Filmhouse – Prokletí žlutozeleného škorpióna

Filmhouse ve středu 16. prosince 2009 nabídne za 49,- Kč jeden z filmů Woodyho Allena Prokletí žlutozeleného škorpiona. On je nejlepším pojišťovacím vyšetřovatelem široko daleko, ona jeho nová spolupracovnice. Láska a hypnóza jsou stejně nebezpečné, když podceníte jejich moc.

Po celosvětovém úspěchu Darebáčků (komerčně nejúspěšnější Film Woodyho Allena) je tady další jeho dílo s přídomkem "komedie ve hvězdném stylu a s hvězdným obsazením".

 

 

Tentokrát je děj kriminální retrokomedie zasazen do New Yorku v roce 1940. Hlavním protagonistou je mazaný vyšetřovatel CW Briggs, který dokáže prokouknout každý pojišťovací podvod. Má totiž obrovský dar dokonale se vcítit do myšlení pachatele.

 

 

Ředitel pojišťovny North Coast se ale rozhodl pro reorganizaci a najímá si k tomu úkolu svoji milenku Betty Ann Fitzgeraldovou. Emancipovaná a schopná manažerka chce nebohého CW, jenž se marně snaží dokázat svou nepostradatelnost, vyhodit z pojišťovny. Místo něj hodlá najmout soukromou detektivní agenturu.

 

 

Při firemním večírku jsou oba znepřátelení zaměstnanci, pro pobavení ostatních, zhypnotizováni kouzelníkem Voltanem. Tato zdánlivě nevinná "hra" ve skutečnosti způsobí, že se zcela ocitnou v jeho moci.

 

 

Kromě toho, že jsou CW a Betty náhle vzájemně přitahováni, stávají se také oběťmi Voltanova ďábelského plánu…

 

 

Většina diváků spokojena:

 

Takový typický Woody Allen, nervózní, občas zadrhávající, těkající z místa na místo. Ubral na intelektualismu a přidal na zábavnosti. Herecky tu naprosto září Helen Hunt, kterou sledovat je doslova požitek.

 

Parádní komedie, kde Woody chrlí jednu úžasnou hlášku za druhou a mezitím se odehrává originální kriminálka, takže divák nemá ani minutku na oddechnutí. Helen Hunt se opět dostává do role studeného čumáku a jde jí to jako vždy výborně.

 

Žánr: Komedie / Krimi / Mysteriozní

Země původu: Německo / USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 103 minut

Původní název: Curse of The Jade Scorpion / Woody Allen Fall Project 2000

Světová premiéra: 5. srpna 2001 – USA (Hollywood Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 22. listopadu 2001

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Letty Aronson, Charles H. Joffe, Helen Robin, Jack Rollins, Datty Ruth, Stephen Tenenbaum

Kamera: Zhao Fei

Střih: Alisa Lepselter

Kostýmy: Suzanne McCabe

Společnost: DreamWorks SKG Pictures / Perido Productions

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Old Westbury Gardens – 71 Old Westbury Road, Old Westbury, Long Island, New York, USA

Hrají: Woody Allen (CW Briggs), Helen Hunt (Betty Ann Fitzgeraldová), Dan Aykroyd (Chris Magruder), John Tormey (Sam), John Schuck (Mize), Elizabeth Berkley (Jill), Kaili Vernoff (Rosie), Brian Markinson (Al), Maurice Sonnenberg (úředník), John Doumanian (úředník), Peter Gerety (Ned), Kevin Cahoon, Philip Levy (číšník), Wallace Shawn (George Bond), David Ogden Stiers (Voltan), Carole Bayeux (Voltanova asistentka), Charlize Theron (Laura Kensingtonová), Bob Dorian (Mike), Arthur J. Nascarella (Tom), Irwin Corey (Charlie), a další

Dabing: Jiří Prágr, Martina Hudečková, Daniel Dítě, Bedřich Šetena, Martin Kolár, Radka Stupková, Milan Slepička, Miloslav Študent, René Slováčková, Vladímr Kudla, Jan Hanžlík, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 – 1,85:1 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný