Vapet vás baví – Takhle to děláme v Moskvě

U francouzské tvorby Vapet zůstává i v edici Vás baví ve čtvrtek 3. prosince 2009. Za 48,- Kč bude ke koupi u nás zřejmě téměř neznámá komedie Takhle to děláme v Moskvě. V době svého vzniku u nás mohla být jen těžko uváděna…

Oficiálně dostupný text doplňme o pár detailů ze zahraničních zdrojů:

 

V Sovětském svaze je blaze a v Moskvě roku 1984 obzvlášť. Igoru Tatajevovi bylo blaze do té doby, než do hotelu Tolstoj, kterému šéfuje, přijel jistý Boris Pikov, pověřený Stranou, aby zkontroloval, zda hotel běží podle všech socialistických zásad. Běda všem, jestli najde jen jedinou láhev kapitalistického koňaku!

 

 

Igor se při snaze zamaskovat všechny "nekalosti", které se v hotelu dějí, pěkně zapotí. Už jenom přestěhování z nejlepšího apartmá, ve kterém bydlí se svou rodinou, je pořádná fuška. Nemůže se ale přece mít líp než kterýkoliv řádný občan Sovětského svazu. 

 

 

A právě v tuhle šílenou dobu se v hotelu zničehonic zjeví Igorův švagr Jurij, který právě prchá před KGB. Ukrýval totiž v Kyjevě rodiče své nevěsty, zpěvačky Taťány. Její otec, univerzitní profesor, je disident. Proto nezbylo, než se dát na útěk před velitelem KGB Sergejem Leontievem.

 

 

Igor musí využít pomoci svého přítele, ministra Alexeje a pokusí se Jurije dostat do Turecka…

 

Film končí přehledem, jak to se kterou postavou dopadlo – Segej infiltroval nepřátelské kmeny v Africe, Boris staví plynovod v padesátistupňových mrazech na Sibiři, rodiče Taťány se přestěhovali do Izraele a píší romány, Jurij se skrývá pod falešným jménem a pořádá koncerty a Igor otevřel ruský kabaret v Londýně…

 

 

Jediný český komentář také doplním o vsuvky z překladu:

 

Tvůrci komedie Děda se dal na odboj (Papy fait de la résistance 1983) si tentokrát vzali na paškál špionážní příběhy a ruskou kulturu, resp. kulturu Sovětského svazu. Chtěli natočit příběh o životě na druhé straně železné opony. Narazili na bohatou žílu pro snadné parodování – brutální důstojníci KGB, byrokratické veledůležité úředníky, novodobá buržoazie maskovaná za loajální členy strany.

 

Celou dobu sledujeme bláznivou zápletku okolo ředitele jednoho moskevského hotelu Igora Tatajeva (Philippe Noiret), kterého jeho příbuzný (Christian Clavier) zaplete s KGB a disidenty.

 

Příběh stojí na účasti francouzských hvězd a nepřetržitém proudu vtipů a vtípků. Filmové vyznění je zdůrazněno barevným podáním, odstíny šedé zachycují syrovou krásu ruské krajiny, ale také bezútěšnost sovětského života.

 

Clavier a spol. opět nezapřeli svůj smysl pro recesi. Tak například v úvodních titulcích se dozvídáme, že ve filmu hrají Philippe Noiretov, Christian Clavierov, Martin Lamottov, Bernard Blieroff, Agnés Soralsky,Jacques Franscoï, Roland Blanchsky, Marina Vladimirovna a film režíroval Jean-Marie Poirev.

 

 

A jestli to není tak úplně o filmu pravda, tak si to příště z té frániny překládejte sami.

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1986

Délka: 91 minut

Původní název: Twist again à Moscou

Světová premiéra: 22. října 1986 – Francie

Režie: Jean-Marie Poiré

Scénář: Christian Clavier, Martin Lamotte, Jean-Marie Poiré

Produkce: Erik Disch, Alain Poiré

Hudba: Michel Goglat

Kamera: Pascal Lebègue

Střih: Catherine Kelber

Zvuk: Alain Sempé

Společnost: Caméra One / Films A2 / Gaumont International / Renn Productions

Hrají: Philippe Noiret (Igor Tatajev), Christian Clavier (Jurij), Martin Lamotte (Boris Pikov), Bernard Blier (Alexej), Agnès Soral (Taťána Feodorová), Marina Vlady (Natasa Tatajevová), Anaïs Jeanneret (Katrina), Jacques François (Maréchal Bassounov), Roland Blanche (Sergej Leontijev), Josine Comellas (Mamiska), André Thorent (Fedor), Jean-Yves Chatelais, Jacqueline Doyen, Anne-Marie Jabraud, Jean-Paul Roussillon, Bruno Balp, Pierre Baton, Franck-Olivier Bonnet (Dimitrij), Carole Brenner, Colette Castel, Raoul Delfosse, Albert Delpy, Michel Francini, Louba Guertchikoff (Nina), Vincent Martin, Jean-Paul Muel (Gregorij), Yvette Petit (Irina), Dimitri Radochevitch, Bruno Raffaelli, André Raffard, Elisabeth Rambert, Colette Ripert, Marie-Christine Robert, France Rumilly, Micky Sébastian, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný