H.C.E. – Nová Evropa očima Michaela Palina

V úterý 8. prosince 2009 vyšlo další balení dokumentů z dílen BBC, které na pulty dodává Hollywood Classic Entertainment. Tentokrát za 99,- Kč dokonce 3 disky s názvem Nová Evropa očima Michaela Palina.

Michael Palin se vydává na putování napříč dvaceti státy střední, východní a jihovýchodní Evropy. Mnohé z nich prošly v posledních dvaceti letech význačnými změnami a staly se členy Evropské unie.

 

Podívejme se do tváře nové Evropy a poznejte místa proslulá i zahalená závojem tajemství!

 

1. Válka a mír – Balkánský region byl krutě poznamenán válkou, po níž dodnes zůstávají četná traumata. Rozpad Jugoslávie předznamenal éru plnou chaosu a násilí, ale také naději na nové začátky.

 

2. Východní požitky – Cesta východní částí "nové Evropy" vás zavede až k setkání s pozůstatky Osmanské říše, do míst, kde zůstal silný vliv islámu a dodnes se pyšní celou řadou ojedinělých památek.

 

3. Divoký východ – Jihovýchodní cípy Evropy jsou mnohde skutečně divokou až nebezpečnou oblastí. Přesto skýtá Rumunsko a Moldávie celou řadu zajímavostí, které by neměly být opomenuty.

 

4. Z Dunaje na Dněpr – Po silnici, železnicí i lodí se vypravíte do Maďarska, Ukrajiny a k černomořské Jaltě, místu osudové konference, která tak významně ovlivnila poválečný vývoj celé řady zemí tohoto dokumentu.

 

5. Léto v Pobaltí – Litva, Lotyšsko a Estonsko byly ve skupině zemí obětovaných po 2. světové válce sovětskému vlivu. Dnešní samostatné státy se prudce rozvíjejí, stopy minulosti jsou však stále patrné.

 

6. V Polsku – Při putování Polskem lze poznat nejrozmanitější pamětihodnosti a významná místa. Loděnice v Gdaňsku, poutní místo Čenstochová, koncentrační tábor v Osvětimi a starobylý Krakov – to vše se nalézá v Polsku.

 

7. Konec cesty – Závěrečný díl představí slovenské Tatry, význačné památky v Česku a několik německých měst. Ohlédnutí za všemi navštívenými zeměmi dává naději do budoucnosti sjednocené a spolupracující Evropy…

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Délka: cca 385 minut

Původní název: Michael Palin´s: New Europe

Společnost: BBC

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný