Blesk – Krokodýl zabiják

Tak to zase bude střelba naslepo. Od určité doby Blesk vyvažuje pondělní romantiku víceméně (spíš vícevíce) béčkoidními filmy. Jedním z nich je na pondělí 11. ledna 2010 oznámený Krokodýl zabiják za 49,- Kč. Klasický případ, kdy český název není tou nejrelevantnější informací. A popisek „smrt čeká v džungli" taky moc nepomůže.

Na zveřejněné obálce obří krokodýlí tlama a nebožák s utrženou rukou jsou asi také českou variací, na obale žádného z odpovídajících filmů se mi stejný motiv objevit nepodařilo. A že těch filmů, využívajících krokodýlí zuby, existuje požehnaně.

 

 

Ze všech těch variant nejpravděpodobněji vypadá italský horor z roku 1989 o radioaktivitou zmutovaném zvířeti. Film s alternativními názvy Killer Crocodile nebo Murder Alligator má dokonce pokračování. Co na tom, že se jedná o dvě různé čeledi…

 

 

Takže vybagrujme pár slov ze zahraničních kanálů:

 

 

 

Poté, co radioaktivní odpad skončí v místní řece, vynoří se z jejích hlubin supergigantický krokodýl, aby rozpoutal peklo na zemi. Podle zahraničních zdrojů laciná vykrádačka motivů z ještě stále aktuálních Čelistí.

 

 

Skupina ekologů v toku řeky Santo Domingo objeví sudy s radioaktivním odpadem. Spolu s tímto objevem světlo světa spatří i obří mutovaný krokodýl, který začne likvidovat místní vesničany. Úředníci se snaží problém kamuflovat a úplatný soudce, „přesvědčený" společností, která odpad vyvezla do řeky, se pokouší svalit vinu na přítomné ekology.

 

 

Nic na světě se nevyrovná italským exploitation filmům. Nedbají módních trendů a jedou si po svém déle, než kdokoli jiný. Celých 14 let po Čelistech nehorázná kopie, která dokonce inspirovala o rok později následný sequel. Williamsovo ukradené der-der-dum-dum-dum-der musí poznat každý okamžitě… Výsledek odpovídá očekávání – typicky italsky špatné. Speciální efekty jsou zábavné, monstrum je někdy velké pár metrů, jindy nabývá rozměrů několikapatrového domu. Alespoň vysoký podíl gore efektů vypadá vcelku přesvědčivě. Proklamovaným poselstvím filmu je fakt, že zneužívaná příroda se umí civilizaci pomstít.

 

 

Uf, mám pocit, že i když třeba nakonec půjde o jiný film, tak měnit obsah nebude nutné, protože to bude jedno a totéž.

 

 

A ještě odkaz na zasvěcený rozbor tady.

 

Vnitřní strana obalu

 

Upoutávka na příště 

 

Zadní strana

Žánr: Horor

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1989

Délka: 88 minut

Původní název: Killer Crocodile

Režie: Fabrizio De Angelis aka Larry Ludman

Scénář: Fabrizio De Angelis aka Larry Ludman, Dardano Sacchetti  aka David Parker Jr.

Produkce: Fabrizio De Angeli, Camillo Tetis

Hudba: Riz Ortolani

Kamera: Federico Del Zoppo

Střih: Vincenzo Tomassi

Společnost: Fulvia Film

Hrají: Richard Anthony Crenna (Kevin), Ann Douglas (Jennifer), Ennio Girolami aka Thomas Moore (Joe), Bill Wohrman aka Wohrman Williams (Foley), Sherrie Rose (Pamela), Julian Hampton (Mark), Van Johnson (soudce), John Harper (Bob), Gray Jordan, Amilcar Marte Martins, Franklin Dominguez, Dionicio Castro, Nic Gavin, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (snad 1,78:1)

Bonus: ? (alternativní scény, trailer, fotogalerie)