Mirax – Nesmrtelný bojovník

Studnice thajských filmů zdá se báti nevyčerpatelná. Mirax nabízí další z filmů s názvem Nesmrtelný bojovník v sobotu 16. ledna 2010 za 39,- Kč. Údajně se jedná o zfilmovaný komiks.

Nejprve oficiální text z pošetky:  

 

Opapatikové jsou neobyčejní lidé. V minulosti byli stejní jako ostatní pozemští smrtelníci, ale jejich smrt je úplně změnila a byli obdařeni tajemnou nadpozemskou silou. Nyní jsou už nezranitelní a nepřemožitelní.

 

 

Policejní inspektor Techit se dozví o existenci Opapatiků a jeho jedinou touhou je připojit se k nim. Setká se s mistrem Opapatiků Sadokem, který je ochoten Techita přijmout – ale jen s jednou podmínkou: inspektor musí spáchat sebevraždu.

 

 

Policista je postaven před těžké rozhodnutí, kde nakonec jeho ctižádostivost a zvědavost zvítězí nad strachem a tím je jeho život navždy definitivně změněn.

 

 

Wikipedie uvádí cosi v tom smyslu, že vypravěč ve filmu vysvětluje, že podle buddhismu existují tři formy zrození (Sangsethaca, Anthaca a Chalaphucha). Existuje i další, která však učení odporuje.

 

Opapatika totiž zahrnuje jako počátek sebevraždu, z níž se rodí zvláštní forma bytostí, na které mají negativní dopad získané síly. Duchové, démoni, andělé a někteří se stávají lidmi. Ovšem cena za přeměnu je vysoká – někomu se na vlastním těle objevují zranění jeho zabitých nepřátel, někdo přichází o smysly (čich, sluch).

 

 

Vypravěč sám je smrtelník, který je náhončím pro mistra Opapatiků Sadoka, který pro své přežití potřebuje maso jiných Opapatiků, jinak mu hrozí rozklad a zkáza. Pošle ho tedy vyhledat poslední čtyři zbývající.

 

 

Na csfd.cz diváci komentují, že film je zřejmě inspirován X-meny, je dlouhý, nudný, a vyvolává alergickou reakci na slovo Opapatika. 47%.

 

 

Wikipedie uvádí, že v anglicky mluvících zemích se filmu dostalo velmi kritického přijetí, údajně jde o nudný, nevtipný a zbytečně násilný film, se špatnými akčními scénami a nedostatečným osvětlením (tomu by odpovídal trailer, ve kterém je toho vidět pramálo). Na imdb.com má film 4,3 z 10 pomocí 149 hlasů.

 

Žánr: Akční / Fantasy / Dobrodružný

Země původu: Thajsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 102 minut

Původní název: Immortal Fighter / โอปปาติก เกิดอมตะ / Opapatika

Světová premiéra: 23. října 2007 – Thajsko

Režie: Thanakorn Pongsuwan

Scénář: Yutnathorn Kaewthong, Thanakorn Pongsuwan

Produkce: Prachya Pinkaew, Sukanya Vongsthapat

Společnost: Baa-Ram-Ewe / Sahamongkol Film International

Hrají: Pongpat Wachirabunjong (vypravěč Thoovathit), Leo Putt (detektiv Techit/Teasit), Somchai Kemklad (Jiras/Jirat), Chakrit/Shahkrit Yaemnam (Paisol/Paison), Ray MacDonald (Aruth/Aroot), Athip Nana (Ramil), Nirut Sirichanya (Sadok), Khemupsorn/Kemapsorn Sirisukhaa (Pran), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 thajsky, česky, maďarsky

Titulky: maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

(podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: upoutávky