Blesk – Bojovník

Již podruhé mi dělá radost Blesk, na čtvrtek 3. prosince 2009 je za 49,- Kč ohlášen další francouzský thriller s Alainem Delonem Bojovník. Stejné jméno, ale úplně jiný film. O propuštěného vězně mají zájem policisté i gangsteři. Jedině on totiž ví, kde jsou ukryty diamanty za šest milionů franků…

Jacques Darnay byl předčasně propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za vyloupení klenotnictví spojené s vraždou. Vzhledem k tomu, že ještě před zatčením stačil ukrýt na tajném místě diamanty v hodnotě šesti milionů franků, je pod dozorem policistů i nové, zcela nevybíravé generace gangsterů.

 

 

Darnay se neohroženě pouští do nerovného souboje už jenom proto, aby uhájil "odškodné" za to, že kryl svého vraždícího komplice Mignota. Podsvětí ho chce pořádně zastrašit. Nejdříve zabije komplice, pak i Jaquesovu milenku. Přesto se Darnaymu daří vodit zločince i policii za nos. Když se blíží ke svému cíli, dozví se od přítelkyně Dolores, kterou přebral Ginovi Rugerimu, někdejšímu kumpánovi z podsvětí, že právě on stojí za rafinovanou hrou o diamanty.

 

 

Divácké názory rozkolísané, svorně vytýkají jen značně dlouhou stopáž filmu:

 

Své nejlepší kriminální snímky už měl Delon v době natáčení Bojovníka za sebou a z jeho výkonu už čiší rutina a stereotyp, hrát nicméně dosud nezapomněl a charisma dosud neztratil. Tuctový scénář, který je místy docela chatrný, drží nad vodou hlavně díky jeho přítomnosti. Kladem je i mladičká Anne Parillaud, která později zazářila jako Nikita v Bessonově slavném snímku.

 

Francouzské krimi postavené na tváři a charismatu Alaina Delona, který se sice v první půli docela slibně rozjíždí, ale v půli druhé se zvrtne tak, že z hlavního hrdiny se stane pařížský John Rambo, který sejme hravě všechny nepřátele, byť jsou v obrovské přesile.

 

 

Napínavý, dostatečně akční, inteligentní kriminální film, kterému je cizí nuda, patos nebo klišé. Alain Delon se chopil i režie a docela se mu vedlo. Hraje nemilosdrného drsňáka, který mstí smrt svého přítele a své dívky. I když jeho hrdina není nijak příkladný, musíme mu po celý film držet palce.

Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Akční

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1983

Délka: 121 minut

Původní název: Le Battant / The Fighter / The Cache / Ice

Světová premiéra: 2. února 1983 – Francie

Premiéra v kinech ČR: 12. července 1983

Režie: Alain Delon, Robin Davis

Námět: André Caroff  

Scénář: Alain Delon, Christopher Frank

Produkce: Alain Delon, Pierre Roitfeld

Hudba: Christian Dorisse

Kamera: Jean Tournier

Střih: Michel Lewin

Kostýmy: Andree Demarez

Společnost: Adel Productions / T. Films

Hrají: Alain Delon (Jacques Darnay), François Périer (Gino Ruggieri), Pierre Mondy (Rouxel), Anne Parillaud (Nathalie), Andréa Ferréol (Sylviane Chabryová), Marie-Christine Descouard (Clarisse), Michel Beaune (Pierre Mignot), Gérard Hérold (Sauvat), Jean-François Garreaud (Pradier), Richard Anconina (Samatan), Jean-Marc Bataillard, Michel Berreur (Christian), Michel Bertay, Gabriel Briand, Jean-Paul Burot, Philippe Castelli (Nestor, recepční hotelu Trianon), Françoise Delille, Albert Dray (taxikář), Marie Marczack, Bénédicte Mathiot, Jacques Pisias (Lebon), Julien Thomas, Máximo Valverde, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný