebo zde „chudá prodavačka tkaniček" Míla Janotová. V první verzi hrál Kohoutovu roli Vlasta Burian.

 

Jde o jednu z typických předválečných lidových veseloher, jejichž účelem bylo diváka jen a pouze pobavit. V roce 1937 tuto nenáročnou konverzační zábavu podle scénáře, na němž se podílel společně s Karlem Melíškem, natočil režisér Vladimír Slavínský, z jehož tvorby jste mohli vidět celou řadu filmů, například podobně laděnou komedii Holka nebo kluk, úsměvné příběhy Zlaté dno, Její lékař nebo životopisný snímek To byl český muzikant.

 

 

Svobodný doktor Přelouč si nechá z legrace vyložit karty a dozví se, že se ožení se třetím chudým děvčetem, které potká. Šarmantní muž nemá nouzi o pohledné a bohaté dívky, ty ho však nepřitahují. Jeho ideálem je chudá, nejlépe negramotná dívka, kterou by on sám všechno naučil a sám ji zformoval do podoby ideální ženy.

 

MUDr. Přelouč má ovšem smůlu, protože se líbí Míle, podnikavé dceři továrníka Janoty. Ta se rozhodne převléci za chudou dívku a získat si jeho lásku. V rámci přípravy se na periferii seznámí se svérázným Vendelínem Pletichou, který ji poskytne lekce nespisovné řeči i života chudiny, a pak se v převleku za chudou prodavačku tkaniček vetře do Přeloučovy domácnosti, v čemž jí pomáhá doktorova hospodyně Amálka.

 

Doktorovi Přeloučovi prostá dívka imponuje. Učí ji spisovné mluvě a základům společenského chování. Všechno klape až do chvíle, kdy Přelouč zjistí, že ho dívka podvedla. Vyžene ji, ale velmi rychle si uvědomí, že to byla chyba, protože jeho přítel, sportovec Chládek, se netají tím, že jemu bohatá nevěsta nevadí a rozhodne se o Mílu ucházet.

 

 

V hlavní roli populární Věra Ferbasová, která tu vytváří další roli z řady svých roztomilých baculatých diblíků, Dr. Přelouče ztělesnila herecká jistota Oldřich Nový. V dalších rolích Jára Kohouta coby učitele periférijštiny Vendelín Pleticha, údajný znalce podsvětí a zároveň falešný otec hlavní hrdinky. Slovenský zpěvák František Kryštof Veselý (známý především z komedie Pán a sluha) jako tenisový šampion Chládek. Antonie Nedošinská (jako Amálka se objevila i v němé verzi), kako pravý otec Míly Janotové se ve filmu objevil Karel Jičínský, umělec s bohatou zkušeností v kočovných divadelních společnostech a mimopražských scénách. V pražském Národním divadle pak slavil úspěchy především v inscenacích K. H. Hillara. Ve filmech mu byly svěřovány vesměs role pánů z lepší společnosti, šlechticů, ředitelů, správců, vysokých úředníků. Pracovně nejplodnější byl pro něj rok 1937, kdy hrál ve dvanácti filmech. Po roce 1945 mu však byly nabídnuty role již jen ve dvou titulech: ve Strakonickém dudákovi a v životopisném snímku o B. Smetanovi Z mého života.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 107 minut

Premiéra v kinech ČR: 25. ledna 1957

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: Josef Skružný (divadelní hra Falešná kočička)

Scénář: Karel Melíšek, Vladimír Slavínský

Produkce: Josef Stein

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Štěpná Kopecký

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Efekta

Hrají: Věra Ferbasová (Míla Janotová), Karel Jičínský (továrník Janota, Mílin otec), Oldřich Nový (MUDr.Vladimír Přelouč), Antonie Nedošinská (hospodyně Amálka), František Krištof-Veselý (tenisový šampion Petr Chládek), Jára Kohout (Vendelín Pleticha), Lída Sudová (kartářka), Fanča Foltová (sestra v sanatoriu), Iža Lechnýřová (děvče z periferie), Jindra Hermanová (pacientka MUDr.Přelouče Hilda Klímová), Antonín Brych (harmonikář), Alois Dvorský (vetešník), Oldřich Kovář (zpěvák z periferie), Jindřich Láznička (hospodský), Alois Peterka (lékař v sanatoriu), Jan W. Speerger (kasař Ferda), Fráňa Vajner (posluha), Emanuel Kovařík (frajer z periferie), F.X. Mlejnek (obyvatel periferie), Marie Popelková (obyvatelka periferie), Slávka Doležalová (Ferdova dívka), Růžena Pokorná (obyvatelka periferie), František Haller (obyvatelka periferie), Nita Romanečová (obyvatelka periferie), Josef Kotalík (policejní inspektor Šplíchal), Jiří Hron (lékař v sanatoriu), Marie Oliaková (starší pacientka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: žádný