Blue Sky Film – Byl to tichý muž

Stránky Blue Sky Filmu o ediční řadě DirectDVD stále mlčí, spoléhat je možno jen na zadní stranu předchozího titulu. Ten avizoval film Byl to tichý muž na čtvrtek 21. ledna 2010 za 49,- Kč. Vypadal jako takový milý chlapík… Jenže to jenom držel v sobě… Svědectví o člověku, který se vzepře světu, v němž neumí žít. Jenže věřte něčemu, co se kde píše… Místo tohoto filmu je napultech reedice romantické komedie Penelope a tenhle film se objevil v seznamu Edice Platinum v sekci Artové filmy… Takže až, tak už za 99,- Kč! A stalo se tak ve čtvrtek 11. března 2010.

Černohumorný pohled do hukotu kanceláří, kde se líhnou myšlenky i na likvidaci kolegů – spolupracovníků. Jen odvaha stisknout spoušť chybí.

Jednoho osudného odpoledne tichý a nenápadný Bob Maconel, který nesnáší svou práci a vyčkává na perfektní den, kdy by mohl se vším skoncovat v šuplíku se zbraní a 6 náboji rozpočítanými pro své cíle, protne dráhu vrahovi – kolegovi, který ho předejde.

Stane se neúmyslně hrdinou, když zachrání život ctižádostivé a krásné Vanesse. Před kulkou mainaka ji ale ochránit nedokázal, ochrnula.

Šéf Boba povýší, čeká ho obdiv, nové auto, ale štěstí má krátký život. Při návštěva Vanessy, která se stala obětí osudného incidentu, je překvapen jejím zájmem o svou osobu. Změnila se Vanessa, nebo Boba jen využívá? Je on hrdina, nebo opravdu pouze ten nenápadný tichošlápek?

Velmi slušně hodnocený film (všude minimálně 70%), diváci hodnotí depresivní atmosféru, herecké umění ústřední dvojice, emocemi nabitý děj:

Ve filmu je mnoho odkazů na problémy a aspekty současné uspěchané a mnohdy neeticky se chovající společnosti kolem nás. Na svět, ve kterém žije i náš osamělý a tichý hrdina, který válčí nejen s okolním světem, ale i sám se sebou.

Jen ten konec je prý nějaký divný výkřik do tmy.

Žánr: Drama / Komedie / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 95 minut

Původní název: He Was a Quiet Man

Světová premiéra: 11. března 2007 – USA (South by Southwest Film Festival)

Režie: Frank A. Cappello

Scénář: Frank A. Cappello

Produkce: Frank A. Cappello, Jason Hallock, Michael Leahy, Teresa Zales

Hudba: Jeff Beal

Kamera: Brandon Trost

Střih: Kirk M. Morri

Kostýmy: Sarah Trost

Společnost: Quiet Man Productions / Neo Art & Logic

Natáčeno: Burbank, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / West Covina, Kalifornie, USA

Hrají: Christian Slater (Bob Maconel), Elisha Cuthbert (Vanessa Parksová), Jamison Jones (Scott Harper), Michael DeLuise (detektiv Soreson), Anzu Lawson (Nancy Feltová), John Gulager (Goldie/Maurice Gregory), K. C. Ramsey (Jackson), Sascha Knopf (Paula Metzlerová), David Wells (Ralf Coleman), Frankie Thorn (Jessica Lightová), Randolph Mantooth (Dr. Willis), Sewell Whitney (Derrick Miles), Lisa Arianna (asistentka ADD), Livia Treviño (Shelbyho sekretářka), William H. Macy (Gene Shelby), Tina D’Marco (zdravotní sestra), Greg Baker (hoch u kopírky), Maggie Wagner (Philova žena), Paul D. Roberts (číšník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 anamorf (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný