Hollywood Classic Entertainment – Zbraně II. světové války

Tenhle týden to nejsou ani zvířátka, ani zeměpis. Hollywood Classic Entertainment v úterý 12. ledna 2010 nabízí dvoudiskový dokument z dílny BBC Zbraně II. světové války za 99,- Kč. Největší posuny ve zbrojení 20. století.

V průběhu 2. světové války prodělaly zbraně obrovský vývoj. Na počátku války byly mnohé země vybaveny zastaralými zbraněmi, které se brzy ukázaly jako nedostačující. Bylo zřejmé, že je třeba posílit letectvo, které by představovalo nejmocnější zbraň. Vedle letadel byly zdokonaleny tanky i raketová technika a pět válečných let znamenalo také enormní rozvoj ve vývoji magnetických min. Zpřesňování a zlepšování vojenské techniky však s sebou zákonitě přineslo i nárůst počtu mrtvých…

Menu 1. DVD

1. DVD:

Tanky

Od předválečných lehkých tanků se vývoj pohnul až k obrovským monstrům jako byl legendární Panther. Menší a jednodušší ruské nebo americké tanky ale zdolávaly německé formace svým počtem. Byla kvantita víc než kvalita?

Miniponorky

Malé ponorky sehrály klíčovou roli v některých epizodách války, jako byl např. útok na Pearl Harbor. Tento díl odhaluje heroický souboj posádek těchto miniponorek s jejich obrovskými pronásledovateli.

Kluzáky

Pokud bylo nemožné, aby letadla přistála na nepřátelském území bezpečně, byly dokonalou zbraní pro operace za nepřátelskou linií kluzáky. Německé jednotky jich využily k přistání v Belgii, Britové zase v bitvě o most přes Rýn v Arnhemu.

Letadlové lodě

Obří letouny dominovaly válce v Tichomoří mezi Japonskem a USA. Bitvu o Midway, která představovala zásadní obrat v dosavadním vývoji, vyhrály USA díky děsivým vzdušným útokům na japonské bitevní lodě.

Stíhací bombardéry

Kolem roku 1944 se začala spojenecká vojska posouvat Evropou rychleji a bylo třeba vyvinout nová letadla, která by dokázala pohotově a mocně zaútočit na německé linie. K tomu účelu sloužila letadla jako Tfunderbolt, Sturmovik nebo Hurricane.

Menu 2. DVD

2. DVD:

Těžké bombardéry

Po vypuknutí 2. Světové války byly těžké bombardéry buď ruské, nebo americké. Brzy se k nim však přidaly další a na tisíc jich zaútočilo na Německo. Nakonec dosáhl americký bombardér B-29 požadovaných parametrů, aby mohl nést a shodit atomovou bombu…

Bitevní lodě

V začátku války měly bitevní lodě klíčovou úlohu jako námořní zbraně a jejich obrovská palebná síla dominovala. Po několika letech se však projevila jejich zranitelnost, když byly vystaveny útokům ponorek a letadel.

Rakety

Rakety měly značný dopad na průběh války. Ruční odpalovače jako bazuka nebo panzerfaust umožňovaly čelní útoky na tanky. Německá V-2 se stala první řízenou střelou.

Kulomety

Kulomety ve 2. světové válce již tolik nedominovaly bojištím, ale zůstávaly velmi účinnou zbraní. Ať už byly umístěny na křídlech letadel, anebo používány pěchotou, jejich ničivá síla byla značná.

Rychlé čluny

Rychlé útočné čluny, vybavené torpédy a kulomety, byly mořskými nájezdníky ve 2. Světové válce. Tento díl se zaměřuje na některé z jejich nejsensačnějších útoků.

Jak upozornil jeden z čtenářů na Lopuchu, dokument se objevil i v České televizi.

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2003

Délka: 236 minut

Původní název: Weapons of World War II

Produkce a režie: Jonathan Martin

Vedoucí výroby: Philip Nugus

Společnost: BBC

Nastavení zvuku a titulků

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný