Řitka Video – SMERŠ: Smrt špionům 2. DVD (3. + 4. díl)

Minule jsme z katalogu společnosti Řitka Video vybrali 1. DVD SMERŠ: Smrt špionům, je tedy čas doplnit pokračování příběhu hrdinů zvláštního oddílu.

 

Podrobnosti o historickém pozadí seriálu viz minulý článek, pojďme rovnou k ději:  

 

3. díl:

 

Kapitoly 3. dílu 

 

Začíná tam, kde končilo finále druhého dílu – bandité přepadli převoz vězňů a likvidují doprovod, aby mohli vysvobodit „mlčícího Poláka" Franěka.

 

Rád tě vidím

 

Když se kácí les… Bylo to dopředu jasné, ale v zájmu vyšetřování to odskáče necelá desítka rudoarmějců, kteří se přebarví do ruda.

 

Tentokrát jsme vyvázli, zdrháme

 

Zatímco Grigorij s šéfem místního podsvětí vyváznou a prchají, transport je brzy nalezen a četa v rojnici se pokusí najít pachatele v lese. Veliteli ale zdaleka nejde o bandity, ale chce se ubezpečit, že tam někde neleží mrtvý Grigorij.

 

Co tě čeká, co tě nemine?

 

Ten zatím v přepychu naslouchá přednášce, že obyčejná zlodějina se pohybuje v rozmezí jednoho až tří let, zatímco vraždy a politika začínají na osmi, ale většinou znamenají doživotí. Takže případná pomoc má jednu podmínku – pak zmizí a už se nikdy nevrátí.

 

Já jsem jenom zloděj, politika mi nevoní

 

Pavel zatím prohlubuje družbu a Albinou a ani netuší, jak blízko je objektu vyšetřování, kvůli kterému sedí v papírech na velitelství.

 

Smím dál?

 

Bandité v noci převážejí zbraně a za rohem je sleduje Andrej. Je mezi nimi i ten, který ho varoval před dědou Pavlínky. Když se ho Andrej pokouší sledovat, děda, u kterého je ubytovaný, mu hrozí, že celá ves o něm mluví jako o moskevském čekistovi a vyhání ho. Zatímco se dohadují, má Pavlínka návštěvu.

 

A budeš moje nevěsta, ať se ti to líbí nebo ne

 

Andrej se snaží vysvětlit dědovi, u kterého bydlí, co a jak. Vy, vy nás neochráníte, vy splníte příkaz, pojede dál a my, my budeme ležet v téhle zemi. Jsem rolník, všechny vás krmíme – a až nás kvůli vám všechny povraždí, co budete žrát? Ale Andrej se nechce hádat, tuší zradu. Oprávněně, bandita se rozhodl, že když Pavlínku miluje, musí si ji vzít sebou a žádná překážka mu nezabrání, ani matka, ani její děda s puškou. Andrej přiběhne pozdě, z vesnice je vyhnán, ale ani to dědovi, u kterého bydlel, nepomůže…

 

Grigorij se pod pláštíkem tmy vydává do nemocnice, na hygienickou stanici, kde hledá pašeráky.

 

Odejít se chystá i bratr Albiny Arvidas, má podezření, že Juzef začne s likvidací nepohodlných členů bandy.

 

A kde máme vlast, kam půjdeme?

 

Vysvobozený vězeň Franěk se pohádá s Juzefem kvůli Arvidasovi a Albině. Nech je jít, vedou svoji válku, v Litvě se teď odehrávají důležité věci. Vzápětí Juzef zmlátí chtivého ženicha. Jdou po nás, měníme základnu a ty taháš do tábora všelijaký ksindl! Poté se Franěk vydává do města k pašerákům pro náhradní baterii k vysílačce.

 

Velké Polsko? To je mi popravdě úplně ukradené...

