KaB Music – Na západní frontě klid

Tento týden se vyčerpá seznam zatím známých letošních titulů vydavatelství KaB Music. V edici RájDVD v pátek 27. listopadu 2009 za 49,- Kč čeká další filmová adaptace literární předlohy Na západní frontě klid. Sotva odmaturovali, musí narukovat do armády, kde na ně čeká jen neustálý dril a ponižování. Avšak daleko větší šok zažívají, když jsou postaveni tváří v tvář hrůzám bojišť první světové války…

Německý spisovatel Erich Maria Remarque vydal svůj slavný protiválečný román roku 1928. Jeho filmové zpracování bylo oceněno Zlatým glóbem a cenou Emmy 1980.

 

Rok 1914. Paul Bäumer i jeho spolužáci právě odmaturovali. Ve škole se s nimi loučí jejich třídní – jeho proslov je plný velkých slov, boje za vlast a národ. Osmnáctiletí chlapci mají své sny, každý z nich sní o obyčejném životě, jenže všechno je jinak. Německo je ve válce. Pruská armáda se po boku Rakouska-Uherska bije s Francouzi, Srby, Rusy…

 

Mladíky, kteří sotva odrostli dětství, nečekají nejkrásnější roky života, ale drastická zkouška dospělosti. Odchází na popud vyučujícího dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. V kasárnách narazí na zakomplexovaného kaprála Himmelstosse, který z nich šíleným a ponižujícím drilem hodlá vymlátit jakoukoliv stopu lidství. Jeho nálady a šikany dopadají nejhůř právě na Paula, který svou vyrovnaností a vnitřní silou přivádí lampasáka k zuřivosti.

 

 

Po skončení výcviku se chlapci vydávají do boje. Ve vagonech, z nichž právě vyložili mrtvé a raněné – není čas na soucit. Na frontě se nováčků ujímá velezkušený Katcinsky a jeho první rada zní: "Zapomeňte na všechno, co vás naučili v kasárnách – tady je jediným cílem přežít."

 

Ve válce jsou mladíci nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti.

 

 

Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Paulovi kamarádi jeden po druhém umírají.

 

Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska.

 

 

Kladně hodnocené zpracování jak kritikou, tak diváky:

 

Válečný film, který knižní předlohu citlivě převádí do filmu. Na původem televizní film výtečné. Obsahově silné dílo. Autentický pohled do špinavých zákopů 1. světové války a do psychologie zatrpklých vojáků zbavených všech iluzí.

Žánr: Válečný

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1979

Délka: 123 minut (US verze má 150 minut)

Původní název: All Quiet on the Western Front

Světová premiéra: 14. listopadu 1979

Režie: Delbert Mann

Námět: Erich Maria Remarque (román "Im Westen nichts Neues")

Scénář: Paul Monash

Produkce: Ron Carr, Norman Rosemont, Martin Starger

Hudba: Allyn Ferguson

Kamera: John Coquillon

Střih: Alan Pattillo, Bill Blunden

Kostýmy: Olga Lehmann

Společnost: Hallmark Hall of Fame Productions / ITC Films Inc. / Marble Arch Productions

Natáčeno: Česká republika

Hrají: Richard Thomas (Paul Baumer), Ernest Borgnine (Stanislaus Katczinsky), Donald Pleasence (Kantorek), Ian Holm (Himmelstoss), Patricia Neal (Paulova matka), Paul Mark Elliott (Behm), David Bradley (Kropp), George Winter (Kemmerich), Dominic Jephcott (Leer), Mark Drewry (Tjaden), Colin Mayes (Westhaus), Ewan Stewart (Detering), Michael Sheard (Paulův otec), Kateřina Lírová (Paulova sestra), Mary Miller (paní Kemmerichová), Denys Graham (císař Vilém II), Marie-Noëlle Barre (francouzská dívka), Dominique Varda (francouzská dívka), Arda Brokmann (francouzská dívka), Mark Roemmich (francouzský voják), Andrew Burleigh (mladý rekrut), Tomáš Juřička (rekrut), Drahomíra Fialková (sestra Libertine), Veronika Jeníková (Anna), Ken Hutchinson (Hammacher), Stephen Reynodls (Franz), Ian Hastings (Lewandowski), Mathew Evans (Friedrich Muller), a další

V českém znění: v českém znění: Jan Maxián, Alexej Pyško, Jiří Knot, Jiří Prager, Jana Altmanová, Jan Šimík, Ladislav Cigánek, Libor Terš, Radka Malá, Zuzana Hykišová, Vladimír Fišer, Bohuslav Kalva, Bohumil Švarc ml. a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 1.0 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný digitálně vyčištěný PAL DVD9 4:3

Bonus: biografie, filmografie tvůrců, fotogalerie, z naší nabídky