BH Promo – Byl jednou jeden … objevitel – DVD 1

 

Vydavatelství BH Promo dnes, ve středu 16. prosince 2009, mile překvapilo, když na stánky pustilo první DVD série Byl jednou jeden… objevitel z dílny francouzského tvůrce Alberta Barillé. Cena DVD činí 59,- Kč

 

Naučný seriál Byl jednou jeden… objevitel bude vydán na 6 DVD. Další DVD s pořadovým číslem 2 můžeme na stáncích očekávat od 23.12.2009.

 

 

 

 

 

 

Dnešní DVD obsahuje 4 díly:

 

1. díl – První navigátoři (25:18): Od chvíle, kdy se člověk začal pohybovat vzpřímenou chůzí, neustále vymýšlel nové způsoby dopravy. Vory, kánoe a pádla jsou pomocníky člověka od úsvitu lidstva a plachty od doby neolitické. Je mnohem příjemnější, nechat se unášet vodními proudy, než se plahočit po únavných a mnohdy nebezpečných pozemních cestách. Poznáme velké námořní mocnosti, kterými byli Féničané, Kréťané a Mykéňané. S prvními kroky námořních průzkumů se vracíme hluboko do historie zatím neobjevených moří a zemí, historie plné neohrožených hrdinů, jejichž hlavním cílem je dobrodružství.

2. díl – Alexandr Veliký (26:12): Když se stane králem, rozhodne se, že obrátí své armády proti Peršanům. Dareiosovu milionovému vojsku se postaví s pouhými 35 000 muži. Ale mladistvá odvaha, věrní velitelé a odvážné strategie mu přinášejí jedno vítězství za druhým. Za chvíli je středomořské pobřeží jen jeho. Jeho majestátné tažení do neznáma končí u řeky Indus, více než 20 000 km od jeho rodné Makedonie. Příběh o Alexandrovi je také příběhem mužů, kteří pro něj trpěli, aby se on mohl stát Velikým. Dobrodružstvím, které vedlo k nevídanému setkání řeckého západu a Orientu – obratem ve vývoji civilizace.

3. díl – Erik Rudý a objevení Ameriky (25:56): Objevení Ameriky je obvykle spojováno s jedním datem a jménem: rokem 1492 a Kryštofem Kolumbem. Tak ale přehlížíme skutečnost, že o 500 let dříve než španělští mořeplavci dosáhli země na svých karvelách, přeplula ten samý oceán hrstka vytrvalých skandinávských námořníků ve svých štíhlých lodích. A tak dlouho předtím, než se Amerika stala zemí "Indiánů", jak ji popisuje Kolumbus, se tato země nazývala Vinland a byla zemí Skraellingů, jak nám dodnes vikingské legendy připomínají.

4. díl – Čingischán (25:40): Byl Čingischán skutečně barbarem, který vzešel z asijské stepi, aby přinesl zkázu a smrt křesťanství? Možná jste o tom také slyšeli, ale co je známo méně, je to, že Čingischán vybudoval největší říši v historii lidstva, a že pod vlivem jeho "pax mongolia" nebývale vzrostl počet obchodních cest mezi Čínou a Evropou. V době, kdy se většina evropských království vyčerpávala nekonečnými náboženskými válkami, filozofové a kněží všech vyznání svobodně diskutovali u dvora velkého Čingischána.

 

 

Země původu: Francie
Originální název: Il était une fois… les explorateurs
Rok vzniku: 1997
Režie: Albert Barillé
Animační studio: Procidis
Dabing: Česká televize 2000
V českém znění: Vladimír Fišer, Tomáš Racek, Marek Libert, Otto Rošetzký, Libor Terš, Karel Richter, Marek Valenta, Eva Hrušková, Petr Gelnar, Zdeněk Hess, Marcela Kyselová

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: DD 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 4:3

Délka: 103 minut

Bonus: žádný