North Video – Krása na zabití

Další titul North Video získal konkrétní datum a v pátek 18. prosince 2009 za 49,- Kč by měla být k dostání komedie Krása na zabití. Dobrá misska – mrtvá misska. Černá komedie pro ty, kterým leze sterilní vyhlašování královen krásy krkem.

Mount Rose, Minessota. Malé městečko ztracené uprostřed Ameriky je ale něčím výjimečné. Každý rok se zde pořádá soutěž o nejkrásnější "náctiletou" slečnu.

 

A právě letos to bude obzvlášť napínavé, největší šance mají Amber Atkinsová a proti ní dcera samotné pořadatelky Becky Ann Leemanová. A to by bylo, aby maminka své dceři kapku nepomohla….

 

 

Jsou mladé, krásné, hloupé a všechny by se chtěly stát královnami krásy zapadákova. K tomu je ale potřeba mít ještě něco navíc. Odhodlání. Odhodlání udělat pro splnění svého snu cokoli. Maminky tuhle soutěž kdysi vyhrávaly a vědí, co je potřeba pro vítězství obětovat. Třeba i život hlavní soupeřky…

 

 

Film ze zákulisí soutěže krásy, kde intriky, podvody i pokusy o vraždu jsou na denním pořádku. V hlavních rolích 8 krásných dívek, porota a televizní štáb, který celou taškařici filmuje.

 

Překvapivě kladně komentovaný titul:

 

Parádní satira na "to podstatné" v průměrném americkém maloměstě. Suverénně natočený, sžíravě napsaný a sofistikovaně černohumorný klenot, který se nebojí chytnout jádro pudla a pak ho spálit benzínem a pozvracet.

 

 

Zatraceně trefný scénář, který se otírá o jedny z nejzásadnějších maloměstských stereotypů – zejména středoškolské soutěže krásy a komplexní důsledky pro celou komunitu.

 

Tak dobře jsem se nepobavil na americký účet snad od filmového South Parku. Mazaný pseudodokument o provinční volbě královny krásy, kde před kamerou defilují vylízané nanynky s gypsovými úsměvy a vyjadřují se k samým závažným věcem. Ten film je ve skutečnosti bajkou o principech americké demokracie.

 

 

Scenáristka Lona Williams, která se kdysi lokální soutěže krásy zúčastnila a ve filmu hraje nemluvnou porotkyni, se spolu s režisérem rozhodli zajít až na samou mez politické korektnosti a nikoho nešetří. Neváhejte – soutěž Miss pro vás už nikdy nebude jako dřív…

Žánr: Komedie

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 1999

Délka: 97 minut

Původní název: Drop Dead Gorgeous / Gnadenlos schön / Dairy Queens

Světová premiéra: 9. července 1999 – Česká republika (Karlovy Vary Film Festival pod názvem Zhyň, krásko)

Režie: Michael Patrick Jann

Scénář: Lona Williams

Produkce: Judy Hofflund, Donna Langley, Michael Nelson, Gavin Polone, Claire Rudnick Polstein, Lona Williams

Hudba: Mark Mothersbaugh

Kamera: Michael Spiller

Střih: David Codron, Janice Hampton

Kostýmy: Mimi Melgaard

Společnost: Capella International / KC Medien / New Line Cinema

Natáčeno: Minnesota, USA

Hrají: Kirsten Dunst (Amber Atkinsová), Ellen Barkin (Annette Atkinsová), Allison Janney (Loretta), Denise Richards (Rebecca ‚Becky‘ Ann Leemanová), Kirstie Alley (Gladys Leemanová), Sam McMurray (Lester Leeman), Mindy Sterling (Iris Clarková), Brittany Murphy (Lisa Swensonová), Amy Adams (Leslie Millerová), Laurie A. Sinclair (Michelle Johnsonová), Shannon Nelson (Tess Weinhausová), Tara Redepenning (Molly Howardová), Sarah Stewart (Jenelle Betzová), Alexandra Holden (Mary Johansonová), Brooke Elise Bushman (Tammy Curryová), Matt Malloy (porotce John Dough), Michael McShane (porotce Harold Vilmes), Will Sasso (Hank Vilmes), Lona Williams (porotkyně Jean Kangasová), John T. Olson (Pat), Casey Garven (Brett Clemmens), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: