InterSonic – Krupiér

Dalším avizovaným titulem InterSonicu má být film Krupiér v obálce KlikTV a další řadě s názvem Svět krimi. Film byl již před dlouhou dobou vydán jako časopisecký příbal. Zřejmě také za 59,- Kč v předběžném termínu od pondělí 18. ledna 2009. Ať už se v kasinu hraje o cokoliv, vítězem je nakonec vždycky krupiér… Na pultech od středy 20. ledna 2010.

Jack Manfred shání práci a životní uplatnění. Vrátil se z jižní Afriky, kde pracoval v jednom z provinčních kasin a jediné, co ví je, že krupiérem už rozhodně být nechce. Stal by se raději spisovatelem.

Nedostatek hotovosti ho ale nakonec přeci jen přinutí nastoupit do kasina U Zlatého lva. Návrat do „domu závislých“ je mnohem lehčí, než si Jack myslel. Tentokrát ale chce mít vše pod kontrolou on.

Nemíní se nechat nekončící mašinérií vydělávání a prohrávání peněz sešrotovat, vyždímat a vyvrhnout. Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou Jack celou dobu hledal.

Seznámí se s elegantní a krásnou neznámou a je přemluven k účasti na riskantní loupeži. Dlouho hledané téma na román je náhle na světě.

Slušně hodnocený film se líbí většině diváků:

Styl filmu připomíná trochu žánr klasických novodobých německých detektivek – nejde o žádný americko-akční styl. Někomu to může vyhovovat, někomu ne – k tomuto filmu se ale takový poloprotáhlý styl hodí. Celou dobu vás film udržuje v příjemném napětí, jak to dopadne. Ve filmu lze malézt náznaky prvků překvapení, nějaké dějové extra zvraty nečekejte – jde v podstatě o předpokládanou, ale rozhodně ne nudnou dějovou linii.

Velmi příjemné překvapení – nic nečekáte a dostanete hodně! Vylezl z toho hodně nadprůměrný film. Důležitější než viděné jsou vnitřní monology a s nimi související snaha uklohnit knižní bestseller, který bude povolání krupiéra stejně tak oslavovat, jako zpochybňovat. Zvláštní atmosféra, osobitý styl vyprávění a skvělý Clive Owen, to jsou esa tohoto nenápadného, ale kvalitního snímku.

krupier_01_dvd

krupier_02_dvd

krupier_03_dvd

krupier_04_dvd

A ještě oficiální upoutávka:

Jsem krupiér, a kdo je víc?

Jack Manfred je nepříliš úspěšný spisovatel, ale také libový frajírek, co má plnou pusu řečí a skutek utek. Právě se vrátil z Afriky, kde dělal u stolu v jednom z provinčních kasin. S jistotou ví jediné, krupiérem už rozhodně být nechce. Raději by psal. Kde však vzít dobrý námět? Nedostatek peněz ho přinutí do kasina znovu nastoupit. Návrat do chrámu závislých je mnohem lehčí, než si sám představoval. Tentokrát ale bude mít vše pod kontrolou. Nemíní se nechat sešrotovat nekončící mašinérií vyhraných a prohraných peněz. Existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéra konec kariéry. Jenže právě to porušení je onou výzvou, po které tak dlouho toužil.

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: Velká Británie / Francie / Německo / Irsko

Rok vzniku: 1998

Délka: 90 minut

Původní název: Croupier

Světová premiéra: 25. června 1998

Režie: Mike Hodges

Scénář: Paul Mayersberg

Produkce: Jonathan Cavendish, Jake Lloyd, James Mitchell, Christine Ruppert, Martin Wiebel, Marlow De Mardt, Brigid Olen

Hudba: Simon Fisher-Turner

Kamera: Michael Garfath

Střih: Les Healey

Kostýmy: Caroline Harris

Společnost: Arte / Channel Four Films / La Sept-Arte / Little Bird / Tatfilm / Westdeutscher Rundfunk

Natáčeno: Infostudios, Monheim, North Rhine – Westphalia, Německo / Nether Winchendon House, Cuddington, Buckinghamshire, Velká Británie

Hrají: Clive Owen (Jack Manfred), Nick Reding (Giles Cremorne), Nicholas Ball (Jack Snr.), Alexander Morton (David Reynolds), Barnaby Kay (autodealer), Gina McKee (Marion Nellová), John Radcliffe (Barber), Sheila Whitfield (manikérka), David Hamilton (dozor v kasinu), Carol Davis (dozor u stolu), Eddie Osei (indiánský zákazník), Doremy Vernon (žena 1), Claudine Carter (žena 2), Ursula Alberts (madam Claude), Neville Phillips (bělovlasý muž), Paul Reynolds (Matt), Kate Hardie (Bella), Ozzie Yue (pan Tchai), Joanna E. Drummond (Agnes), Manfred Heiden (ochranka pana Tchaie), Alex Kingston (Jani de Villiersová), a další

krupier_menu

Údaje o DVD:

krupier_kapitoly

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, 5.1 česky

Titulky: žádné

krupier_zvuk

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailer, upoutávky na začátku DVD (Lekce neslušného chování; The Acid House; Sexy Bestie)