 

Pavel v papírech objeví, že bezpečnostní prověrku Albině dělal velitel, který byl zatčen jako protistátní špion. Vydá se zjistit podrobnosti případu v okamžiku, kdy Juzef posílá komando, které má zlikvidovat ji i jejího bratra.

 

Grigorij se vytrvale pokouší proniknout do struktur nepřátelských živlů. Setká se znovu s Fraňkem, který ho zavede k pašerákům. Jenže místo nich tam čeká jednotka pohraničníků, která přes Grigorijovu snahu Fraňka na útěku zastřelí.

 

Andrej prchá lesem. To, co se za dlouhé měsíce nepodařilo místním jednotkám, zvládne za pár okamžiků – narazí nezpozorován na základnu banditů a najde uvězněnou Pavlínku. Když se zakouká, shodí nejvíc rachotící hromadu. A na útěku si vymkne kotník. Přesto se dokáže vrátit k Váňovi, který zrovna nečistí boty na náměstí.

 

Hlavně nenápadně

 

Na Fraňka čeká náklaďák s Karolinou a Grigorij zuří, že mu jeden výstřel zkazil dlouho a složitě připravovanou operaci.

 

Pavel se dočká výsledků bezpečnostní prověrky na Albinu, které jeho podezření vyvrací. Když se za ní radostně rozeběhne, jen o málo předběhne náklaďák, který se nedočkal Fraňka a nyní míří splnit své druhé poslání. Chybí už jen Arvidas.

 

Nechte toho!

 

Sakra, tak taková jatka jsem nečekal.

 

4. díl:

 

Kapitoly 4. dílu

 

Všichni na kaši… Grigorij přijíždí obhlédnout výsledek Juzefovi akce.

 

Sakra, sakra sakra sakra

 

Vůbec se mu nechce, jeden z nich už dovolenou nikdy mít nebude…

 

Jatka...

 

K výslechu si pozvou paní domácí nebožky Albiny, o které ještě netuší, že je Juzefovou tetou. Hned na začátku použije její pravé jméno namísto krycího a prozradí, že druhý mrtvý je Arvidas, její bratr a člen Armii Krajowej. Oni pro ni nebyli zločinci, protože z jejich hlediska jsou zločinci Sověti, proti kterým bojovali jako proti okupantům vlasti. Smutné je, že se časem stanou zločinci ze všech zúčastněných… O oddíle banditů odmítne podat informace, jen přizná, že Juzef je jejím synovcem. Důvodem je to, že z jejího domu udělal jatka…

 

Vy jste vlastenci své země, Juzef svého Polska a Arvidas a Augute byli vlastenci Litevští, tragedie je v tom, že se nedokážete domluvit a porozumět si. A budete se zabíjet ještě velmi dlouho.

 

Hlásím návrat, veliteli 

 

Trn z paty vytrhnou Andrej a Váňa, kteří se konečně dostanou na velitelství. O Pavlově osudu ještě nic netuší, ale znají pozici Juzufovi bandy.

 

Na Pašu, chlapi, ať je mu země lehká

 

Major Rybakov se rozhodne převzít další události plně do svých rukou a trvá na tom, že vše vyřídí jeho armádní jednotka. Zakáže účast i městskému veliteli. Zbylí členové SMERŠe sice dostanou vládní vyznamenání, ale musí co nejrychleji pryč z města.

 

Juzef ale nelení a chystá hostům překvapení. Zatímco se jeho banda přesouvá na nové pozice, ponechává v bývalém táboře dva minéry s rozkazem čekat, až přijdou Rusové. Ať patřičně oslaví výročí VŘSR… Ovšem součástí překvapení je, že přežít má pouze jeden, ten vdavekchtivý má přijít nejen o unesenou Pavlínku, ale i o život.

 

Nemudruj, když pracuješ, spleteš dráty a co pak

 

Rudoarmějci vesele vstoupí do lesa na porážku v domnění, jak se konečně vypořádají s nepřítelem.

 

 Soudruzi vojáci, na oslavu revoluce zlikvidujeme tu bandu!

