Eusebius – Ring volný

Ha, prý že po novém roce přijde krize trhu… Zatím to nějak nevypadá, místo toho jen houšť a čím dál větší kapky. Eusebius dneškem počínaje buď přesouvá termíny vydávání, nebo kromě dosavadních pátků obsazuje i úterky. Ten dnešní úterek 12. ledna 2010 je na řadě s názvem edice Super film uveden Ring volný za 49,- Kč. Oba palce nahoru – Meg Ryan vás knokautuje. Jackie Kallenová nebojuje kvůli slávě. Bojuje za respekt.

Nejde o to, jak hluboko padneš. Jde o to, jak tvrdě budeš bojovat dál, když je ring volný.

 

Ring volný byl inspirován skutečným příběhem a Meg Ryan v něm hraje drzou a sebejistou Jackie Kallenovou, začínající boxerskou manažerku, která se rozhodne proměnit "smrtícího" Luthera Shawa z pouličního rváče v boxera světové úrovně.

 

Aby Shawovi pomohla dostat se mezi špičku, uprosí Jackie zkušeného trenéra Felixe Reynoldse, který už je v důchodu, aby se vrátil do práce. Než ti tři ale mohou uskutečnit svůj sen o mistrovském zápase, budou muset nejdřív zjistit, jak se v ringu i mimo něj pohybovat.

 

 

Už jako dítě milovala Jackie Kallen box. Však také trávila většinu dětství v tatínkově boxerské tělocvičně a zbožňovala svého strýce Ray Raye, bezvýznamného boxera. Tato láska jí zůstala, přestože ji otec varoval, že box není vhodná záliba pro dívky. Sehnat místo v oboru v tak typicky mužském světě není vůbec jednoduché, a tak se Jackie nakonec uchytila jako bídně placená sekretářka majitele jednoho z ringů. Jazyk má ostrý, drzosti na rozdávání, a tak není divu, že když se jednoho dne dostane do sporu s místním boxerským bosem Samem LaRoccu, vyprovokuje ho nakonec k sázce, že dokonce i ona jako žena by dokázala nějakého outsidera dovést k titulu šampióna.

 

Když zjistí, že ten, kterého jí nabídli, má prasklou lebku a je k ničemu, bez váhání vyrazí do ulic, kde narazí na pouličního výtržníka Luthera Shawa, u něhož rozpozná skutečně silný potenciál. Obrátí se na přítele svého strýce, vysloužilého trenéra Felixe Reynoldse, a požádá ho o pomoc s tréninkem. Když se jí ho podaří navnadit k návratu do ringu, prodá všechny své šperky, aby měla něco do začátků, a s nadšením se pustí do proměny pouličního rváče v prvotřídního boxera střední třídy. Přes řadu počátečních potíží se jí daří a její snaha se dokonce vzbudí zájem médií, zejména když její svěřenec jde od vítězství k vítězství. Jenže tady Jackie, oslněna nečekaným úspěchem, klopýtne. Sláva jí zkrátka stoupne do hlavy. Dokáže se vzpamatovat dřív, než její pýcha zničí její celoživotní sen?

 

 

Divácky průměrné:

 

"Malý pivo", které vyrostlo mezi provazy, dospělo a nehodlá se vzdát svého snu – a když už nemůže boxovat, tak do toho chce aspoň kecat. Nenáročná zábava. Rutinně natočená boxerská jednohubka, která neobsahuje nic, co byste už neviděli někde jinde a mnohem lépe. Srovnávání s Million Dollar Baby, natočeným ve stejném roce, by bylo hroznou urážkou Eastwoodova skvostu.

 

Žánr: Biografický / Drama / Romantický / Sportovní

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2004

Délka: 111 minut

Původní název: Against the Ropes

Světová premiéra: 20. února 2004 – Kanada, USA

Režie: Charles S. Dutton

Námět: Jackie Kallen

Scénář: Cheryl Edwards

Produkce: Robert W. Cort, Mike Drake, Jackie Kallen, Scarlett Lacey, David Madden, Jonathan Pillot, Steven Roffer , Sharon Seto

Hudba: Michael Kamen

Kamera: Jack N. Green

Střih: Eric L. Beason

Kostýmy: Ruth E. Carter

Společnost: Cort/Madden Productions / Moviemakers Productions / Paramount Pictures

Natáčeno: Cleveland, Ohio, USA / Detroit, Michigan, USA / Hamilton, Ontario, Kanada / Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Meg Ryan (Jackie Kallenová), Omar Epps (Luther Shaw), Charles S. Dutton (Felix Reynolds), Tony Shalhoub (Sam LaRocca), Timothy Daly (Gavin Reese), Joseph Cortese (Irving Abel), Kerry Washington (Renee), Sean Bell (Ray Kallen), Dean McDermott (Pete Kallen), Skye McCole Bartusiak (malá Jackie), Juan Carlos Hernández (Pedro Hernandez), Holt McCallany (Doug Doherty), Tory Kittles (Devon Green), Gene Mack (Kevin Keyes), Beau Starr (Corcoran), Jared Durand (maldý Crisco), Diego Fuentes (prodejce aut), Angelo Tucci (Rex), Reg Dreger (Lonnie), Arturo Fresolone (Hernandezův manažer), James Jardine (rozhodčí), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky  

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Místo v první řadě, Jackie Kallenová tehdy a dnes, Trailer