Eusebius – Dalších 48 hodin

Člověk míní, nebo taky co je psáno, a pak vyjde něco zcela jiného. Eusebius sice pravidelně na obalech zveřejňuje další plánované tituly, ale už máme tu zkušenost, že nejsou až tak úplně stopro. Tudíž dnes v pátek 11. prosince 2009 namísto Honu na myš za 49,- Kč vyšlo Dalších 48 hodin. Bílý polda a černý kriminálník opět spolu, aby jako nesourodá dvojice dopadli a zneškodnili nebezpečného drogového bosse.

 

Od událostí prvního dílu uplynuly čtyři roky. Detektiv Jack Cates je v San Franciscu trávil především bezvýsledným pronásledováním unikajícího drogového bose, který si říká Iceman. Situace se dramaticky vyhrotí ve chvíli, kdy je Jack napaden u benzínové pumpy Tyronem Burroughsem a Arthurem Brockem, zabijáky, které Iceman najal, aby nepohodlného poldu odstranili.

 

Jack v sebeobraně zabije Brocka, ale Burroughs unikne a navíc čerpací stanice exploduje. Musí se pak zodpovídat před komisí a na paty se mu věší oddělení vnitřních záležitostí. Hrozí mu dokonce vězení, protože Brockova zbraň záhadně zmizela a Jack nemůže dokázat, že šlo o sebeobranu. Jackovi je jasné, že za vším je Iceman a pouze jeho dopadení může Jacka zachránit. Na jeho dopadení má však pouhých osmačtyřicet hodin.

 

 

Vypraví se do vězení, kde navštíví Reggieho Hammonda. Ví, že na jeho hlavu vypsal Iceman odměnu 100.000 dolarů a chce, aby mu pomohl Icemana dopadnout. Reggie, který má být právě propuštěn, odmítne, ale když je autobus, který ho odváží z vězení, napaden dvěma motorkáři a posléze exploduje i jeho auto, usoudí, že spojit síly s Jackem bude asi nezbytné. Poznal totiž v jednom z motorkářů Richarda Ganze, jehož bratra, uprchlého trestance Alberta Ganze Jack před léty zabil v akci. Druhým motorkářem byl Willie Hickok, zabiják, kterého Iceman najal, aby zabil Reggieho. A tak se nesourodá dvojice opět pouští do společného pátrání, i když každý z jiných důvodů.

 

 

V patách jsou jim nejen najatí zabijáci, ale také šéf oddělení vnitřních záležitostí Blake Wilson, který je odhodlán za každou cenu obžalovat Jacka ze zabití Brocka. Teprve, když Reggie vnukne Jackovi myšlenku, že Icemana by možná měli hledat úplně jinde než dosud, pohne se jejich pátrání kupředu.

 

Jak diváci konstatují, překvapivé je pouze to, že po úspěšné jedničce (která levně zatím nevyšla) se na pokračování čekalo tak dlouho:

 

Po úspěchu prvního dílu se tvůrci samozřejmě opět snažili navázat na vydělané dolary a vydojit z téhle krávy i to, co už v ní není. Pár vtipů se jim povedlo, ale celkově je to znatelně slabší. Nicméně oproti některým Murphyho "komediím" z 90. let stále koukatelné.

Žánr: Akční / Drama / Komedie / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 93 minut

Původní název: Another 48 Hrs.

Světová premiéra: 8. června 1990 – USA

Režie: Walter Hill

Scénář: Roger Spottiswoode, Walter Hill, Larry Gross, Steven E. de Souza, Eddie Murphy, John Fasano, Jeb Stuart

Produkce: D. Constantine Conte, Kenneth H. Frith Jr., Lawrence Gordon, Mark Lipsky, Ray Murphy Jr., Ralph S. Singleton, Robert D. Wachs

Hudba: James Horner

Kamera: Matthew F. Leonetti

Střih: Donn Aron, Carmel Davies, Freeman A. Davies, Tim Ryder

Kostýmy: Dan Moore

Společnost: Eddie Murphy Productions / Paramount Pictures

Natáčeno: City Hall – 200 N. Spring Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Folsom, Kalifornie, USA / Las Vegas, Nevada, USA / San Francisco, Kalifornie, USA

Hrají: Eddie Murphy (Reggie Hammond), Nick Nolte (Jack Cates), Brion James (Ben Kehoe), Kevin Tighe (Blake Wilson), Ed O’Ross (Frank Cruise), David Anthony Marshall (Willie Hickok), Andrew Divoff (Cherry Ganz), Bernie Casey (Kirkland Smith), Brent Jennings (Tyrone Burroughs), Ted Markland (Malcolm Price), Tisha Campbell-Martin (Amy Kirklandová), Felice Orlandi (Warden), Edward Walsh (detektiv Joe Stevens), Page Leong (Angel Leeová), Cathy Haase (barmanka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: ?

Titulky: ?

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?