Filmexport Home Video – Řeka čaruje

Filmexport Home Video nabídne v pátek 4. prosince 2009 za 49,- Kč další pamětnický film Řeka čaruje. Mládnoucí muž v magickém putování po březích řeky Sázavy.

Hlavní postavou poetického příběhu je Leopold Kohák, muž ve středních letech, který začíná být bolestivě unavený ze svého života v Praze. Kdysi se oženil s bohatou vdovou a vedle energické a panovačné ženy je odsouzen k nicnedělání.

 

 

Zámožný, životem přesto silně zklamaný, stárnoucí muž se trápí tím, že zradil svoji první lásku Emču i milovanou řeku Sázavu, kde prožil dětství a mládí. Návštěva dávného přítele Lebedy mu vše připomene. Po nervovém zhroucení odjede Leopold místo do lázní tajně do svého kraje. Rozhodne se naposledy navštívit krajinu svého dětství, dospívání a prvních lásek.

 

 

Na březích řeky Sázavy se rozpomíná na mládí a vrací se časem nejen ve vzpomínkách. Jako tulák se živí příležitostnou prací. Pohřešovaného manžela nechá paní Koháková hledat. Činorodost vrací Leopoldovi bývalou jiskru. Nechá se oholit, změní šaty a jak postupuje proti proudu řeky, začíná pod magickou mocí čisté a dravé vody mládnout, dostává novou chuť žít, a mění se v roztouženého a poctivého chlapce, kterým byl kdysi v mládí. Chlapce, který se rozhodne pro svobodnější a šťastnější život.

 

 

V rodném městě okouzlí na taneční zábavě všechny ženy, zvláště, když dokáže z jejich dlaní "uhodnout" dávná tajemství. Jeden z mužů v něm ale pozná Koháka. Z Prahy přivolaná manželka v domnění, že jde o Kohákova nemanželského syna, odmítne s ním mít cokoliv společného.

 

 

Svého muže nechá prohlásit za mrtvého a uspořádá symbolický pohřeb. V doprovodu své nové vyvolené se Kohák zúčastní vlastního pohřbu, nepoznán truchlícími. Pak po boku nové lásky Lidušky vykročí Leopold do nového života.

 

Diváci okouzleni:

 

Krásný lyrickopoetický film, příjemný snímek, plný poezie Posázaví i nevázaného mladí, jež je tu v ostrém kontrastu se snobským světem smetánky. Dobrý výkon titulního Františka Hanuse a dokonce velmi nečekaná hanbatá scéna, jedna z prvních v českém mainstreamovém filmu.

Žánr: Komedie / Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1945

Délka: 96 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. ledna 1946

Režie: Václav Krška

Námět: Josef Toman (rozhlasová hra)

Scénář: Jaroslav Beránek, Václav Krška

Produkce: Jan Sinnreich, Miloš Mastník, Antonín Kubový

Hudba: Jiří Srnka, Jiří Fiala (Leť, ptáčku; Pohřební), Josef Stelibský (jedno srdce mám)

Kamera: Václav Hanuš, Julius Vegricht

Asistent kamery: Jan Novák, Petr Rovný

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: Josef Matěj Gottlieb, Adolf Wenig

Masky: František Rous

Architekt: Jan Zázvorka

Výtvarník: Oldřich Novotný

Zvuk: Josef Zavadil

Společnost: Československá filmová společnost

Hrají: František Hanus (rada Leopold Kohák), Růžena Šlemrová (Aňutka Koháková), Evelyna Kinská (Leopoldova nevlastní dcera Helena Koháková), Jarmila Smejkalová (účetní Liduška), Svatopluk Beneš (profesor Korejnil, snoubenec Heleny), Jindřich Plachta (vandrák Filip Čtverylka), Jaroslav Marvan (Kohákův přítel z mládí statkář Jaroslav Lebeda), Bedřich Kubala (Jaroslav Lebeda mladší), František Vnouček (Francois, Kohákův komorník), Karel Dostal (president Šupita), Meda Valentová (Šupitová), František Černý (rada Kozel), František Kovářík (ředitel Ptáček), Marie Rosůlková (host na večírku), Marie Brožová (Emča Kalinová, provdaná Lebedová), Eman Fiala (rybář), Karel Máj (policejní komisař), Darja Hajská (panna Márinka), Helena Bušová (Blaženka Čiháková, vdova po oficiálu), Vladimír Řepa (Josef Beruška), Eva Svobodová (Beruškova manželka Anežka), Ella Šárková (Strnadová), Ella Nollová (služka), Antonín Šolc (starý pán Vavřina), Gustav Hilmar (mlynář), Milada Horutová (mlynářka), František Filipovský (holič J. Miláček), Lola Skrbková (nájemnice v domě Kohákové), Anna Melíšková (Koreška, žena s chrastím), Rudolf ml. Deyl (obecní strážník), Věra Petáková (děvečka ve mlýně Bětka), Naděžda Vladyková (venkovská dívka Stázka), Marie Ježková (prodavačka planet), Marie Nademlejnská (Tonynka Rorejsová, rozená Lukášová), Jarmila Švabíková (paní lékárníková), Blanka Waleská (žena na veselici), Božena Helclová (žena na veselici), Josef Bělský (člen správní rady), Josef Hanuš (dítě), Jindra Láznička (předseda), Otto Motyčka (pokladník), Martin Raus (host na večírku), Josef Vošalík (zahradník Šusta), Blažena Slavíčková (zpěvačka), Josef Kotapiš (Pazdera, řidič u Koháků), Marta Májová (host na večírku), Marie Ptáková (host na večírku), Marcela Sedláčková (host na večírku), Antonín Holzinger (lékař), Bedřich Vrbský (notář), Jan W. Speerger (muž na veselici), Marie Blažková (Liduščina babička), Dagmar Hůrková (Helenina přítelkyně), Marie Norrová (dívka na veselici), Bolek Prchal, Marie Buddeusová (žena na veselici), Eva Klenová (dívka na veselici), Anna Steimarová (žena na veselici), Jarmila Holmová (host na večírku), Marie Vášová (žena na veselici), Jarmila Svatá (žena na veselici), Soběslav Sejk (mladík na veselici), Eva Foustková (žena na veselici), F. X. Mlejnek (muž na veselici), Mirko Maršálek (muž na veselici), Ota Výborný (muž na veselici), Oldřich Lipský (mladík ve mlýně), Emil Konečný (Bětčin bratr), Jiří Fiala (klavírista na večírku), Jiří Koudelka (muž s tenisovou raketou), Libuše Stehlíková (služka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: žádný