 

Netuší, že jejich plány a nadšení doslova vyletí pánubohu do oken (oni si tedy za své „vojenské" chování ani nic jiného nezaslouží).

 

Vzhůru k výškám...

 

Na velitelství se vrátí chlapec, který jako jediný přežil masakr na svatbě – viděl znovu auto, které přivezlo popravčí četu, zaparkované ve staré pekárně. Grigorij usoudí, že si Juzef určitě auto přijde vyzvednout. A že bude chtít využít shromáždění všech z vedení města v domě kultury při oslavách… A protože celá rota je v lese, město nikdo nehlídá. Městský velitel Kapitanov se nechá přesvědčit, že i rozkaz se dá obejít. Když na smrt, tak s muzikou!

 

Chlapi, naložte si...

 

Rybakov uprostřed hořícího lesa uvažuje nad svou nepříliš optimistickou budoucností, obklopen pobitou rotou, ve městě se Kapitanov připojí ke Grigoriji na číhané v pekárně.

 

Tohle se neututlá, za to bude tribunál

 

Tak proti tomuhle seriálu není co namítat a nevidím jediný důvod, proč se mu vyhnout. Nakonec i to podání sovětských hrdinů není tak jednoznačné, v umírání si tvůrci nedělali násilí, a hlavně se jedná o další kus skládanky do historie, o které se nemluvilo ani dřív, a není známí příliš ani teď. Vrhá na vztah Poláků a Rusů trochu jiné světlo než Čtyři z tanku…  

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2007

Délka: 52 + 52 minut

Původní název: Смерш / Smersh

Režie: Žinovij Rojzman

Námět: Dmitrij Ivanov (na motivy povídky)

Scénář: Leonid Porochňja, Žinovij Rojzman

Produkce: Ruben Dišdišjan, Sergej Danieljan, Aram Movsesjan, Jurij Moroz

Hudba: Jevgenij Širjajev

Kamera: Alexandr Rud

Výtvarník: Igor Topilin

Redakce: Jelena Denisevič

Střih: Sergej Žegaj, Timur Ondackij, Ravšan Otkirov

Společnost: Favorit Film

Hrají: Andrej Jegorov (Grigorij Lubenec), Anton Makarskij (Pavel Veklič), Anton Sjomkin (Andrej Bykov), Andrej Sokolov (Juzef Bernatski), Jekatěrina Rednikova (Karolina), Světlana Ustinova (Pavlínka), Tatjana Čerkasova (Albina Zdornova/Augute), Sergej Lobanov (Váňa Iščenko), Boris Chimičev (major Viktor Semenovič Rybakov), Jevgenij Nikitin (Kapitanov), Oleg Korčikov (Boleslav Tyškovec), Darjus Gumauskas (Franěk Křida), Vladimir Jaglyč (Michas), Alexej Ševčenkov (Lopata), Andrej Olefirenko (Klyč), Tomas Žajbus (Arvidas), Andrej Fušečkin (Aptěkar), Žanna Prochorenko (matka Michase), Andrej Karako (Kudryj), Nelli Pšennaja (Agnessa), Taťána Novik (Olesja), Nina Piskareva (žena Tyškovce), Nikita Samodralov (chlapec Stěpan), Nikolaj Jemeljanov (bandita), Gennadij Myšpert (režisér dramatického kroužku), Tamara Želdak (přítelkyně Albiny), a další

V českém znění (2009): Vilém Udatný, Bohuslav Kalva, Marek Libert, Roman Hájek, Radek Hoppe, Jan Šimik, Petra Hanžlíková, Jindřich Hynke, Karel Richtr, Petr Burian, Dana Černá, Anna Brabcová, Rudolf Kubít, Bohumil Švarc mladší, Ladislav Cigánek, Irena Hrubá, Pavel Tesař, a další

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,66:1)

Bonus: Fotogalerie, Další DVD (trailery na tituly z katalogu společnosti)

 

Výběr dílů