Blesk – Paprika

Překvapivě se Blesk v úterý 15. prosince 2009 pouští do hájemství, které bylo dosud vyhrazeno jiným, a těžko říct, zda ještě za obvyklých 49,- Kč nebo za obalově novou cenu je hlášeno vydání dalšího kultu tohoto žánru, film Paprika. Pikantní příběh prostitutky natočil enfant terrible italské kinematografie Tinto Brass.

Režisér Tinto Brass je už léta považován v katolické Itálii za skandalistu. Své pověsti se snažil dostát znovu a znovu. Svědčí o tom i snímek Paprika, pohybující se na samé hranici mezi erotickým filmem a pornografií.

 

Tvůrce v něm sleduje krátkou a úspěšnou dráhu mladičké Mimmy, která se jako úspěšná prostitutka Paprika dostala až do šlechtického stavu. Provdala se za bohatého staříka, který skonal v její žhavé náruči, a zdědila po něm peníze a ty pak dílem utrácela, dílem množila, v radovánkách s muži věkově přitažlivějšími.

 

 

Jednoduchý příběh se odehrává v letech 1957-58, v době schvalování zákona o uzavření veřejných domů. Právě tyto "instituce", jimiž mladičká a vnadná rodačka z Puly postupně prochází, jsou hlavním dějištěm epizod, charakteristických pro daný žánr.

 

Paprika byla předem inzerována jako film se závažnou společenskou výpovědí. Však je to také skutečné sociální drama – v Itálii byly v roce 1958 zákonem bordely zakázány a nebohá děvčata, zvyklá na nablýskaný luxus, se ocitla na chodníku. Na rozdíl od jiných nezaměstnaných však prostitutky nepřišly o práci, jen o hypotetické materiální zázemí.

 

 

Vedle zachycení obligátních činností, spojených s výkonem nejstaršího řemesla světa, se Tinto Brass soustřeďuje na nostalgický obraz "domů rozkoše", kde se sice odehrávají nejrůznější věci, ale kde dle názoru jeho i protagonistek nakonec dominuje radost ze života a ze smyslné rozkoše.

 

 

A po koláži z různých oficiálních textů, kritik a upoutávek (Cinema, Filmové přehledy apod.) – abychom útlocit čtenářů nepohoršovali citací komentářů s „nevhodnými" slovy, jako jsou kozy a bobr, pak snad jen:

 

Kultovní "eroťák"! A málokdo ví, že je to první erotický film, který se u nás promítal v kinech.

Žánr: Drama / Erotický

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1991

Délka: 111 minut

Původní název: Paprika

Světová premiéra: 13. února 1991 – Itálie

Režie: Tinto Brass

Námět: John Cleland (román "Fanny Hill or, Memoirs of a Woman of Pleasure")

Scénář: Tinto Brass, Bernardino Zapponi

Produkce: Antonio Caminito, Vittorio Fornasiero

Hudba: Riz Ortolani

Kamera: Silvano Ippoliti

Střih: Tinto Brass

Kostýmy: Jost Jakob

Natáčeno: Trieste, Friuli – Venezia Giulia, Itálie

Hrají: Deborah Caprioglio (Paprika), Stephane Ferrara (Rocco), Stéphane Bonnet (Franco), Martine Brochard (madam Collette), Renzo Rinaldi (hrabě Bastiano), Rossana Gavinel (Gina), Nina Soldano (novinář), Clara Algranti (Angelina), Luciana Cirenei (donna Olimpia), Valentina Demy (Beba), Luigi Laezza (Nino), Riccardo Garrone (Zio), John Steiner (Ascanio), Paul Muller (Milvio), Clarita Gatto, Osiride Pevarello (Remo), Debora Vernetti, Elisabeth Kaza, Elisabetta Lupetti, a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: